Contractul pentru Autostrada Ploiești-Brașov este gata! Finanțarea și construcția va fi realizată...

Contractul pentru Autostrada Ploiești-Brașov este gata! Finanțarea și construcția va fi realizată printr-un parteneriat public-privat de o asociere chinezo-turcă !

0 58

Răzvan Cuc, ministrul încă în funcție la Transporturi a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare va trimite contractul autostrăzii Ploiești-Brașov către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) pentru a fi semnat.
Autostrada ar urma să fie construită de asocierea China Communications Construction Company – Makyol Insaat Sanayi Turizm, în parteneriat public-privat (PPP), selectată transparent in condițiile legii.

Asocierea chinezo-turcă va asigura finanșarea și realizarea investiției
„În cursul zilei de sâmbătă, am avut o întâlnire cu domnul preşedinte Ghizdeanu, cu domnul Bogdan Pascu, cât şi cu alţi reprezentanţi de la Compania de Autostrăzi, împreună cu cele două firme care au venit la parteneriatul public-privat, mă rog consorţiul care a participat la Ploieşti-Braşov. Mă declar foarte fericit şi foarte bucuros să anunţ acest lucru: firma respectivă, împreună cu Comisia Naţională de Prognoză, au ajuns la un consens şi săptămâna viitoare vor livra contractul pentru elaborarea parteneriatului public-privat (PPP) pentru demararea proiectului Ploieşti-Braşov.

S-au convenit toţi parametrii, tot ce ţine de partea economică, de partea tehnică, termenul când va fi implementat„, a spus Cuc, citat de Agerpres.
El a susținut că bugetul de stat nu va fi grevat de cheltuieli, pentru că o parte de 75% din suma acestui obiectiv va fi adusă de partenerul privat, iar cele două firme au experienţă şi „au construit astfel de obiective respectându-şi termenii”.
„S-a mers în prima fază pe parteneriatul public-privat, după aceea el a fost desemnat şi obiectiv strategic de interese naţional în condiţiile în care această firmă nu ar fi venit. Termenul a fost iniţial 26 septembrie, după aceea s-a prelungit la rugămintea celor două firme până pe 16 octombrie, ele dându-ne asigurări că vor transmite contractul final pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Aşa s-a şi întâmplat. Săptămâna viitoare va fi livrat contractul şi eu sper să fie semnat cât mai curând. Este un proiect de care toată lumea are nevoie şi este un proiect tangibil, în condiţiile în care experienţa celor două firme, atât a celei din China, cât şi a celei din Turcia este foarte mare”, a precizat acesta.

Contractul poate fi semnat și aprobat chiar de actualul guvern
Răzvan Cuc a declarat că, indiferent de modalitate, anul acesta contractul pentru realizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov va fi semnat.
„Săptămâna viitoare transmit contractul și el poate fi semnat de Comisia Națională de Prognoză. Contractul trebuie aprobat prin hotărâre de Guvern. Dacă o putem da noi, o vom da, dacă nu o vom lăsa pe tavă viitorului Guvern”, a susținut ministrul.
Întrebat dacă nu grăbeşte acest proces pentru a întinde o capcană viitorului ministru al Transporturilor, Cuc a negat, susținând că situaţie este una transparentă.
„Nu ne grăbim. Este munca din ultimele șase luni de zile. Nu e nicio capcană. Nu se pune problema de așa ceva. Lucrurile sunt simple, sunt transparente. Sunt condiții obișnuite pentru un PPP. Contractul va fi public, va fi aprobat prin hotărâre de guvern”, a declarat Răzvan Cuc, citat de Mediafax.
Soarta acestei autostrăzi este una extrem de tristă. După ce Contracul negociat si semnat cu Vinci în 2004 de ătre Guvernul Năstase, ministrul Berceanu a forțat și până la urmă a reușit să-i facă pe francezi să se retragă.
La un deceniu și jumătate de la acel eveniment este posibil ca istoria să se repete, cu Ludovic Orban premier și cu un Iohannes care impune realizarea autostrăzii de pe Valea Oltului.

Vlat T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.