Corbii albi sau Cioara vopsita(!?) „Cangăii sunt români incomplet… maghiarizaţi“. Ceangăii...

Corbii albi sau Cioara vopsita(!?) „Cangăii sunt români incomplet… maghiarizaţi“. Ceangăii din Moldova nu sunt o „minoritate etnica”si nu doresc dubla cetăţenie!!

Romano-catolicii din câteva judeţe din Moldova sunt pretext de dispută pentru politicienii si istoricii maghiari. Pe principiul …greu definit al libertăţii de exprimare şi autodeterminare (!?), în 1990 a fost  înfiinţata Asociaţia  Maghiarilor Ceangăi din Moldova, care de atunci militează pentru introducerea limbii maghiare în comunităţile catolice. De cealaltă parte, Asociaţia locala, mai veche –  Dumitru Mărtinaş, afirmă că „ceangăii sunt români incomplet maghiarizaţi“, iar  optiunea lor istorica a fost si  este clara: „Ceangăii din Moldova nu doresc dubla cetăţenie”.

Ceangaii sustin ca sunt romani din tata-n fiu !!
Comunităţile de catolici din Moldova sunt în continuare subiect de provocare si dispută pentru unii  istorici maghiari. Fiecare vine cu argumente, cu propriul unghi de vedere. După secole de convieţuire interetnica fluenta în Transilvania „starnita” doar de  dominaţia provocatoare a administraţiei Austro- ungureşti,chiar după formarea familiilor mixte şi migrarea lor la est, tema rămâne mereu prilej de mincinoasa disputa din partea Budapestei .

Cine sunt ceangăii?
Chiar termenul de csángó, care provine din maghiară, trimite la ideea de ” amestecat, corcit”.Ceangăii sunt întâlniţi în comunităţi distincte în special în judeţe precum Bacău, Neamţ, Iaşi, Vrancea şi Vaslui. dar  Intră în aceeaşi categorie, o parte din romano-catolicii din  judeţul Braşov.(Tarlugeni,Satu-lung,Turches,Cernatu..).
Romano-catolicii care intră în categoria ceangăilor se deosebesc de ceilalţi prin unitatea de grai, prin port popular (preponderet romanesc, şi prin obiceiuriExistă referinţe istorice, acceptate atât de maghiari, cât şi de români, încă din secolul al 13-lea, care vorbesc despre micile comunităţi maghiare ajunse în Moldova, asimilate de români.Istoricii români îmbrăţişează cu argumente mai ales ideea că ceangăii sunt ardelenii maghiarizaţi, care au ales să se aşeze dincoace de Carpaţi.
În 1880, ziarul „Amicul Familiei” care apărea la Gherla , descria astfel comunităţile de ceangăi: „În Moldova, în doue din cele mai mari şi mai frumoase judeţie, mai cu semă Bacăul şi Romanul, locuitorii ţierani, cari sunt mai toţi răzăşi, moşneni şi proprietari mici, vorbesc  unguresce. Cându intri în satele lor, e mai reu decât în mijlocul Ungariei; trebue să mergi cu tălmaci: femeile şi copii nu sciu se dea nici „bună demaneţia” românesce..
În ziua de astăzi, în mod activ câteva asociaţii par excesiv preocupate de identitatea ceangăilor…maghiari! Potrivit estimărilor, în Moldova ar trăi aproximativ 62.000 de persoane. Cei mai mulţi dintre ei se consideră romano-catolici români, cu un trecut aparte.
Dar acum exista si Asociaţia Maghiarilor Ceangăi din Moldova, cu ambitii de „reprezentanţa maghiarilor de la est de Carpaţi“,  înfiinţată în 1990… în Covasna. Militează aberant pentru pentru introducerea forțata a  limbii maghiare în slujbele religioase dar şi în şcoli.
Mai multe comunităţi din judeţul Bacău (Pustiana, Cleja, Ghimeş Palanca, Lespezi) beneficiaza ca obtiune, de clase cu predare în limba maghiară.
În ultimii ani, eforturile de a modifica conştiinţa catolicilor din zona Moldovei au fost mai mici iar acţiunile asociaţiei nu au mai avut rezonanţa din trecut... doar Orban Viktor vrea să repună pe tapet „problema”!!
Într-un răspuns inca din 2009, al episcopului de Iaşi, Petru Gherghel, (care se regăseşte şi pe site-ul Asociaţiei!), adresat lui Lazlo Tokes, se arată că romano catolicii din Moldova nu se împart, în viziunea clericilor catolici, în maghiari şi români.
„De altfel, în Dieceza de Iaşi nu avem parohii ale „ceangăilor maghiari”, cum afirmaţi în scrisoarea dumneavoastră, ci mereu s-a vorbit despre parohii cu credincioşi romano-catolici. Datoria noastră, aşadar, este să slujim poporul nostru credincios în limba pe care o cunosc toţi şi în respect faţă de oricare altă limbă pe care ei o folosesc, bine ştiind că Biserica Catolică nu este legată de o limbă sau alta, ci le preţuieşte pe toate ca daruri ale lui Dumnezeu“, 
afirmă episcopul Petru Gherghel.
Pentru Asociaţia „Dumitru Martinaş“, a romano-catolicilor din Moldova, „Ceangăii sunt români incomplet maghiarizaţi, plecaţi din satele lor din Ardeal şi stabiliţi în Moldova“. Unul dintre principalii susinători ai ideeii că ceangăii sunt români romano-catolici este cunoscutul istoric băcăuan dr. Anton Coşa. În general, romano-catolicii din judeţele Moldovei acceptă greu impunerea unei alte identităţi, ceea ce au încercat, fără vreo oprelişte, ONG-urile sprijinite financiar de Ungaria.

Cea mai mare parte a istoricilor care s-au aplecat asupra specificului ceangăilor au ajuns la concluzia că romano-catolicii din Moldova sunt români„Se impune reafirmarea adevărului că majoritatea membrilor comunităţilor noastre nu s-au considerat şi nu se consideră „ceangăi”, ci români catolici. În acest sens, ei nu pot fi consideraţi o minoritate etnică, aşa cum este cazul maghiarilor, germanilor, evreilor, slovacilor, grecilor, italienilor, bulgarilor, turcilor, etc. din România“, se arată pe site-ul asociaţiei.

COMENTARII

 1. Acesta este un articol DIRECT despre Secui!
  De ce nu il bagati si la Gesta Sicullorum?
  sa se faca mai clar diferenta fata de
  Gesta Hungarorum !!

  • Sper ca greseala din Titlul articolului a fost asumata de autor!
   Este vorba,desigur , de onorabilii Ceangai,nu… Cangai !