Cristina Guseth, fara violet, retrasa! Portofoliul Justiției prea plin cu energie negativa!...

Cristina Guseth, fara violet, retrasa! Portofoliul Justiției prea plin cu energie negativa! Mihai Selegean si Raluca Pruna noile propuneri de ministri ai Justiției

0 625

Inca o situatie jenanta a fost inregistrata la audierele de la Camera Deputatilor, Cristina Guseth, un basist de care si fostul presedinte s-a dezis, a fost debarcat din trupa de ministri chiar de catre cel care a facut nominalizarea. Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat marți că retrage propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției.
„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineață voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere”, a scris Cioloș, pe Facebook, după miezul nopții.
Deși Cristina Guseth a primit luni aviz favorabil în Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru ocuparea funcției de ministru al Justiției, ea a fost penibilă la audieri.  Guseth, fara minime cunostinte juridice a fost pusa în dificultate de imensul decalaj dintre intrebari si nivelul incredibi de mic a culturii juridice, cu mult sub normalitate.
Intr-o situatie jenanta a fost pus si cunoscutul presedinte al CD, Valeriu Zgonea, care nu prea rateaza astfel de situati, ce a fost nevoit sa faca presiuni asupra parlamentarilor care au dat cu greu  un vot favorabil propunerii lui Colos.
Guseth a declarat, după audiere, că s-a gândit să-și depună mandatul, dar că imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscând că încă nu este pregătită pentru această funcție.
„A fost o situație în care eu am simțit o energie negativă împotriva mea și, în pofida acestui lucru și a unui experiențe extrem de dificile, va trebui să colaborez și să mă supun puterii legislative în statul român”, a afirmat Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunității.
Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunța la nominalizare și dacă a fost vreun moment în care a luat în calcul să depună mandatul, Cristina Guseth a confirmat că s-a gândit la acest lucru.Ciolos D
„Da, în acele momente treci prin toate etapele. Te gândești la tine, la ce simți, dar te gândești și la impactul pe care poate o să-l aibă ceea ce o să faci în viitor și atunci a trebuit să iau decizia destul de repede. (…) Nu sunt pregătită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educație juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justițiabilul. Și ei trebuie să înțeleagă ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni și voi face un efort suplimentar ca să înțeleg și să iau decizia bună”, a explicat directorul Freedom House.
Ea a recunoscut că s-a blocat la întrebările legate de imunitate și că s-a simțit ca la examen.
A fost nevoie de reactia fara precedent a reprezentantilor asociatiilor profesionale din zona magistratilor ca dna Guseth sa fie blocata de catre Ciolos spre un minister cheie a Programului de reforma propus.
Guseth este a doua persoană nominalizată de premierul desemnat care este retrasă de Cioloș înainte de a ajunge la votul de încredere din fața Parlamentului.

Mihai Selegean si Raluca Prună, par a fi noile propuneri de ministru al Justiției
Propunerea Ralucăi Prună pentru funcția de ministru al Justiției a ajuns la Comisiile juridice, au declarat surse parlamentare pentru AGERPRES. Raluca Pruna, expert pe Justitie la Comisia Europeana, ar fi propunerea oficiala a premierului desemnat Dacian Ciolos pentru ministerul Justitiei, potrivit surselor Agerpres si Mediafax.
Mihai Selegean figureaza inca la nivel de propunere a premierului Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Justiției, au declarat surse oficiale pentru AGERPRES.

Fișă biografică Mihai Selegean
Mihai Selegean s-a născut la 23 iulie 1975, la Timișoara.
A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București (1997) și masterul Programul de Dreptul Afacerilor, la Universitatea Central Europeană din Budapesta, unde a obținut diploma cu teza ‘Definirea pieței relevante în dreptul concurenței comerciale din perspectiva dreptului comunitar și a dreptului intern român’ (2000-2001).

A urmat numeroase stagii de formare și pregătire, la Comisia Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg (sept. 1996), la Institutul Francez din București privitor la instituțiile Uniunii Europene (nov. 1997), la Institutul de Drept Umanitar, San Remo, Italia (sept. 1998) și Law School Admission Council, Pennsylvania, USA (aug. 2006)
Are experiență în administrația publică centrală fiind: consilier juridic stagiar la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (1997-1999); consilier juridic definitiv la Ministerul Justiției, Direcția Agent Guvernamental, Integrare Europeană și Drepturile Omului (2000-2003); șef serviciu Agent Guvernamental (apr. 2000 — mai 2001); consilier juridic, la Direcția Elaborare Acte Normative, Studii și Documentare, Ministerul Justiției (ian. — iun. 2004);.
În aprilie 2002 a susținut examenul de admiterea în Baroul București.

A fost conducător de dezbateri, la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Institutul Național al Magistraturii (începând cu sept. 2002).
A mai fost director de cabinet al ministrului Justiției (mai 2003 — iul. 2003) și director adjunct al Institutului Național al Magistraturii (iul. 2003 — ian. 2004).
Deține Premiul I la concursul internațional de drepturile omului „René Cassin” (Strasbourg, 1996) și Premiul Institutului Internațional de Drepturile Omului (Strasbourg, 1996). Este autor al articolelor și volumelor: de „Studii privind jurisprudența CEDO” — edițiile I (mart. 2003) și II (febr. 2005), Institutul Național al Magistraturii; „Dreptul de acces la o instanță conform jurisprudenței CEDO”, în „Revista Română de Dreptul Afacerilor” (2004); „Studiu privind compatibilitatea dreptului procesual penal român cu prevederile articolului 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului”. (Budapesta, 1999).

Vorbește fluent limbile engleză și franceză.AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.