Criza politică și guvernamentala – Grindeanu și Ponta caută sprijin, clarificările amânate...

Criza politică și guvernamentala – Grindeanu și Ponta caută sprijin, clarificările amânate pentrumiercuri!

0 95
Sorin Grindeanu caută sprijinul filialei locale. Premierul a discutat cu membrii organizației PSD Timiș

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a fost primit cu urale la sediul organizaţiei PSD Timiş, unde încearcă să obţină sprijinul cât mai multor parlamentari şi lideri locali, atât pentru moţiunea de cenzură, cât şi în lupta din partid cu Liviu Dragnea. Premierul a anunţat că se reînscrie în PSD.
Sorin Grindeanu a făcut o adevărată baie de mulţime în faţa sediului PSD Timiş. Oamenii au scandat „Grindeanu-n PSD” şi „Jos Dragnea”!Iar premierul le-a cerut acestora să se organizeze astfel încât să asigure democraţia în partid. Le-a mulţumit celor care îi sunt alături şi le-a dat asigurări că sunt de partea bună a istoriei.
Sorin Grindeanu le-a explicat susţinătorilor ce i-a cerut lui Liviu Dragnea: să-şi asume împreună răspunderea, să organizeze congres şi să garanteze că PSD nu va pierde guvernarea.
Sorin Grindeanu: „Am vrut să vad dacă în Timișoara, în PSD, mai sunt oameni cărora să nu le fie frică. Și ați văzut cu toții reacția oamenilor din Timișoara, din Caraș. Am mai vrut să transmit o dată ceea ce i-am transmis și până acum lui Liviu Dragnea, să realizeze în ce situație a pus acest partid și să-și asume, să fie bărbat politic, să vină în fața congresului și să hotărască congresul linia pe care merge partidul„.
În Timiş, PSD are 4 deputaţi şi 2 senatori, care şi-au exprimat deja sprijinul pentru Sorin Grindeanu.
La şedinţa de la organizaţia Timiş au participat şi consilieri locali şi judeţeni dar şi membri ai conducerii judeţene ai PSD.
Moţiunea de cenzură a coaliției PSD-ALDE a fost citită în Parlament duminică după-amiază, şi nu luni, aşa cum era programata iniţial. Moţiunea va fi votată miercuri în plenul Parlamentului.

UDMR anunţă miercuri decizia pentru votul moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu

Liderii UDMR s-au reunit la Cluj ca să analizaze situaţia politică din ţară. Formaţiunea trebuie să decidă strategia pe care o va urma în privinţa moţiunii de cenzură. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că se va lua o decizie miercuri, înainte de votul moțiunii împotriva Cabinetului Grindeanu.

Kelemen Hunor: UDMR va anunța miercuri decizia luată de moțiunea împotriva guvernului Grindeanu. La şedinţa Consiliului Permanent al UDMR de la Cluj-Napoca, a fost făcută o analiză privind poziţia formaţiunii în contextul politic actual.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că a primit mandat de la colegii din CRU pentru a discuta cu reprezentanţii oricărui partid.
UDMR va lua miercuri o decizie pentru votul la moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu.
Kelemen Hunor: „Noi vom lua o decizie legată de moțiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la ședința comună a grupurilor reunite. Până atunci, vom discuta, vom negocia și vom analiza în fiecare moment, în fiecare oră, în fiecare zi, ce se întâmplă până miercuri. Trebuie să vedem și textul moțiunii, cum arată moțiunea„.

Strategia UDMR pentru moțiune
Din punctul de vedere al conducerii UDMR Grupul Dragnea are nevoie de încă 10 voturi în Parlament ca să treacă moțiunea de cenzură. Putem lua în calcul trei ipoteze:
1. UDMR să susțină moțiunea de cenzură, și atunci Sorin Grindeanu să plece de la Palatul Victoria;
2. UDMR să-l susțină pe Sorin Grindeanu;
3. fiecare politician din UDMR să voteze cum dorește, a relatat la Telejurnal corespondentul TVR Tiberiu Szasz.

Băsescu: UDMR nu trebuie să intervină în disputa internă a PSD
Liderul PMP, Traian Băsescu, cere reprezentanților UDMR să nu intervină „în disputa internă” a PSD, arătând că „amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării”. Sugestia lui Basescu este mai degrabă o ”porunca” care aminteste de vremurile in care acesta ocupa Palatul Cotroceni.
„Din declarația domnului Kelemen Hunor, președintele UDMR, am înțeles că UDMR urmează să analizeze cum se va poziționa la moțiune. Fac un apel la UDMR să înțeleagă că suntem în fața unei răfuieli în interiorul PSD. Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranșată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului. Până la urmă, UDMR își poate negocia eventualele interese cu câștigătorul, care oricum va avea nevoie de o alianță cu UDMR”,
a scris Băsescu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat duminică, la finalul ședinței Consiliului Permanent al Uniunii, că a primit mandat de la colegii săi pentru a discuta cu toți cei care doresc situația politică creată.
”Începând de luni vom discuta cu reprezentanții guvernului, cu reprezentanții coaliției de guvernare PSD-ALDE și cu oricine dorește să avem discuții pe această situație creată. Nu vrem și nu putem să decidem în ceea ce privește conflictele dintr-un alt partid. Nu vrem să intervenim și nu vrem să arbitrăm conflictele lor interne, dar nici nu putem accepta că o decizie a Coaliției de guvernământ nu poate fi pusă în aplicare. De aceea ar fi bine să găsească ei o soluție, înainte de a căuta soluții în afara Coaliției de guvernare”, a afirmat Kelemen Hunor.
Referindu-se la moțiunea de cenzură pe care PSD împotriva Guvernului Grindeanu, conducerea amana o decizie publică.
‘Noi vom lua o decizie legată de moțiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la ședința comună a grupurilor reunite. ”, a mai spus liderul UDMR.

USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Grindeanu USR

Preşedintele interimar al Uniunii Salvați România a anunțat că formațiunea nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură a PSD pentru demiterea Guvernului Grindeanu.
USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Grindeanu, a anunţat sâmbătă vicepreşedintele Uniunii, Elek Levente, preşedinte interimar al partidului. USR apreciază că singura variantă onorabilă este aceea a alegerilor anticipate.
Elek Levente a mai declarat că urmează să se decidă dacă parlamentarii USR vor fi prezenți duminică, în Parlament, la citirea moţiunii dcă forme cenzură a PSD împotriva guvernului Grindeanu.

Traian Băsescu: Niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală la citirea moţiunii de cenzură

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat sâmbătă că lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor PSD a fost transferată sub cupola Parlamentului. El a afirmat că niciun alt partid nu ar trebui să se afle în sală, la citirea documentului împotriva Cabinetului Grindeanu.


Traian Băsescu, în lipsa PNL, ocupat cu alegerile, se erijeaza intr-un lider al opozitiei punand jaloane si directii de actiune pentru partidele aflate de cealalta parte a baricadei.
Dragnea si Taruceanu nu par sa-și faca preamulte probleme legate de votul de miercuri.

Horia D.R.

 

COMENTARII