Criza politică și guvernamentală – Kelemen Hunor: Majoritatea trebuie să aibă dreptul...

Criza politică și guvernamentală – Kelemen Hunor: Majoritatea trebuie să aibă dreptul de a schimba premierul

1 329

Inceputul de saptamana a marcat acelas ritm ridicat al intalnirilor si negocierilor pentru asigurarea unei pozitiicat mai favorabile fata de motiunea de cenzura. La Palatul Victoria tandemul Ponta-Grindeanu, ”juniorul” Jianu nu conteaza, tatoneaza peste tot posibile alinate, fac declaratii, apar la televiziuni, demit ministri si secretari de stat si pregatesc o sedinta de guvern a …fantomelor si demisilor.
Discuții pentru o moțiune fără emoții au avut și cei din tabăra PSD-Dragnea cu UDMR și cu reprezentanții minorităților naționale. Comisia de administraţie a Senatului a adoptat chiar luni un proiect de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România. Liviu Dragnea a confirmat că se discută și despre coborârea pragului pentru folosirea limbii materne în administrația publică locală.

Lupta pe moțiune si pentru aliatul cu potentialul cel mai mare

Comisiile juridică, pentru drepturile omului și pentru administrație ale Camerei Deputaților au amânat discuția pe marginea proiectului de lege inițiat de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% în cazul numărului de persoane aparținând minorității naționale dintr-o localitate necesar pentru ca autoritățile să asigure folosirea limbii materne, transmite Agerpres.
Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai prevede că „în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte”. Atentie Proiectul prevede și introducerea conceptului „număr semnificativ de cetățeni” în acest caz.
La finalul zilei se pare ca liderii UDMR nu au căzut la un acord cu cei ai majorităţii nici după întâlnirea de luni seară. UDMR dorea scăderea pragului de la 20%, cât este în momentul de față pragul de reprezentare a minorității în comunitate, la 10%. PSD a dorit ca acest prag să fie 15%.
Ședința comisiei a fost suspendată. Negocierile vor continua marți dimineață.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, despre negocierile cu UDMR
„Azi am discutat despre situația politică actuală – era firesc să discutăm asta. Am mai discutat la telefon zilele trecute Am înțeles că și comnul președinte Kelemen a spus lucrul ăsta. Este firesc, este dreptul majorității, este un drept constituțional, legitim, de a-și avea guvernul în urma rezultatului alegerilor. Am înțeles că s-a spus la televizor, sau la o televiziune, că am vândut Transilvania. Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din țară. Am discutat foarte mult despre situația actuală și foarte important, ce putem face ca pe viitor astfel de situații, indiferent despre ce majoritate va fi vorba, să nu se mai întâmple în România”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, după întâlnirea cu liderii UDMR.”Am început să discutăm, nu este foarte simplu, dar vedem ce este nevoie să modificăm pentru a nu se mai întâmpla așa ceva niciodată în România”, a adăugat el.
„Nu ne-am dat seama dacă e vorba de legislație sau de Constituție, dar totuși este o situație cu care nu ne-am mai confruntat și este pentru prima dată și trebuie s-o luăm în serios”.
Întrebat cum s-a întâmplat ca tocmai astăzi ca 3 proiecte de lege esențiale pentru UDMR să treacă prin comisiile parlamentare de specialitate, liderul PSD a subliniat că legile erau în procedură parlamentară de o perioadă de timp, iar despre aceste acte s-a discutat încă de la începutul sesiunii parlamentare. „Le-a venit rândul, vor mai fi legi”, a spus Dragnea. Întrerupt de jurnaliștii care au subliniat că proiectele nu se aflau pe ordinea de zi, Liviu Dragnea a arătat că liderii de grup s-au întâlnit cu președinții de comisii și au discutat separat. „Dacă mă întrebați serios, eu nu știu exact ce conține fiecare lege în detaliu. Noi am discutat foarte mult despre componenta politică”, a subliniat Dragnea, contrazis imediat de jurnaliști care l-au citat pe Kelemen Hunor. Președintele UDMR menționase că s-a discutat cu „proiectele în mână”. „Aici sunt două camere, eu vă spun la ce am participat”, a răspuns Dragnea.
Comisia de administraţie a Senatului a adoptat luni un proiect de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România.
Senatul este prima cameră sesizată. Camera Deputaţilor este for decizional.

„Am discutat despre ziua de 15 martie, dar vreau să dau o informație care cred că e importantă – sunt și alte minorități naționale care au prin lege adoptată o zi a lor – turcii, tătarii. Și comunitatea maghiară a dorit o astfel de zi. Și s-a aprobat azi”, a declarat Dragnea.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după negocieri că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: „Cei care au fost votați și dețin majoritatea trebuie să aibă și posibilitatea și dreptul de a schimba miniștri, inclusiv la un moment dat premierul, dacă doresc„.
„Ei acest lucru fac, ar fi fost bine să facă fără scandal, fără acest circ, dar rolul și, până la urmă, principiul trebuie să funcționeze indiferent cine asigură majoritatea”, a adăugat Kelemen Hunor. „Bineînțeles, mai departe, astăzi, mâine, vom stabili, dar principiul trebuie respectat”.
„Oricum noi avem o colaborare parlamentară, o colaborare de juma de an parcă, sau de 5 luni, (…) și noi săptămânal ne întâlnim”
, a ținut să sublinieze liderul UDMR.

Declarații Călin Popescu Tăriceanu
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat după discuțiile cu UDMR, că Uniunea nu va fi o piedică în calea „a ceea ce trebuie să facă majoritatea parlamentară în acest moment”.
„Am participat mai devreme la o reuniune în trei împreună cu partenerii noștri din coaliția de guvernare, cu PSD, și cu UDMR la discuții referitoare la situația politică și la soluționarea crizei în care suntem. Sigur că atitudinea și decizia pe care o va lua UDMR le vom afla după ce vor discuta acest lucru în grupurile parlamentare, așa cum este prevăzut în statutul lor, dar ei și-au arătat o disponibilitate în a nu se constitui într-o piedică în ceea ce trebuie să facă majoritatea parlamentară în acest moment. (…) Lucrurile sunt acum clare pentru toată lumea, există o majoritate care susține moțiunea de cenzură fără să fie nevoie de UDMR, această majoritate bazându-se pe PSD și ALDE”, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.
„Simt nevoia să fac un apel la o minimă luciditate și responsabilitate din partea premierului Grindeanu pentru a detensiona situația fără să fie nevoie să mai ajungem la un vot în cadrul unei moțiuni de cenzură. Cred că ar face bine să reflecteze cu responsabilitatea pe care o incumbă calitatea pe care a avut-o și pe care încă formal o deține, aceea de premier al României, și să gândească care e cea mai bună formulă. Această formulă de confruntare nu este oportună”, a mai spus Tăriceanu.

Sursa: AGERPRES, TVR, RRA, HotNews

Horia D.R.

COMENTARII

  1. Horia D.R. te-ai demascat, esti un fan Dragnea si Tariceanu, doi tradatori de neam si tara.
    Rusine, dupa ce zilnic la INFO apar articole antimaghiare, acum nici un comentariu, doar informatii relativ neutre.
    Esti in aceasi gasca de tradatori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.