Cu cât a dat înapoi România în ultimul sfert de veac? 30%...

Cu cât a dat înapoi România în ultimul sfert de veac? 30% este doar forța de muncă furată, după ce a fost formată gratis in Ro.!!

0 363

Aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatateiar aceasta reprezinta Produsul Intern Brut pierdut al Romaniei, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Liviu Voinea, la conferinta „10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: de la coeziune la convergenta”.

„Romania a avut si realizari  in acesti 10 ani: convergenta nominala, parte din convergenta reala, stabilitate financiara, a castigat increderea pietelor, a facut reforme structurale. Pentru a continua, insa, procesul de convergenta reala, Romania trebuie sa isi exploateze potentialul de crestere si sa ajunga cat mai aproape de ocuparea deplina a fortei de munca. 
Desi avem un somaj de 5% astazi, suntem departe de ocuparea deplina a fortei de munca 
si aceasta pentru ca avem o problema demografica foarte importanta despre care am vorbit foarte putin pana acum si anume: aproximativ 30% din forta de munca si 13% din populatia Romaniei lucreaza in strainatate. Acestea sunt cifrele oficiale… Este  forta de munca furata,dupa ce a fost formata gratis in Ro.!! Acesta este PIB-ul pierdut al Romaniei, am putea spune”, a afirmat Liviu Voinea, conform Agerpres.
El a atras atentia asupra faptului ca, si acum, cand se inregistreaza rate de crestere economica peste potential, Romania continua sa raporteze rate negative ale natalitatii.
Problema imbatranirii populatiei afecteaza PIB-ul potential, iar imbatranirea este dublata de o rata ridicata a persoanelor aflate in risc de saracie.

De altfel, o estimare facuta de colegii nostri la banca arata ca o crestere cu 1% a ponderii populatiei cu varsta de peste 65 de ani determina scaderea PIB-ului potential cu 1,3%. Estimarea este facuta pe ultimii 12 ani si pe sase tari din regiune„, a aratat Voinea.In acest context, oficialul BNR a subliniat ca nivelul de trai si diferentialul de salarii continua sa explice valul de emigratie chiar pe fondul ratelor inalte de crestere economica, aceasta fiind o crestere inegala la nivel interregional si intergenerational, dezechilibrata ca structura, care adanceste inegalitatile in societate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.