Darius Vâlcov: Taxa pe activele bancare va fi calculată și plătită trimestrial

Darius Vâlcov: Taxa pe activele bancare va fi calculată și plătită trimestrial

0 157
Taxa pe activele bancare, așa-zisa „taxă pe lăcomie”, se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Această declarație a fost făcută în contextul în care era neclar modul în care se calculează taxa. Unele interpretări ale OUG 114/2018 arătau că taxa se calculează anual, dar se plătește trimestrial.

Pozitia BNR
O scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, în contextul aprobării OUG 114/2018 privind taxa pe lăcomie, arată că sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020.
În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până în anul 2019 (toate de importanţă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020.
În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul, obținut din surse apropiate Finanțelor.
Și când te găndești ca spre acest om se îndrepta speranța multor concetățeni că acesta va fi românul care ar putea să conducă BNR fără să-și mai bată joc de populație ca actualul guvernator.

Represalii BNR
Dincolo de amenințări s-a trecut la o creștere a presiunii pe cursul de schimb leu/euro. În ultimele zile s-a ajuns la cel mai nenorocit curs de schimb pentru leu. Pe 16 ianuarie, cursul de schimb leu/euro a atins un nou minim istoric: 4,6830 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,02% față de marți, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR).
Cursul de schimb leu/euro a atins marți un nou minim istoric, de 4,6822 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,11% față de luni. Astfel, moneda europeană a revenit pe apreciere în fața leului. Cursul valutar leu/euro a scăzut luni cu 0,02%, la 4,6771 lei, după trei zile de minime istorice.
Cursul de schimb euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, până la 4,7427 (valoare medie), conform analiştilor CFA România, relatează economica.net. În următoarele şase luni, peste 83% dintre participanţi anticipează o valoarea medie de 4,6991, arată analiza celor de la CFA România.
Prima consecință în acest război declanșat de BNR și bănci ămpotriva românilor – creșterea prețului la combustibil cu mai mulți zeci de bani.
Reacția populație șa TAXA PE LĂCOMIE în graficul de mai jos:

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.