De ce se bate UDMR să forțeze limba maghiară în învățămânul superior...

De ce se bate UDMR să forțeze limba maghiară în învățămânul superior românesc! Pregătim cu taxe minime mii de specialiști pentru Ungaria !!

La universităţile din marile orase transilvane, îndeosebi Cluj-Napoca, Tg. Mures studiază din ce în ce mai mulţi studenţi din Ungaria.
Ca să nu „beliți ochii cat cepele” (vorba lui Becali!), la unele institutii de invatamant din orasele studentesti amintite, numarul studentilor din Ungaria se apropie de 50%!!   
De regulă, tinerii din Szeget, Bekes Csaba, Debrecen si bien sur, Budapesta, aleg facultăţile maghiare din România datorită condiţiilor de admitere, mai uşor de îndeplinit, dar mai ales pentru că taxele de şcolarizare sunt mult  mai mici.
Au analizat date de interes public de la universităţile din România care au linii de predare şi în limba maghiară, dublandu-le totodată cu interviuri cu studenţii din Ungaria ce studiază la universităţile de la noi, precum şi cu cu profesori universitari unguri, veniti la noi sa se specializeze alaturi de colegii  romani…
Semn ca „Scoala româneasca” inca se mentine in elita Europei de Est!

Situaţia prezentată nu este completă însă, întrucât Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a raportat doar cifre procentuale, în timp ce alte instituţii de învăţământ superior au oferit cifre absolute.
Datele relevă că studenţii din Ungaria au început să se înscrie în număr mai mare la universităţile din Transilvania începând cu anul 2012, iar de atunci, numărul acestora creşte constant. 
Foarte căutate sunt specializările pentru studii de licenţă în antropologie de la UBB Cluj-Napoca, unde în unele clase sau grupe de studiu două treimi dintre studenţi sunt originari din Ungaria.
Un număr mare de studenţi din Ungaria este prezent şi la studiile de licenţă la psihologie  ca şi la Facultatea maghiară-franceză, iar lastudiile de masterat, foarte populară este psihologia. La cea din urmă, aproape jumătate dintre studenţi sunt din Ungaria.

De regulă, studenţii din Ungaria se bucură de stilul de viaţă „transilvănean”, nou pentru ei şi totuşi, din multe puncte de vedere, cunoscut doar  din campania in valuri cu care au fost si sunt indopati de la gradinitza, ca 
Ardealul e al lor!” Si multi cred…
Pentru ca fac ochii mari cand afla ca, in Transilvania minoritatea maghiara numara doar 1,3 milioane iar romanii, inclusiv cu Banatul trec bine de 8 milioane de suflete!
Cum să nu te bucuri cand ei pot  lejer si eficient studia în limba maghiară, respectiv pot avea acces la o formare care deşi se află la un nivel de calitate similar celui din Ungaria, costă semnificativ mai puţin decât acasă.
In plus este vorba si de substantiale sustineri materiale din partea Ungariei, daca… își vor „aseza” rostul si vitoarea familie în partile secuiesti ale județelor cu maghiari din Ardeal!
Studenţii care au fost întrebaţi au relatat că pentru a studia fără costuri, în Ungaria trebuie obţinut un punctaj foarte mare la bacalaureat, iar dacă acest lucru nu se reuşeşte, trebuie plătită o importanta taxă de studiu.
În schimb, în România se poate intra şi pe locuri gratuite, mai mult decât atât, există şanse egale şi pentru a obţine burse de studiu sau de alt tip. Iar dacă tinerii obţin doar locuri cu plată, taxele de studiu sunt semnificativ mai mici decât cele din Ungaria…

Potrivit unui profesor citat în material – care predă atât la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta (ELTE), cât şi la UBB Cluj – nu există nicio diferenţă între calitatea formării de la Budapesta şi de la Cluj-Napoca.
În schimb, în timp ce la ELTE, în cadrul programului de studiu psihologie, la nivel de licenţă taxa de studiu costă 300.000 de forinţi (aprox. 950 de euro), la UBB Cluj acelaşi program costă echivalentul în lei a 196.000 de forinţi (aprox. 600 de euro).
O altă instituţie apreciata si „populară” în rândul studenţilor din Ungaria este Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Cei mai mulţi dintre ei se înscriu la studiile de licenţă şi de masterat în actorie. La Târgu-Mureş sosesc pentru studii în primul rând tineri care acasă,in Ungaria, nu au reuşit să intre la universităţile de teatru…
Studenţi foarte multi din Ungaria sunt şi la Universitatea de Medicină, la Farmacie, la Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST), Aceştia au declarat însă că procesul de învăţare este destul de dificil. Aceştia s-au plâns în primul rând de faptul că la secţia maghiară a universităţii, doar teoria este predată integral în limba maghiară, iar pregătirea practică are loc în limba română. Ori ei, desi platesc in Romania taxele la jumatate, se bucura si de sansa ca multi romani vorbesc binisor (si chiar cu placere!) limba maghiara.
Sa nu uitam si un fapt, deloc de neglijat: în România la Universitatea Sapientia, susţinută de statul ungar, numărul studenţilor din Ungaria este nesemnificativ.
Acest material are ca sursa un rezumat al agenţiei de ştiri MTI).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.