De ce va fi retras Ambasadorul SUA, reflectat in deturnarea misiunii sale,...

De ce va fi retras Ambasadorul SUA, reflectat in deturnarea misiunii sale, ca reprezentant al Presedintelui Trump!

0 251

Excelentei Sale Domnului Hans Klemm,Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti
Stimate Domnule Ambasador Klemm,

Va scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declaratiile pe care le-ati facut pe data de 26 octombrie, a.c., in cadrul interviului pentru site-ul www.news.roaduc grava atingere imaginii justitiei romanesti si necesita, fata de impactul negativ al acelor declaratii asupra bunei functionari a democratiei din Romaniaun raspuns public din partea judecatorilorAstfel, la intrebarea – legitima in contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticoruptie, ati afirmat ca “acest lucru trebuie sa il decida poporul roman, cum ar trebui sa se comporte procurorii si judecatorii pentru a-si face treaba. Eu vreau sa subliniez doar succesul extraordinar al Romaniei in acest domeniu.
Este de neinteles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, tara care este luata ca reper pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, face apel la “justitia populara”, o forma de justitie straina de statul de drept si specifica regimurilor totalitare, cu radacini in gandirea de drept sovietica.

Pe pagina Ambasadei ati postat fotografii de la vizita recenta pe care ati facut-o la fosta inchisoare comunista de la Sighet. “Dreptatea poporului in slujba poporului” a fost sloganul ce a stat la baza “democratizarii justitiei” dupa 1948, pe care cu siguranta l-ati vazut afisat in incinta fostei inchisori.Toti acei oameni care au fost inchisi si torturati acolo, au fost condamnati tot in numele “poporului”, ba inca in aplauzele sale, pentru ca asa le spunea masina de propaganda comunista ca e bine.
Ati afirmat in interviu ca “aplaudati puternic” ceea ce considerati ca fiind un “record de succes” actual al luptei anticoruptie, aratand insa ca va sunt indiferente mijloacele folosite in aceasta lupta.

Afirmatiile dvoastra, cum a fost cea cu “aplauzele”, sunt primejdioase pentru democratia romanesca, deoarece intaresc mentalitate extrem de periculoasa ca scopul scuza mijloacele. In justitie mijloacele pot perveti scopul.Va reamintim ca Romania este o tara aflata la 27 de ani departare de comunism, o tara in care mentalitatea represiva a institutiilor de forta, implementata initial de consilieri sovietici apoi de educatori romani formati si educati de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul ca Romania a declarat ca a trecut de la dictatura la democratie.
Schimbarea acestei mentalitati, fundamentata pe faptul ca statul este superior persoanei, necesita timp si o continua reevaluare sincera pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot imbunatati. Profesionalizarea si intarirea reala a tuturor institutiilor democratice se face prin respectarea stricta a statului de drept, a separatiei puterilor in stat si a drepturilor si libertatilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea coruptiei.
Daca dumneavoastra, din pozitia de reprezentant al Statelor Unite in Romania, doar “aplaudati”, dar nu scoateti in evidenta excesele ori erorile acolo unde acestea exista si sunt vizibile, nu doar ca nu ajutati justitia si lupta anticoruptie, dar le vulnerabilizati atat pe ele, cat si credibilitatea Statelor Unite in fata romanilor.

Justitia nu e nici campanie de publicitate si nici subiect de propaganda electorala. Administratia justitiei intr-un stat democratic este un proces ce se desfasoara cu rigurozitate si strict in limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor procedurale (due process) tocmai pentru a pastra un just echilibru intre interesul public si demnitatea, drepturile si libertatile fiecarei persoane.
Orice derapaj trebuie punctat si corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizand obiectiv si critic aceasta activitate. Este important sa intelegeti acest lucru si sa-l afirmati public, daca doriti in Romania un stat de drept viabil, intemeiat pe o justitie cu adevarat independenta, care respecta si apara drepturile si libertatile propriilor cetateni.
Exact aceste principii stau si la baza Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, care se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piata libera, respectarea drepturilor omului si relatiile inter-umane”. 
Si pentru ca ati vorbit in interviul dumneavoastra despre importanta Romaniei in NATO, va amintim ca toate documentele publice ale summit-ului NATO de la Varsovia din acest an au reintarit faptul ca “NATO este o alianta de valori, incluzand libertatea inviduala, drepturile omului, democratia si statul de drept”.

In contextul in care vedem in jurul Romaniei tari, chiar partenere ale Statelor Unite, care se indeparteaza de la valorile democratieisuntem determinati sa nu acceptam in Romania nici un rabat de la statul de drept si nici o indepartare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Incalcarea acestor valori va face Romania mai slaba, ceea ce vulnerabilizeaza si NATO. Ne ingrijoreaza, de aceea, faptul ca nu amintiti aceste valori in luarile dumneavoastra de pozitie publice. Ati fost tacut si cand Curtea Constitutionala a fost atacata public, cand avocatii au cerut respectarea confidentialitatii client-avocat, cand judecatorii au solicitat lamurirea interferentei serviciilor secrete in “campul tactic” al justitiei, dupa cum nu ati aratat nici o preocupare fata de problemele justitiei, adunate in documentul intitulat “Memorandum privind justitia”, document votat de aproape 80% dintre adunarile generale ale judecatorilor.

Va solicitam, in consecinta, ca atunci cand vorbiti despre chestiuni ce tin de justitie sa aveti in vedere situatia de ansamblu, atat cu partile pozitive cat si cu cele unde mai e loc de imbunatatiri sau sunt necesare corectii. Ca reprezentant al tarii care a ajuns sa fie prospera si puternica pentru ca a pus omul in centru, cu drepturile si libertatile sale, aveți o expertiza enorma pe care o puteti impartasi cetatenilor romani. Lupta impotriva coruptiei trebuie sustinuta, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori incalcarile drepturilor procesuale care pot duce in timp la discreditarea acestei lupte.
Apreciem sustinerea Statelor Unite pentru reforma justitiei din Romania si va stam la dispozitie cu orice informatii doriti despre starea reala a justitiei si problemele cu care aceasta sa confrunta.

Cu stima,
Judecator Dana Girbovan,Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania
Judecator Gabriela Baltag, Asociatia Magistratilor din Romania

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.