De la Bucureşti la Washington- verdict: justiţie TV!

De la Bucureşti la Washington- verdict: justiţie TV!

0 138

Iată ce scrie jurnalistul de la  Caţavencii, GRIG BUTE :

1995, Michigan. Un tînăr invitat într-o emisiune TV de scandal, gen Jerry Springer Show, ca să se întîlnească cu o persoană secretă care s-a îndrăgostit de el, are surpriza să constate că aceasta nu-i o ea, ci un el, amicul gay al unei prietene; jenat, refuză insinuările c-ar fi homosexual. Cîteva zile mai tîrziu, își cumpără politicos o armă, bate la ușa ineditului său admirator și îl împușcă mortal.

În 1984, un alb înghesuit în metroul newyorkez de niște adolescenți de culoare care îi cer insistent bani scoate pistolul și îl descarcă fără să clipească în toți cei patru agresori.

1999, Bronx. Un imigrant african care se caută prin buzunare după chei, în fața locuinței, este ucis instantaneu de cele 41 de gloanțe trase de patru polițiști în civil speriați de pistolul său care e, de fapt, un portofel.

2003, Alabama. După autodenunțul directorilor financiari ai companiei de Top 500 HealthSouth, managerul general, o vedetă media locală care trăiește pe picior mare, este învinuit de fraudă, spălare de bani, fals, uz de fals și alte 80 de capete de acuzare, într-o schemă infracțională cu prejudicii de trei miliarde de dolari. Strategia sa de evitat pușcăria? Pînă la proces, se transformă în teleevanghelist și-și angajează un avocat bun de gură care, în prima instanță, îi cîștigă achitarea.

În 1983, o femeie de 21 de ani intrată să ia țigări într-un bar muncitoresc dintr-un orășel de pescari e violată de patru indivizi pe masa de biliard, în aplauzele, rîsetele și uralele altor 15 spectatori.

Decembrie 2008, Chicago. Ambițiosul politician Rod Blagojevich, ajuns guvernator prin tot felul de deal-uri dubioase (fonduri de campanie la schimb cu trafic de influență în favoarea donatorilor), scoate la o licitație neoficială locul în Senat lăsat liber de proaspătul președinte Obama, este arestat de FBI pentru corupție, pe baza unor înregistrări telefonice incriminante, și e condamnat la 14 ani de închisoare.

Toate aceste șase cazuri foarte diferite au o singură chestie în comun: hipermediatizatizarea care a transformat rezolvarea lor într-o miză națională. Procesele devenite imediat publice, prin articolele și talk-show–urile de căutat senzaționalul, în știrile televiziunilor generaliste sau pe Court TV, postul specializat în difuzarea de emisiuni juridice, au generat imense controverse în societatea americană, opinia publică incitată de presă protestînd deseori în stradă, punînd presiune pe magistrați.

După vizionarea compilației de înregistrări ale transmisiunilor TV, capturi de titluri ale ziarelor vremii și interviuri cu o parte dintre cei implicați, inculpați, rude ale acestora, avocați sau jurnaliști, din Trial by Media se pot trage mai multe concluzii. Vinovat, nevinovat, lumea te judecă înaintea pronunțării verdictului; nu prea contează de ce ești acuzat, dacă ai un avocat abil care știe să manipuleze jurații; de dragul audienței, media construiește azi mituri ca să le dărîme mîine.

Trial by Media, 2020-?, antologie documentară de procese americane hipermediatizate, produs, printre alții, și de George Clooney, difuzat de Netflix

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.