DECENIUL democrației MIZERABILE – Băsescu – a facut dintr-un trădator iredentist, Laszlo...

DECENIUL democrației MIZERABILE – Băsescu – a facut dintr-un trădator iredentist, Laszlo Tokes, un „laureat” al Ordinului „Steaua României!”

1 137
Recent, în spațiul public din Ungaria a fost… relansată o teorie care afirmă că retragerea ordinului „Steaua României „ lui Laszlo Tokeșar fi motivată de aberatia că fostul pastor ar fi declanșat procesul revoluționar din decembrie 1989. Jurnalistul Teodor Tița a scriscă: „Tokes este, în același timp, reminder-ul permanent că Revoluția Română a pornit de la un ungur. FALS!
Pe aceleași coorde s-a înscris și ideologul neocomunist Vladimir Tismăneanu un trancanici politic care a lins toate clantzele posibile. Într-o postare pe facebook,lautarul reconvertit afirma că  Laszlo Tokeș „Se afla in cladirea parohiala din Timisoara pe care refuza sa o paraseasca, sub asediul poliitiei si al securistilor. S-a fomat atunci un lant uman trans-national si trans-generational, cu sentimentul ca acesti nefericiti cetateni ai Romaniei au de partea lor transcendența. Iar revolutia din Timisoara nu poate fi despartita, daca ne pasa de adevarul istoric, de numele celui caruia Klaus Iohannis, cel ales presedinte in numele unei europenitati regasite, i-a retras ieri ordinul „Steaua Romaniei„. 

Care este însă adevărul istoric? A început Revoluția Română de la Laszlo Tokeș? Nici pomeneala…În cartea Istoria Loviturilor de Stat din România,  istoricul Alex Mihai Stoenescu, pornind de la începuturile „carierei” sale de pastor, reputatul istoric afirmă că Laszlo Tokeș nu a fost niciodată anticomunist sau anti-ceaușist, singurul conflict major fiind cu propriul său cult.Iar activitatea … anticomunistã a lui Laszlo Tokes nu a fost prezentã în toatã perioada cît s-a aflat în conflict cu propria sa Bisericã,ci dor o atitudinea iredentistã, extremist maghiarã,manifestata de timpuriu, dupã ce tatãl sãu a dus un adevãrat rãzboi cu liderii si enoriasii propriei sale Biserici.
Sa precizam, activitatea de agent s-a putut identifica cu probe numai în ultimii ani, 1988-1989 , consistenta cazului sãu fiind datã de conflictele declansate in interiorul Bisericii reformate,desi a fost student la Institutul Teologic Protestant unde tatãl sãu era profesor… Deoarece tatãl sãu se implicase la un moment dat în lupta pentru conducerea cultului reformat din România, initiind chiar în 1981 o sciziune „pe criterii politice”, tînãrul Laszlo l-a urmat pe calea disidentei religioase”, scrie Stoenescu. Mai mult, Laszlo Tokeș îi scria des lui Nicolae Ceaușescu, elogiindu-l pe fostul șef al statului, doar cu sperantza ca astfel să obțină favorurile de care avea nevoie.Fostul ofiter de Securitate de la Timisoara, colonelul Petru Pele avea sã declare în fata Comisiei senatoriale (care s-a ocupat cu investigarea evenimentelor din 1989 -n.n): „Sunt adunate 14 tomuri de dosare cu Tokes. El l-a venerat pe Ceausescu… cat s-a bucurat de atentie! Ii scria scrisori sã-l ajute împotriva sefilor lui bisericesti… Dosarele lui Tokes au fost trimise la MApN, acum am înteles cã sunt la SRI. In dosare Tokes figureazã cu numele conspirativ Vasile. El actiona insa pentru independenta Ardealului, deci nu avea nimic cu Ceausescu. A tinut legãtura cu agentii maghiari, trimitea materiale la TV Panorama”. Mereu conflictual,Laszlo Tokeș a fost ținta plângerilor enoriașilor reformați, care îl acuzau pe pastor de comportament arogant, dar și imoral, acesta întreținând relatii cu mai multe amante…
Ca urmare a unei avalanse de cereri venite din partea enoriasilor reformati, avînd ca subiect comportamentul sfidãtor, arogant,neglijent în serviciu, imoral, episcopul Nagy i-a intentat un proces disciplinar  între 1983 si 1984. Comisia superioarã reformatã din Cluj, în prezenta episcopului Nagy, l-a achitat însã, considerînd cã… acuzatiile nu sunt suficiente pentru a fi sanctionat disciplinar. Pentru a aplana conflictul, a fost transferat la Sînpetru de Cîmpie, unde însã Laszlo Tokes refuzã sã se ducã. Dînd în judecatã conducerea Bisericii reformate, Justitia românã îi respinge actiunea pe motiv cã acea cauzã nu era de competenta ei, refuzînd sã se implice într-un caz care tinea de regulile interne ale unui cult.
Laszlo Tokes îi scrie atunci lui Nicolae Ceausescu… Memoriul sãu este repartizat Departamentului pentru Culte, care în primãvara anului 1986 intervine la Eparhia reformatã din Cluj în… favoarea lui Laszlo Tokes. în timpul audierilor la Comisia senatorialã, colonelul Gheorghe Ratiu, fostul sef al Directiei I, avea sã declare: „Tokes Laszlo a fost recrutat agent, iar Papp Laszlo, episcop, deja era agent al serviciilor secrete maghiare. A avut sarcina sã-l sicaneze,sa-l provoace pe Tokes…sa se „manifeste”! De douã ori la Directia cultelor i-am transmis lui Papp Laszlo sã-l lase în pace si sa nu-l mai provoace pe Tokes, dar el nu s-a … conformat”, scrie A.M.Stoenescu. Din 1988 însă, Tokeș schimba „placa”si devine brusc interesat de sistematizarea satelor , susținând că ar viza doar localitățile locuite de minorități,mai ales de maghiari si sasi !! Aceasta era directia prioritarã a campaniei internationale lansate de extremismul maghiar si preluatã ca actiune de încãlcare a drepturilor omului de cãtre presa occidentalã. Acum este evident ca  programul de sistematizare – era si atunci  subiect care ,datorita necesitatii locale, trebuie analizat cu atentie! Si in nici un caz  nu avea un caracter etnic, majoritatea coplesitoare a localitãtilor vizate fiind populate 90% de  etnia româneascã.

Între aprilie 1988 si decembrie 1989, Lãszlo Tokes este surprins foto în întîlniri conspirative cu agenti maghiari în diferite locuri de contact,mai ales în Timisoara si în afara orasului, în intersectii auto fãrã trafic! A fost înregistrat audio si video, fãrã dubiu asupra calitãtii intentiilor celor implicati împotriva statului roman ,implicat direct în activitãti ilegale. Probele strînse la Directia I sunt relevante 100%, agentii maghiari cu care a intrat în contact au fost urmãriti si pe teritoriul ungar pînã la identificarea precisã a serviciului secret din care fãceau parte, iar la un moment dat i s-a plasat un agent român pe post de emisar ungur, caruia Tokes i-a fãcut un raport complet asupra activitãtii sale.
Securitatea l-a informat si a cerut lui Ceausescu arestarea lui,totusi seful statului nu aproba nici o mãsurã, în afarã de cele clasice, de supraveghere „pentru a nu „inflama” nici un posibil conflict. Înca din primavara lui 1989, Securitatea descoperise dovezi irefutabile privind activitățile antiromanesti ale lui Laszlo Tokeș și înaintează din nou lui Ceaușescu propunerea de arestare a lui Tokeș pentru activități dovedite împotriva statului român.
„Momentul în care Securitatea a hotarît sã înainteze propunerea de arestare – septembrie 1989 – nu era întîmplãtor. în acel moment Securitatea reusise sã facã dovada relatiei directe între activitatea antistatalã a lui Tokes si activitãtile antiromanesti din strãinãtate. Am subliniat cuvîntul activitate, deoarece relatia pastorului reformat cu serviciile secrete strãine era deja documentatã, inclusiv probatio probatissima. 
Desigur, 
Tokes se putea întîlni cu un agent maghiar, dar simpla întîlnire nu este relevantã, astfel ca Securitatea a reusit sã strîngã suficiente probe pentru a demonstra cã Laszlo Tokes a initziat si folosea o retea de enoriasi din alte localitãti, cetãteni români de origine etnicã maghiarã,transformati in  agenti pentru a culege informatii denigratoare pe care le transmitea legãturilor sale venite din Ungaria. Acestia le prelucrau în structurile serviciului de informatii maghiar si le transmiteau retelelor din strãinãtate, posturilor de radio si televiziune, ziarelor, organizatiilor iredentiste ale emigratiei maghiare. Acestea ieseau cu ele public, sustinînd campania împotriva României, a natiunii române si ocazional împotriva regimului Ceausescu”.

In ceea ce privește momentul decembrie 1989, comportamentul lui Tokeș nu a fost nici pe departe unul eroic. Acesta nu numai că nu a fost „sub asediul poliitiei si al securistilor”‘, așa cum afirmă, slugarnic si ticalos Tismăneanu, ba chiar si singurul milițian care păzea casa parohială a pastorului a fost retras. Decizia a fost luată chiar la apariția la fața locului a secretarului II al ambasadei SUA, Dennis Curry…
Un element relevant pentru istoria evenimentelor este acela că Laszlo Tokeș,informat discret…și-a anunțat enoriașii încă de pe 10 decembrie că va fi evacuat chiar pe 16,  deși în 1989 acea zi urma să pice într-o sâmbătă, zi nelucrătoare, inclusiv pentru autoritățile care se ocupau de evacuări.
Iată deci ce s-a întâmplat pe 15 decembrie:
„Comisia de evacuare nu se prezintã. Apare însã secretarul II al Ambasadei SUA. în urma aparitiei acestuia , militianul de la intrare este retras din dispozitiv. Enoriasi, curiosi si indivizi avizati se strîng în voie în fata casei pastorului, unii aprovizionîndu-l cu lemne si alimente, altii postîndu-se la intrare cu lumînãri si protestînd fatã de o evacuare… care nu avusese loc. La început, conform datelor furnizate de Securitate, au fost trei-patru enoriasi si aproximativ zece curiosi. Ulterior s-a strîns un grup de ordinul zecilor, dar suficient cît sã atragã atentia. Cine a compus cu adevãrat prima multime… vom afla mai tîrziu.,securistii…”.

Pe 16 decembrie, cu dl.Curry de fatza ,Tokeș își dă arama pe față și le cere de mai multe ori celor strânși în fața casei sale parohiale să plece acasă, strigându-le că este liber și că nimeni nu dorește să-i facă vreun rău. Acesta invită o delegație din câteva persoane să urce și să se convingă, dar nimeni nu o face…La cîteva minute dupã ora 17.00 în zona se produce un eveniment pe care îl considerãm determinant. Laszlo Tokes iese de mai multe ori la fereastrã sau transmite prin apropiatii sãi multimii sã plece din fata casei,în pofida teoriilor despre incitare cu care a fost intoxicatã si Comisia senatorialã, si presa,Este sigur, Laszlo Tokes a actionat în seara zilei de 16 decembrie pentru încetarea manifestatiei si pãrãsirea strãzii.
Conform enoriasului Gazda Arpad, care se afla în casã cu Tokes, acesta a considerat adunarea din fata casei sale o provocare a Securitãtii (este posibil sã fi aflat de cei 60-70 de sindicalisti) si a iesit de mai multe ori cerînd oamenilor sã plece, sã se ducã acasã pentru cã este în sigurantã si nu-l amenintã nimeni. El respecta întelegerea din ziua precedentã cu primarul Petre Mot. De altfel,inca de dimineatã apãruserã geamgiii si puseserã geamurile  (cineva aruncase cu pietre în niște geamuri -n.r.),iar Tokes fusese aprovizionat cu lemne si alimente si  doctorii  de la Policlinica veniserã sã o consulte pe sotia însãrcinatã a pastorului. Colonelul de Securitate Peleconfirmã scena: „Tokes îndemna oamenii sã se împrãstie, le vorbea…pe bune  din geam, probabil cã s-a speriat cã s-a adunat atîta lume”

Domnul Tokes — povesteste martorul Gheorghe Curpas — a apãrut la fereastrã pe la 17 si un sfert, spunînd celor de jos: «Fratilor, nu sunt în pericol, nu e înãuntru nici un securist». N-a prea fost crezut, un tînãr a si încercat sã pãtrundã pe fereastrã, altii îi bãteau la usã, toti crezînd cã pastorul se gãsea sub amenintarea organelor de represiune. Pentru cã oamenii de la usã au insistat, dupã un timp pastorul a apãrut din nou: «Fratilor,repet, nu sunt în pericol. Pe de altã parte, v-as ruga sã mã lãsati sã-mi pregãtesc predica pentru mîine. Stiu, vreti sã mã ajutati, dar îmi faceti numai greutãti. Repet, nu sunt în pericol. Dacã vreti sã vã convingeti, formati o delegatie de trei insi…»„, putem citi în volumu 4, partea I al Istoriei Loviturilor de Stat din România.Istoricul Alex Mihai Stoenescu afirmă, fără echivoc, că tezele conform cărora Laszlo Tokeș ar fi fost cauza revoluției sunt total false.

„Teza conform cãreia sursa revoltei de la Timisoara si a Revolutiei în general ar fi fost Laszlo Tokes, este total falsã. Revolta din Decembrie a început la Iasi, avînd un puternic caracter politic, si a renãscut la Timisoara prin tentativa unui grup dur aflat în legãturi cu Ungaria de a prelua de la românii revoltati, protestele lor cu caracter social. Desi însusi martorii subliniazã cã întreaga desfãsurare a incidentului a fost filmatã si înregistratã de Securitate si în consecintã aceasta detine probele realitãtii, fostii ofiteri afirmã în continuare cã nu s-a strigat nici o lozincã anticeausistã în fata casei lui Tokes. Chiar si acei „martori” care insistã sã afirme cã lozincile anticomuniste au existat încã de acolo, documentele video ca si declaratiile  subliniazã cã pastorul Lãszlo Tokes nu s-a asociat acestora, ci dimpotrivã ã cerut ca asa ceva sã nu fie legat de el si de Biserica Reformata!.

„Asa cum se stie, aceastã operatiune subversivã împotriva regimului comunist din România s-a desfãsurat de mai multi ani, declansîndu-se cam de prin anul 1986. De atunci au fost lansate campaniile din presa occidentalã, sustinute fie de agentura sovieticã din tarile respective, cea mai activã fiind cea din presa francezã, si de cãtre serviciile specializate la comandã politicã. Oricare schimbare a situatiei din România ar fi oprit actiunea, cu conditia sã fi îndeplinit scopul initiatorului: URSS.
Dacã Ceausescu preda puterea unui om acceptat de Moscova în iunie, septembrie sau noiembrie 1989, ori la Congres, subversiunea se oprea în iunie, septembrie sau noiembrie. Ceausescu nu a cedat si subversiunea nu s-a oprit, fiind mult mai complex organizatã, datoritã atuurilor interne si care se regãsesc în analizele institutelor sovietice gorbacioviste. Spre deosebire de alte tãri comuniste, era nevoie de o explozie în mai multe orase odatã, de prezenta comandourilor sovietice pe teritoriul României si de cel putin o mare diversiune. La Iasi nu a reusit, la Brasov a fost prea dificil de obtinut. A reusit la Timisoara”
, a scris istoricul. 
” Si  cazul Tokes a fost folosit pentru producerea unor tulburãri civile în noaptea de 16 decembrie 1989 menite sã atragã atentia, intern si international si sã producã la Bucuresti o crizã politicã suficient de acutã încît sã determine fie demisia lui Ceausescu, fie demiterea lui. Tulburãrile civile în care au fost implicate elemente diversioniste sovietice, maghiare si cetãteni români pregãtiti din timp pe teritoriul Ungariei au cunoscut o violentã neobisnuitã, pentru situatia civilã a tãrii, dar inca nu  reusise sã mobilizeze populatia municipiului Timisoara. Securitatea si Armata se comportã…suspect de prudent, Militia intervenind anemic si indecis, astfel ca la locuintza pastorului , doar numãrul mic de participanti împiedicã dezvoltarea…incurajata si  asteptata a evenimentului. Esecul diversiunii din 16 decembrie determinã reluarea ei în dupa-amiaza de 17 decembrie, cu si mai mare amploare, de data sta fiind atacate direct fortele Ministerului Apãrãrii Nationale”‘, continuă Alex Mihai Stoenescu.
 Dar dacă Tokeș nu a fost cel care a declanșat revoluția, atunci cine a fost? A.M. Stoenescu afirmă că Revoluția română a început pe 14 decembrie la Iași, odată cu acțiunile Frontului Popular Român.  Liderii acestui grup au fost inginerii Ștefan Prutianu și Cassian Maria Spiridon. Aceștia au reușit să creeze un grup care să distribuie mii de manifeste anti-ceaușiste în oraș prin care chemau oamenii la un mare miting în Piața Unirii, pe 14 decembrie.  Forțele de ordine,atentionate, au împiedicat însă manifestația, împânzind centrul orașului cu mii de milițieni, pompieri și securiști. Au fost mutate inclusiv… stațiile de tramvai din zona Pieței, pentru ca nu cumva oamenii să coboare acolo… Mitingul a eșuat, dar a doua zi, capii revoltei au fost arestați, iar alte 60 de persoane au fost anchetate.Prea era aproape URSS… Cei arestați au fost eliberați în 22 decembrie.
„Liderii Frontului Popular Român din Iasi au fost arestati cu exactitate, dovadã cã numele lor era cunoscut dinainte pe cale informativa. „Primul arestat a fost pe 14 decembrie – Vasile Vicol, un inginer, coleg la ICPUMP, unde era nucleul de bazã al miscãrii. Au urmat, în aceeasi zi, în ordine: Valentin Odobescu, Stefan Prutianu, Ionel Sãcãleanu, Cassian Maria Spiridon si Aurel Stefanachi”, scrie istoricul în volumul citat mai sus.
Concluzia îi aparține tot istoricului A.M.Stoenescu: „Liderii Frontului Popular Român de la Iasi încearcă declanșarea crizei printr-o diversiune în acest mare oraș cu scopul de a oferi liderilor PCR de la București ocazia de a-l îndepărta pe Ceaușescu; Securitatea reacționeazã operativ si înăbușă acțiunea din fașă;  Iasi, 14 decembrie 1989 este începutul Revoluției. În fata eșecului de la Iasi, serviciile secrete sovietice, întărite cu unități speciale de comando infiltrate în România sub acoperirea de turiști, se deplasează spre alte orașe, fiind vizate Cluj, Tîrgu-Mureș, Brașov, Timișoara, unde sunt pregătite anumite „cazuri” în jurul cărora să se declanșeze proteste cu caracter politic și social”.

Unul dintre aceste cazuri a fost și Laszlo Tokeș. Atât și nimic mai mult.

Dorin Suciu

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. basescu este un JIDAN BETIV si tradator al tarii in care a crescut dar, cred ca i-a dat ungurului „Steaua Romaniei” ca sa fie votat de imbecilii lui Victor Orban cind a candidat la prsedentie.
    Acum se pare ca blocheaza toate initiativele si legile in favoarea ungurilor promulgate de dragnea, tot JIDAN ca toti ceilalti din guvernu, care ca si basescu vrea sprijinul UDMR dar, nu cred ca JIDANUL dragnea o sa le dea cu flit ungurilor cand nu o sa mai aiba nevoie de ei, dupa cum a facut JIDANUL basescu, fiindca conform instructiunilor primite din Israel vrea descentralizarea Rominiei ca sa faciliteze alipirea ardealului la ungaria iar Moldova si Tara Romanesca sa redevina PASALIC TURCESC. JIDANCA gabriela firea il ajuta pe dragnea incheind contracte de sute de milioane cu turcia in timp ce rejectaza firmele romanesti fiindca JIDANCA gabriela firea nu vrea sa creeze locuri de munca pentru romani. Probabil ca o maninca in CUR si vrea sa fie SCARPINATA de TURCI far sa stie iubitul ei pandele.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.