Deşi maghiarii nu recunosc Unirea de la Alba Iulia, o invocă aiurea...

Deşi maghiarii nu recunosc Unirea de la Alba Iulia, o invocă aiurea pentru legitimarea… oricșror revendicări!!

0 329
Indiferent dacă solicită drepturi referitoare la educaţie sau cultură ori autonomie teritorială , pe cât de hulită este Rezoluţia Unirii din 1 Decembrie 1918, pe atât este de mistificată în mentalul colectiv unguresc. Dar nici politicienii, nici istoricii maghiari nu vor sa citeasca corect documentul din 1 Decembrie 1918.
De exemplu, deputatul UDMR József Kulcsár-Terza era foarte supărat pe  trocul încercat de UDMR cu Liviu Dragnea înainte de moţiunea de cenzură. Poziţia grupului UDMR … a fost foarte corectă, nu a sărit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne aparţin nouă şi au fost promise cu ocazia Proclamaţiei de la Alba Iulia… Nu am cerut autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care niciodată nu au fost respectate„….
Mai, sa fie! Invocarea Rezoluţiei de la Alba Iulia de către unguri este nu doar un mit, ci şi un paradox, în condiţiile în care mulţi maghiari nu recunosc Unirea Transilvaniei cu România, deci nu recunosc nici Documentul Unirii, dar îl invocă, mistificându-l, când cer autonomie. Suntem aproape la 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia, a cărei valoare istorică şi juridică nu poate fi contestată. Transilvania s-a unit cu România pentru că aşa au hotărât românii la Alba Iulia, nu pentru că am fi primit-o cadou de la Marile Puteri la Conferinţa de Pace. Acesta este un alt mit al politicienilor şi istoricilor maghiari. „Invocarea Rezoluţiei de la Alba Iulia de către unguri este nu doar un mit, ci şi un paradox, în condiţiile în care mulţi maghiari nu recunosc Unirea Transilvaniei cu România, deci nu recunosc Documentul Unirii, dar îl invocă, mistificându-l, când cer autonomie. Suntem aproape la 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia, a cărei valoare istorică şi juridică nu poate fi contestată. Transilvania s-a unit cu România pentru că aşa au hotărât românii la Alba Iulia, nu pentru că am fi primit-o cadou de la Marile Puteri la Conferinţa de Pace.
Acesta este un alt mit al politicienilor şi istoricilor maghiari: invocarea  Rezoluţiei de la Alba Iulia de către unguri este nu doar un mit, ci şi un paradox, în condiţiile în care mulţi maghiari nu recunosc Unirea Transilvaniei cu Româniadeci nu recunosc nici Documentul Unirii, dar îl invocă, mistificându-l, când cer autonomie. Suntem aproape la 100 de ani de la Unirea de la Alba Iulia, a cărei valoare istorică şi juridică nu poate fi contestată. Transilvania s-a unit cu România pentru că aşa au hotărât românii la Alba Iulia, nu pentru că am fi primit-o cadou de la Marile Puteri la Conferinţa de Pace. 

Nici în Ungaria percepţia nu este diferită. De exemplu, István Szávay, deputat al partidului extremist JOBBIK, solicita anul trecut în Parlamentul de la Budapesta catoate instituţiile guvernamentale maghiare să arate lumii că România,nu respectă promisiunile de la Alba Iulia, din 1918”.  Dar, ne atrage atenţia … istoricul Gyula Kádár (1953-2015) ca la Alba Iulia : „Primul punct al articolului III al hotărârilor Declaratiei , prevede dreptul la autonomia locală, culturală şi teritorială… Nu au fost puse în practică hotărârile de la Alba-Iulia, care… sunt o sursă juridică ! A sosit timpul ca România … în baza hotărârilor de la Alba-Iulia. sa recunoasca autonomia teritoriala a Pământului Secuiesc, dreptul utilizării oficiale a limbii maghiare şi ca drapelul secuiesc să nu fie persecutat.”
Desigur că o asemenea îndârjire din partea maghiară nu poate decât să ne provoace la o lectură a Rezoluţiei Unirii din 1 decembrie de la Alba Iulia,
Pentru început, iată textul: Adunarea Naţională proclamă următoarele: 1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc. 2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.  În primul rând, atragem atenţia că punctele de la articolul III sunt „principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român”,care au fost proclamate. În schimb, actul Unirii este decretat în primul articol„decretează unirea”!. Este o diferenţă imensă, din punct de vedere juridic, între o hotărâre sau decret, cum a fost Unirea, şi …proclamarea fireasca a unor principii general valabile .
Principiile proclamate la Alba Iulia nu sunt nici promisiuni şi nici nu formează vreo bază juridică pentru revendicările ungurilor din Transilvania. Primul alineat al articolului III formulează clar primul principiu: „deplină libertate naţională”. Iar pentru a nu exista interpretări diferite, în fraza următoare se explică ce înţelege Adunarea Naţională a românilor prin această „deplină libertate naţională”, adică: – „Fiecare popor se va instrui … în limba sa proprie prin indivizi din sânul său”.
 Referindu-ne la maghiari, ei aumai nu şcoli cu predare în limba maternă, indiferent de nivel! Doar in Romania , de la nivel de grădiniţă până la cel universitar există învăţămînt în limba maghiară, gratuit. !!  „ Fiecare minoritate va avea reprezentanţi în administraţie”. Si chiar au  deoarece in toate comunele, oraşele şi judeţele cu populaţie predominant maghiară consilierii locali, consilierii judeţeni, primarii, şefii consiliilor judeţene sunt eminamente unguri. Chiar şi în localităţile în care maghiarii,desi nu sunt majoritari, ei au consilieri locali sau judeţeni proporţional cu ponderea lor demografică.
– „Fiecare popor se va judeca … în limba sa proprie prin indivizi din sânul său !”  Organigrama tribunalelor din judeţele Harghita şi Covasna si Mures , dar si in  fiecare tribunal sau judecătorie din zonele locuite de maghiari există judecători şi grefieri unguri. Deci pot fi si sunt judecaţi de „indivizi din sânul său”.Chiar şi la Curtea Constituţională există un judecător ungur! De asemenea Statul asigură traducător  atunci când este necesar.
 Intrebarea este alta:Cine îi opreşte pe juriştii maghiari să intre în magistratură? Deşi sunt sute şi mii de jurişti maghiari în România, cei mai mulţi preferă avocatura… Exact la fel era înainte de 1918 la români.  Ion Ratziu, de exemplu , era avocatul preferat al secuilor in procesele pentru recuperarea padurilor de la grofii hapsini… Pe atunci  , majoritatea intelectualilor români din Transilvania care au absolvit dreptul,  profesau doar ca avocaţi, îi reprezentau pe români în procese şi nu se străduiau să intre în magistratură. Se câştiga bine din reprezentarea în procese, mai ales că pe atunci procesele se judecau doar în maghiarăiar majoritatea românilor, în ciuda învăţământului obligatoriu în limba maghiară, nu cunoşteau suficient de bine ungureşte.
 „Fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare … în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”. Din 1990, în fiecare Parlament au fost deputaţi şi senatori unguri, proporţional cu ponderea populaţiei maghiare şi cu opţiunile lor de vot.
– „Fiecare popor va primi drept de reprezentare … la guvernarea ţării”.  Mai tzine cineva socoteala în câte guverne de după 1990 au fost miniştri unguri? Chiar şi atunci când … nu sunt oficial la guvernare, existăautomat secretari de stat unguri la „Educaţie„, la „Cultură ” la „Sanatate” , in conducerea „Televiziunii nationale” si la „Radiodifuziune”, plus ca de 10 ani presedintele CNDC este maghiar. Toate acestea  sunt ceea ce înţelegeau românii în 1918 ca „deplină libertate naţională”.
Dar nicăieri nu este niciun cuvânt despre autonomie teritorială. !! 
Românii au fost atenţi chiar la Alba Iulia să explice ce înţeleg ei prin această „libertate naţională” .
Tocmai de aceea au folosit expresia „deplină libertate naţională”, pe care au ţinut să o explice imediat, detaliat. Ca dovadă că ştiau foarte bine ce înseamnă cuvântul autonomie şi care sunt implicaţiile lui juridice, este utilizarea lui în cazul confesiunilor. Este vorba de alineatul 2 din art. III, când se proclamă ca principiu:„Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.” Aici istoricii maghiari au alipit artificial doi termeni – libertate şiautonomie, rezultând sintagma… libertate autonomă. Iată dovada că prin libertatea de la alineatul 1 românii nu au înţeles autonomie!
Atunci pe ce bază invocă aiurea ungurii Documentul Unirii din 1 Decembrie 1918? Nicăieri nu se scrie acolo despre…autonomie teritorialăToate componentele acestei libertăţi naţionale proclamate ca principiu la 1 Decembrie 1918,  sunt pe deplin respectate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.