Dezvăluire științifică incredibilă – Postul poate creste capacitatea de regenerare a celulelor...

Dezvăluire științifică incredibilă – Postul poate creste capacitatea de regenerare a celulelor stem

0 75

Pe masura ce imbatranim, celulele stem intestinale isi pierd din capacitatea lor de regenerare. Celulele stem sunt sursa tuturor celulelor intestinale noi, asa incat acest proces de imbatranire poate face dificila recuperarea organismului in urma infectiilor gastro-intestinale sau a altor afectiuni ce afecteaza intestinul.

Pierderea capacitatii de regenerare a celulelor stem, ce are loc odata cu inaintarea in varsta, poate fi inversata cu tinerea unui post de 24 de ore, potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta biologi de la Massachusetts Institute of Technology. Din studiile de specialitate realizate de specialisti atat pe subiectii umani, cat si pe soarecii de laborator, reiese ca postul negru imbunatateste considerabil capacitatea celulelor stem de a se regenera, informeaza news.mit.edu.

Cum au ajuns cercetatorii la constatarile privind capacitatea de regenerare a celulelor stem

In cadrul experimentelor de laborator efectuate pe soareci supusi postului negru pentru 24 de ore, cercetatorii au observat ca celulele acestora incep sa consume acizii grasi in schimbul glucozei din organism, o schimbare ce stimuleaza procesul de regenerare al celulelor stem.

De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca ar putea obtine acelasi efect de de regenerare la nivelul celulelor stem cu ajutorul unei molecule ce activeaza acest proces metabolic.

O astfel de interventie ar putea ajuta organismul persoanelor in varsta sa se regenereze mai rapid in urma infectiilor gastro-intestinale. De asemenea, acest proces ar putea fi benefic si pacientilor ce sufera de cancer si fac chimioterapie, sunt de parere autorii studiului.

celule stem

„Tinerea postului negru are multe efecte benefice asupra intestinului ce stimuleaza regenerarea organismului in urma infectiilor, dar si in cazul bolilor cronice. Intelegerea modului in care postul imbunatateste sanatatea organismului in general si intelegerea modului in care opereaza celulele stem in regenerarea intestinului sunt interesele noastre fundamentale,” declara Omer Yilmaz, profesor de biologie in cadrul MIT si autorul principal al studiului.
„Studiul ne ofer dovezi ca postul actioneaza ca un comutator metabolic la nivelul celulelor stem intestinale, un proces ce stimuleaza arderea carbohidratilor si a grasimilor. Este interesant sa observam ca transformarea acestor celule si oxidarea acizilor grasi din organism imbunatateste in mod considerabil procesul de regenerare a celulelor si functiile acestora. Cercetarea de fata deschide, astfel, noi cai de dezvoltare a tratamentelor terapeutice de imbunatatire a homeostaziei tisulare in cadrul patologiilor asociate varstei,” adauga autorul principal al studiului.

Stimularea procesului de regenerare la nivel celular

In ultimii zeci de ani de studiu, cercetatorii au inteles ca aportul caloric scazut este asociat longevitatii crescute in randul oamenilor, dar si al altor organisme.
Pentru studiul de fata, Dr. Yilmaz si colegii sai si-au propus sa afle cat de repede au loc aceste efecte la nivel molecular, in special la nivelul celulelor intestinului.
Celulele stem intestinale sunt responsabile de mentinerea mucoasei intestinale ce se regenereaza o data la cinci zile. Cand apar leziuni sau infectii, celulele stem sunt cele responsabile pentru repararea daunelor la nivel molecular. 
Pe masura ce imbatranim, abilitatile acestora de a se regenera se diminueaza, asa incat procesul de refacere a florei intestinale se intinde pe o perioada mai lunga de cinci zile.
Experimentul de laborator a aratat ca, dupa ce soarecii au fost supusi postului negru timp de 24 de ore, celulele stem colectate de la nivelul intestinului si-au dublat capacitatea de regenerare.
„Analizele asupra culturii de celule recoltate de la soarecii de laborator au aratat ca acest efect este foarte pronuntat, indiferent de varsta subiectilor de la care au fost colectate,” arata raportul cercetatorilor.

Cum functioneaza comutatorul metabolic ce are ca efect stimularea procesului de regenerare la nivel celular

Studiile efectuate ulterior au aratat ca secventierea ARN-ului mesager al celulelor stem colectate de la soarecii de laborator supusi postului negru a indus o schimbare la nivel microbiologic, de la faza obisnuita a metabolismului pe parcursul careia are loc arderea carbohidratilor, la metabolizarea acizilor grasi.
Aceasta schimbare are loc prin stimularea factorilor PPAR ce activeaza genele implicate in metabolizarea acizilor grasi. Daca acest proces este stopat, postul nu mai prezinta aceleasi beneficii.
Ulterior, cercetatorii au investigat alte cai de a stimula capacitatea de regenerare a celulelor stem in lipsa tinerii postului si au descoperit ca ar putea reproduce efecte benefice ale postului prin administrarea unei molecule ce imita efectele complexului de factori PPAR.
„Rezultatele sunt suprinzatoare. Activarea unei cai metabolice este suficienta pentru a inversa anumite fenotipuri ce tin de varsta,” conchide Dr. Chia-Wei Cheng, unul dintre autorii studiului.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.