Dezvoltarea Brașovului continuă să deranjeze! Conexiunea Est – Vest, pe Autostrada A13,...

Dezvoltarea Brașovului continuă să deranjeze! Conexiunea Est – Vest, pe Autostrada A13, anulată prin lege!(2)

3 94

Nu surprinde pe nimeni existența unor interese care vor să impună, împotriva evidențelor (costuri, optimizare traseu, etc.), varianta din Master Plan, Autostrada A8.
Opoziția, cât și cateva ONG-uri, cu pretenția că reprezintă societatea civilă, dezaprobă intenția și acuză că mutarea ar fi făcută doar pentru a atrage trafic pe viitoarea Autostradă Brașov – Comarnic – Ploiești ce a fost planificată pentru realizare prin parteneriat public-privat.
Vă reamintim, în lipsa finanțării din fonduri europene, acest proiect Autostradă Brașov – Comarnic – Ploiești, guvernul a decis realizarea (după ce a completat legislației) prin parteneriat public-privat. S-a ajuns aici, in urma sabotajului lui Traian Băsescu, ministrul transporturilor atunci, care a mutat Culoarul rutier nr. 4 european de pe Valea Prahovei (cel mai circulat atunci ca și acum) pe Valea Oltului –Sibiu. Odată stabilit acest Culoar UE insistă să finanțeze doar autostrada care trece pe traseul recunoscut oficial.

Autostrada A13, anulată prin lege
Ziua de miercuri 7 noiembrie (nefastă prin cunoscuta Revolutie din Rusia ce a zdruncinat din temelii Europa și lumea în sec.XX), va fi uitată cu greutate de brașoveni. Este ziua în care, prin lege, a fost desființată (poate doar pentru vreme) Autostrada – A13 Brașov- Bacău.
Proiectul Autostrăzii A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, a fost aprobat printr-o lege în Parlament cu votul a 261 de deputați.
Legea prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, să fie realizată din credite externe, pe fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat. În textul legii se regăsește și obligativitatea ca procedurile să demareze în termen de 30 de zile de la promulgare și o finanțare predictibilă, an de an. La toate acestea se adaugă și obligația ca Ministerul Transporturilor se ocupă de implementarea autostrăzii, deși Guvernul a decis ca de bucata Tg. Neamț – Iași să se ocupe Comisia Națională de Prognoză pentru implementarea printr-un Parteneriat Public-Privat.

Argumentele economice ignorate total
Vă prezentăm o paralelă (vezi foto) între cateva date tehnico-economice semnificative între cele două autostrăzi.
A13 Brașov – Bacău
Lungime: 160 km
Cost estimat în MPGT: 1,8 mld euro
RIRE (Rată Internă de Rentabilitate Economică)  – 7,8%.

A8 Tg. Mureș – Tg Neamț – Iași – Ungheni
Lungime: 318 km
Cost estimat în MPGT: 4 mld euro
RIRE: 8,8% pe zona montană și 10,8% de la Tg. Mureș la Iași-Ungheni.
Datele tehnico-economice spun totul, diferența dintre valorile ce trebuie investite pentru realizarea celor doua autostrăzi este de simplu la dublu in favoarea traseului Brașov-Oituz-Bacău.

Poate să spuna cineva că s-a greșit atunci când în titlu s-a introdus Dezvoltarea Brașovului continuă să deranjeze!?
Brasovenii trebuie să înțeleagă că am fost și suntem într-o permanentă concurență cu vecinii, adică cu Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș.  La acestea localități, nu uitați, trebuie adăugat Bucureștiul.
Vom reveni și cu alte exemple.

Vlad T.

 

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. […] Singurii care s-au opus proiectului au fost un deputat de Covasna de la UDMR și social democratul Mihai Mohaci. „Și eu vreau autostrada Iași Târgu Mureș dar o vreau mai întâi pe asta, e și mai scurtă și mai ieftină. Brașovul trebuie să devină un nod rutier pentru Transilvania”, spune deputatul Mihai Mohaci. Cu totul votul primit legea are multe probleme de aplicare. Proiectul are în continuare multe piedici, toate obiective. Valoarea investiției pentru Autostrada Târgu Mureș – Iași (A8) este de aproape cinci ori mai mare, sunt dificultăți reale de trecerea munților și chiar lungimea, pe traseul ales, este cu mult mai mare, diferenta este de 158 km. La acestea se adaugă incă un detaliu deloc de neglijat, Guvernul Dăncilă a nu dat un aviz favorabil acestui proiect. Alte detalii pot fi urmarite in articolul: https://infobrasov.net/dezvoltarea-brasovului-continua-sa-deranjeze-conexiunea-est-vest-pe-autostrad… […]

  2. PSD pare sa fi pierdut controlul pe parlamentarii sai. Votul de la comisie, unde opozitia a facut ce a vrut, si a dat vot favorabil pentru A 8, cum poate fi interpretat? A 13 s-a pierdut pe drum? Sau tanibalii din PSD i-au tras-o lui Dragnea?

  3. Era un adevar, cunoscut inainte de 1989, că cei care conduceau atunci Romania nu iubeau deloc Brasovul. Aveau si motive, cel mai tare 15 noiembrie 1987. Ma gandeam ca lucurile s-au schimbat. NU, nu s-a schimbat nimic tot acolo am ramas. Asta pentru ca tot ei (securistii) conduc, ei care urau Brasovul. Nu spunea Ponta ca a fost amenintat cau moartea daca se apuca de finilazat investitia pe tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.