Diletantul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, acuză incompetenţa pe care o coordonează!

Diletantul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, acuză incompetenţa pe care o coordonează!

0 252

Ministrul Muncii a vorbit  luni seară, într-o postare pe Facebook, despre certificatul pe care trebuie să-l obţină orice cetăţean român detaşat la muncă în străinătate, pentru evitarea dublei impozitări. ,,România, ţară membră UE, pare că face tot ceea ce este posibil ca viaţa unui angajat român-detaşat într-o altă ţară europeană, să fie calvar”, spune Violeta Alexandru care explică că este nevoie de nu mai puţin de 18 documente pentru eliberarea certificatului.

Vedeţi şi ,,Prigoana împotriva românilor ce desfăşoară muncă temporară în afara ţării este continuată de ANAF” http://infobrasov.net/prigoana-impotriva-romanilor-ce-desfasoara-munca-temporara-in-afara-tarii-este-continuata-de-anaf/  sau ,,În cazul transportatorilor portăreii ANAF încalcă Legea”  http://infobrasov.net/in-cazul-transportatorilor-portareii-anaf-incalca-legea/.

Reamintim, Violeta Alexandru a avut luni seară, pe Facebook, o postare intitulată ,,A1 – Formularul de coşmar pentru oameni care vor să muncească”. Ea spune că:

,,România, ţară membră UE, pare că face tot ceea ce este posibil ca viaţa unui angajat român-detaşat într-o altă ţară europeană, să fie calvar. Pentru evitarea dublei impozitări, un român detaşat să muncească într-o ţară UE are nevoie de Certificatul A1. Trebuie să îl depună cu 30 de zile înainte de plecare. Legea vorbeşte de 25 de zile pentru procesare cerere, în realitate, e grav. Dosarul pentru a obţine acest formular A1 cu care se pleacă la muncă este stufos şi necesită nu mai puţin de 18 documente pentru eliberarea lui. Unele persoane ajung să apeleze la firme de intermediere sau chiar la avocaţi. Nu am nimic cu business-urile din domeniu, dar nu pot tolera incompetenţa statului care duce la astfel de situaţii, ajungând să devină totul o povară pentru oameni”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook, conform news.ro .

Aceasta – spune sursa citată – se declară revoltată să vadă cu o persoană aleargă după: certificat constatator al societăţii emis de Registrul Comerţului competent, Certificat de atestare fiscală emis pentru societate de la ANAF, Declaraţia 112 depusă de societate împreună cu Anexa 1.1 si 1.2 la ANAF în loc să comunice instituţiile între ele.

,,De ce? Pentru că Statul îşi bate joc de oameni, pentru că nu s-a făcut, efectiv, nimic, pentru ca instituţiile publice să interconecteze bazele de date şi să îi fie omului simplu mai uşor. Practic, persoana aleargă, efectiv, de la firma care îl detaşează la Registrul Comerţului, la ANAF, la Casa de Pensii (dacă a mai completat anterior un asemenea formular) şi se prezintă, umilit, la Casa Naţională de Pensii Publice pentru Formularul completat în baza celor minim 18 documente menţionate. Programul cu publicul de doar 3 ore (în mijlocul zilei), exclusiv 2 zile pe săptămână, mi se pare aroganţa supremă! Ratezi orele, ratezi şansa de a munci. Teoretic, poţi trimite şi prin email. La telefon greu se răspunde ca să verifici primirea documentelor. Ies eu la lumină şi aici! Alături de Preşedintele CNPP. Oricât de greu”, a mai scris interimarul Alexandru.

Şi totuşi….

Trecând peste nevoia clară de promovare electorală foarte evidentă în comentariile doamnei ministru intermiar  al Ministerului Muncii, aş  interveni cu câteva specificări legate  de aceste ieşiri în spaţiul public:-

– Formularul A1, ca si alte formulare (E106; …) reprezintă un document european, eliberat de fiecare stat membru în baza unor criterii foarte clar stabilite de regulamente / directive europene.

– Atacarea   insituţiilor   din   propria   administrare,   prezentând   lucrurile   ca   un diletant, fără a a lua în considerare şi a prezenta factorii reali care ingreunează structurile   administrative,   arată   ca   intervenţiile   dnei   ministre   sunt  pur electorale. Dacă doreste sa demonstreze o supradimensionare a structuriloradministrative, o rugăm pe doamna ministru să prezite numarul angajaţilor din tot aparatul administrativ pe care il tutelează şi să prezinte transparent sarcinile ce revin   acestor   angajaţi   şi   raportat  la  câţi   contribuabili   sunt normaţi.

– De  ce nu se   discuta de lipsa unui   sistem   informatic pentru   inregistrarea acestor formulare?   (n.b.– un   sistem   informatic ce a existat, există, şi  a devenit inutiizabil din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă cu firma de IT)

– Numarul mare de documente solicitat pentru eliberarea formularelor este dat de nevoia instituţiei de a controla cumva legitimitatea solicitarii. Atât timp cât o insţituţie publică nu poate verica datele înscrise de un simplu cetăţean decăt apelând la alte instituţii care sa  confirme legtimitatea acestor date, indiferent că se şi va angaja , nu veţi reusi sa îmbunătaţi ceva.

Îmbunatăţirea unui sistem presupune utilizarea funcţonarilor care   realmente lucrează în slujba acestor insituţii, pentru crearea unor instrumente practice, depreferat digitalizate, care sa faca posibilă verificarea informaţiilor în timp real. Sigur contribuabilul va vedea eficienţaă şi economie în ceea ce priveste: banii, timpul, deplasarile si harăţile pe care trebuie să le folosească pentru obţinerea oricarui document eliberat de o instituţie publică. Luăm examplul altor state care au trecut deja la era digitală.

Dacă doamna ministru interimar  doreşte cu adevărat să facă o reformă ar trebui să spele mai întâi rufele în familie şi după ce va avea o soluţie curată, nepolitizată, să apară in spaţiul public atacând proprii angajaţi.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.