Din 2018 va fi impozitat Venitul net anual global pe gospodarie! Algoritm...

Din 2018 va fi impozitat Venitul net anual global pe gospodarie! Algoritm de calcul si deduceri

0 374
Social-democratii vor sa alinieze Romania in domeniul fiscal cu unele din cele mai dezvoltate state din lume.
Va prezentam cateva detalii despre noul impozit global. Ministrul Finanțelor: Guvernul vrea ca impozitul să fie de 10% din 2018 și să fie aplicat venitului pe gospodărie

Ce este impozitul pe Venitul global pe gospodărie?
– Este o declarație de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării.
– Așadar nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou.
– Declarația va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria.
– Modelul este aplicat în Statele Unite, Franța, Belgia etc.

Ce reprezintă „Gospodăria”?
O definiție generală se referă la cei care „locuiesc și se gospodăresc împreună”.

Cine poate reprezenta o gospodărie?
– O familie compusă din doi soți și copiii lor.
– O familie compusă din doi soți și copiii lor, dar și bunicii.
– O familie compusă din soți, frați, copii și bunici care locuiesc în aceeași casă și au un patrimoniu comun.
– Un singur adult care trăiește din venituri proprii
– Doi parteneri, necăsătoriți, care decid să aibă un patrimoniu comun.
– O mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire și împart același patrimoniu).
– Nu e obligatoriu ca toți membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești)
– Într-o locuință pot coexista două sau mai multe gospodării (ex. familiile unor frați care locuiesc în aceeași locuință și decid să se „gospădărească” separat, sau doi parteneri necăsătoriți care decid să se „gospodărească” separat, sau doi soți divorțați care continuă să locuiască la aceeași adresă etc.)

Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, de anul urmator, in functie de acest venit anual global pe gospodari.
ATENTIE!
O gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal.
De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului.Venitul Anual Global (VAG) al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.
Venitul Impozabil pe Gospodarie (VIG) – nu vor fi luate in calcul la stabilirea sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata.
Plafon Neimpozitabil – o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.
Deducerile acordate vor viza: contribuţia de asigurări sociale şi contributia de asigurări sociale de sănătate datorate şi plătite de către persoanele fizice în baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodărie.
Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.