Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov mai dă 117.000 lei pentru...

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov mai dă 117.000 lei pentru niște hărtii. Ei le spun ,,documentație tehnică”!

1 650

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov a semnat un contract cu SC Drum Construct SRL din Pericei (localitate vestită care a dat un Cioloș sau un Ardelean, zis Vulpea 2:15), judeţul Sălaj.
Scopul contractului este legat de documentaţia tehnică pentru resistematizarea intersecţiei dintre DN 13 şi Drumul Judeţean 112 A spre Hălchiu şi pentru cea dintre DN 1 şi Drumul Judeţean 109, din zona localităţii Beclean.
Costul realizării proiectului tehnic, la care se adaugă şi întocmirea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii, certificatul de urbanism, detaliile de execuţie şi autorizaţia de construire era estimat iniţial la suma totală de 68.613 lei, inclusiv TVA, dar pentru că la prima procedură nu s-a prezentat nici un ofertant, acum, contractul a fost semnat pentru o sumă totală cu TVA de 117.000 de lei.
Regândirea traficului în zona celor două intersecţii este necesară în contextul în care au existat o serie de accidente în aceste, unele foarte grave, în aceste intersecţii. Dar până una alta este vorba de intenții, hârtii și bani publici.
Oricum, proiectele şi autorizaţiile ar urma să fie definitivate în cel mult 90 de zile. După ce drumarii vor avea proiectul ar urma să lanseze o nouă licitaţie pentru a desemna un constructor, astfel că lucrările efective vor începe, în cel mai fericit caz, vara viitoare.

Conducerea DRDP Brașov – cea mai incompetentă din țară
Amintim că în 2018 Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov a fost luată „în colimator” de platforma online „Construim România”, care monitorizează modul în care este administrată infrastructura de transport din România.
Reluăm această idee deoarece sursele noastre din CNAIR spun că situația nu numai că nu s-a îbunătățit în ultimul an, ci chiar s-a agravat, managementul de la DRDP Brașov fiind catalogat undeva între dezastruos și execrabil. Totuși, datorită excesului de obediență față de anuiți factori politici transpartidici locali – un fost ministru actualmente șef de partid aflat în picaj și aunui față de un primar ex-independent – conducerea instituției este lăsată în ,,conservare” pentru că fondurile trebuie în continuare să se verse căntre aceași eterni așa-zis constructori cărăra – mulțumiri eterne – le datorăm aceste – de nedescris – drumuri.

Managementul DRDP Braşov este deficitar
Astfel, cei de la „Construim România” afirmau că dintre direcţiile regionale de drumuri şi poduri din România, „cea mai slabă/proastă situaţie” este la cea din Braşov (care a întreţine drumurile naţionale şi autostrăzile din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita, administrând o reţea de drumuri naţionale în lungime totala de 1.771 km, pe care sunt construite 455 de poduri şi 3.151 podeţe).
La nivelul DRDP Braşov, problemele sunt multiple, însă comparând cu restul DRDP-urilor din ţară, situaţia nu a suferit îmbunătăţiri în ultimii ani. Ba dimpotrivă, drumurile şi autostrăzile aflate în administrarea DRDP Braşov se prezintă într-o situaţie din ce în ce mai proastă.
Igiena generală este problema principală a DRDP Braşov. Spaţiile verzi neîntreţinute, lipsa întreţinerii acostamentelor, indicatoare rutiere rupte sau lipsă, precum şi folosirea în exces a materialului antiderapant pe bază de nisip formează o imagine dezolantă. Managementul DRDP Braşov este deficitar, se folosesc soluţii şi proceduri învechite. Solicităm atât Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR – n.r.), cât şi Ministerului Transporturilor o verificare de urgenţă a situaţiei”, se arăta în materialul publicat de platforma amintită.

„Situaţia dezastruoasă” pe Ocolitoarea Braşovului
Pe lista de probleme amintită de „Construim România”, apărea Varianta Ocolitoare a Municipiului Braşov despre care în material se precizează că „deşi a fost deschisă circulaţiei acum un an de zile, lotul 2 (care face legătura între DN 11 şi DN 13 – n.r.) nu este nici la această dată recepţionat. Nici unul dintre cele două spaţii de servicii nu este deschis şi sunt nenumărate alte probleme nesoluţionate. Situaţia este dezastruoasă la nivel de întreţinere minimală, mizeria este de nedescris, indicatoare rupte, marcaje şterse, spaţii verzi neîntreţinute, garduri rupte, canale ape meteorice colmatate”.
De cealaltă parte, despre situaţia de pe acest tronson al Ocolitoarei Braşov, conducerea DRDP Braşov a precizat atunci că  toate aceste demersuri revin Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere România, cea care a şi derulat proiectul, care nu intră în atribuţiile DRDP Braşov”.

Dezastrul numit DN 73, gestionat tot de filiala Brașov a CNAIR
Nici despre DN 73 reprezentanţii „Construim România” nu au avut cuvinte de laudă: „DN73 – Braşov – Piteşti este în reabilitare de mai bine de 3 ani, cu deficienţe majore din partea constructorului de a asigura o minimă fluentă în trafic, precum şi o stare minimă de curăţenie pe acest lot”.  
Drumul Naţional 73 (care face legătura între localităţile Braşov – Râşnov – Bran – Fundata – Câmpulung – Piteşti), pe o lungime de 103,25 km, pe teritoriul judeţelor Braşov (aproximativ 40 de km) şi Argeş, face – aparent – obiectul unui program amplu de modernizare printr-un contract desfăşurat de CNAIR prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). 
Valoarea totală a contractului este de peste 275 de milioane de lei (din care FEDR asigură 85%).
În acest scop drumul a fost predat încă din data de 15 martie 2017 concernului format din asocierea a patru firme (AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR DEVELOPMENT SRL – TRACTEBEL ENGINEERING SA) care se ocupă de lucrările de modernizare”, anunțau în urmă cu un an oficialii CNAIR. Lucrările trebuiau terminate la finalul acestui an.

Misiune imposibilă.
Astfel,  potrivit datelor disponibile pe site-ul CNAIR, terminarea lucrărilor la această arteră este estimată acum pentru luna decembrie a anului 2020.  Dacă o fi!
De altfel, finalizarea proiectului în cursul acestui an era o misiune imposibilă, având în vedere că în lucrările sunt finalizate în proporție de 42%…

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.