Discordia cea mai periculoasă: tot cea etnico-religioasă!

Discordia cea mai periculoasă: tot cea etnico-religioasă!

3 106

La data de 4 iunie 1920 s-a semnat istoricul Tratat de la Trianon, urmare a destrămării Imperiului Habsburgic. Marile Puteri invingatoare  au fixat noile granițe etrnice firesti ale tarilor invinse si invingatoare inclusiv ale Ungariei, dupa cea mai mare conflagratie a Europei de pana atunci, soldata cu 20 milioane de victime !!
Delegaţia maghiară de la Paris din 1920 a încercat să amâne cât mai mult semnarea Tratatului de pace care ar fi dus larecunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Şeful delegaţiei de la Budapesta, contele Albert Apponyi a pus la dispoziţia marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei. Notele părţii maghiare au încercat în permanenţă să inducă ideea că românii sunt o rasă inferioară, incapabilă să guverneze şi greu guvernabilă.

Rasismul notelor maghiare de la Conferinţa de la Paris este insinuat treptat mai ales în cadrul  argumentaţiilor istorice şi politice. Istoria românilor din Transilvania este distorsionată în conformitate cu teoriile lui Roessler, conform cărora românii au venit din Balcani în secolele XIV – XV şi s-au manifestat ca un „factor perturbator“ al ordinii maghiare, fiind nevoie de eforturi pentru civilizarea „păstorilor seminomazi“. 
Notele maghiare mai susţin şi existenţa unei diferenţe majore între românii din interiorul şi din afara arcului carpatic – primii fiind mult superiori în urma … contactului cu maghiarii.

Ponegrirea românilor la Paris a rămas fără succes  însă afirmaţiile cuprinse în notele diplomatice maghiare din anul 1920 cu privire la „inferioritatea rasei româneşti“ constituie şi acum o radiografie a unei concepţii politice extremiste…
Firesc, revenind inlauntrul  granitzelor sale etnice, Ungaria s-a impuținat teritorial cu 66% din populația, fostului Regat multietnic maghiar” un bortzos politic  dar mai ales teritorial – efectiv artificial,„incropit” din ambitiile  unui „regat ” fara rege, fără o traditie dinstica proprie, in care minoritățile etnice depășeau cu mult populația maghiară autohtona reala. 
Astfel în 1867, la începutul Dualismului Austro-Ungar, Ungaria avea , de necrezut, 13.579.000 locuitori din careerau exact 7.939.000 nemaghiari 
și numai 5.665.000 erau unguri!

Trebuie însă recunoscut public de catre Budapesta că o treime din fosta populație a Ungariei Mari ramasa firesc, in afara granitelor etnice reale a redevenit minoritati etnice în cele (actuale) țări vecine, adică in Transilvania – România (deja existentă statal), și in noile state naționale formate după Primul Război Mondial (CehiaSlovacia, si sud-vestul Ucrainei), si  astăzi in post-iugoslavele state SerbiaCroația si
 Slovenia).
Ungaria prin amiralului regent Horthy -nefericita alegere ! – s-a aliat apoi cu nefastul Adolf Hitler în aniul 1930 – si astfel,  Ungariasi-a reanexat sudul Slovaciei și Rutenia subcarpatică, iar apoi, după Dictatul de la Viena din 1940,chiar Transilvania de Nord !!  Apoi in 1941 o parte din nordul Serbiei – Voivodina.
Începând insa din anii 1920 -, dar mai ales dupa aderarea la Pactul Anticomintern – Ungaria a adoptat,abuziv, o serie de legi și măsuri anti –evreiești , participand activ la Holocaust.
Astfel circa . 440.000 de evrei înghesuiti in 145 de trenuri au fost deportați la Auschwitz, inclusiv marea majoritate a evreilor din  teritoriul român ocupat în 1940,adica Transilvania de Nord.!!

Ungaria a fost eliberată de sub controlul trupelor naziste germane în urma ofensivei armatei romane sustinuta de trupe sovietice din 1944 – 1945, la care a participat efectiv pana la victoria finala, întreaga armata română, din pacate, cu grele pierderi. Lupte grele pentru romani s-au dus în special pentru eliberarea Budapestei, unde decisive au fost atacurile spontane, rapide, decisive ale romanilor!
Cum sa mai pretinzi azi tot felul de „formule”de autonomii etnice sau „nationale” , desenate iar dupa”reguli” expansioniste, intreținand 
discordia cea mai periculoasa: tot cea etnico-religioasa!?
Mitică R.D.

COMENTARII

  1. Nu mai folositi aceasta harta!
    Este elaborata in perioada interbelica de propaganda horthysta!

  2. Unguri in Romania n-au fost niciodata 1.664.000 , aici fiind inglobati si tziganii maghiarizati i!!!
    In Slovacia sunt azi jumatate din cifra din harta,ca si in Serbia!!
    Azi maghiarii sunt recenzati ,exact 1,3 miloane! Atat si nimic mai mult !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.