Divizionul de corvete românești; ieri o „vedeam”, azi nu e…

Divizionul de corvete românești; ieri o „vedeam”, azi nu e…

0 217

MApN vrea patru corvete. Guvernul vrea ca acestea să fie construite şi dotate pe un şantier naval din România. Procesul de achiziție a fost suspendat, după ce a mai fost anulat în urmă cu doi ani.

Corvetă se numea un tip de navă de luptă din epoca velierelor, cu puntea continuă de la prova la pupa  cu 18—31 tunuri. Corveta este azi o navă rapidă, mai mică decât fregata.
 În epoca navelor rapide, cu motoare Diesel supra-alimentate numele s-a transmis unui tip de navă de tonaj redus, cu excelente calități nautice, destinată în special misiunilor de patrulare și de escortă a convoaielor de nave de transport în timp de război.
Corvetele moderne au, de obicei, un deplasament de 500-1.000 tone și sunt înarmate cu tunuri, torpile
și mitraliere. Ele îndeplinesc misiuni împotriva submarinelor și avioanelor sau ca patrule de coastă, în cadrul flotelor mici.

În anul 2006, Divizionul de corvete al Romaniei, având ca loc de dislocare permanent portul Mangalia, avea în compunere, tot  patru corvete.
Aceste corvete sunt nave de luptă, mai mici decat fregatele, a căror destinație principală o reprezintă lupta antisubmarin.
În acest scop, au la bord ca armament de bază torpile și bombe antisubmarin de diferite tipuri.
Ele execută căutarea, descoperirea, urmărirea, identificarea și neutralizarea/nimicirea submarinelor inamice pe comunicațiile proprii, apropiate sau îndepărtate, independent sau în cooperare cu aviația antisubmarin sau cu submarinele proprii.
În acest moment, la nivel mondial, sunt în serviciu 262 de corvete plus navele americane care sunt catalogate ca nave de luptă pentru zona litorală.

Noul Programul de achiziţonare a corvetelor pentru Forţele Navale Române a fost suspendat
MApN vrea ca în cadrul programului de realizare a corvetelor să fie introdusă obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R. Concret, se va merge în paralel cu construcţia corvetelor şi modernizarea fragatelor astfel că, la finalizarea programului, grupările navale să fie gata de luptă.
Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani. Durată de viaţă de 30 de ani. Valoare estimată se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro inclusiv TVA, pot participa operatori economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani.
În urma unor suspiciuni „rezonabile” Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar întrucât ar exista suspiciuni privind derularea procedurii de achiziţie a corvetelor pentru Forţele Navale Române.
Până la finalizarea anchetei se suspendă programul de achiziţie a navelor militare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.