…dl. Isărescu tot mestecă în ceaunul financiar al nației, cu făcălețul oltenesc…...

…dl. Isărescu tot mestecă în ceaunul financiar al nației, cu făcălețul oltenesc… Și a coborât leul la maximul istoric!!

0 96

Acesta a reacţionat lălăitneconvingator si prolix după ce ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat la Digi 24 că 31 de bănci nu au plătit impozit pe profit (publicam, pentru a lamuri ce inseamna evolutiaunei banci – Raportul RT la 9 luni) şi că există un plan pentru identificarea celor care vând credite neperformante prin companii offshore. Chiar nici nu e de inteles de ce a sarit ca din baie dl. Isarescu, presupunand ca d.na Firea ii taie apa calda cand e cu sapunul pe cap… Ce a spus ministrul?

„Am menţionat că e vorba de 46 de bănci, din care 31 nu au plătit impozit pe profit, iar 15, da. Am făcut o analiză de risc a sistemului bancar, azi am extins controalele, am trimis colegii la specializare – s-a constatat că pierderile unei bănci erau de 650 milioane ron, vorbim numai de impozit pe profit, colegii mei au reuşit să diminueze această pierdere, i-au spus că e nereală, au stabilit că mai are de plată în plus 104 milioane. S-a emis decizie de impunere.Suntem convinşi că şi cu celelalte bănci, care pe baza analizei de risc vor fi selectate, avem acelaşi plan de a identifica toate vânzarea de credite neperformanate prin companii offshore. Trebuie să înţeleagă cei care lucrează în sistemul bancar că noi ştim exact ce se întâmplă şi să plătească impozit pe profit!”a declarat la Digi24 , ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Cred că domnul ministru (al Finanţelor, Ionuţ Mişa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. (!!) Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publicate, sunt publice, în fiecare an. Deci nu cred că trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă”a declarat cam aiurea si partinitor Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Isarescu subliniază că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit… (Chiar asa de naivi ne credeti?, dle guvernator)
”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri.
 Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a adăugat  ridicol guvernatorul BNR, ca si cand respectivele institutii ar fi de marimea Uzinei Dacia-Renault!!!. Mai mult, el afirmă că băncile care au făcut profit – şi e vorba de cele mari – au plătit impozit serios pe profit. (Profit „serios”, sau …”profit legal”?

De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, menţioneză el. Acesta subliniază însă că BNR nu are niciun fel de mandat şi nici atribuţii să facă propriu-zis un control fiscal. Ce ne surprinde, lovitura data Leului de catre BNR, este f.f. periculoas! Pe acest „joc subteran” se bazeaza marii „jucatori” din Piatza financiara, care, periodic, cunoscand …ponturile, dau tunuri de pomina !!

Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face şi se vor dovedi, bineînţeles că Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze ca atare şi noi le vom acorda tot sprijinul necesar, a mai declarat Isărescu.

Isărescu spune că BNR sprijină Ministerul de Finanţe pe căile pe care le are la dispoziţie prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afara sau la limita legii sau dincolo de limita legii, suntem primii care informăm, asigurăm opinia publică şi Ministerul de Finanţe de acest lucru”, punctează cam…nedefinit Isărescu. Acesta afirmă că mai degrabă trebuie cercetat de ce anume băncile nu au făcut profit.Guvernatorul BNR spune că businessul bancar este unul foarte complicat, iar criza a afectat serios profiturile băncilor.(O fi chiar mai complicat ca o operatie pe creer? n.r.)

Din pacate, dl. Isarescu tot mesteca in ceaunul financiar al nației, cu facalețul oltenesc..Care, se stie, la Dragasani e mai scurt si nu ajunge la „cheagul” de pe fundul vasului: I-auzi-ia:
”Este foarte probabil să nu facă profit sau să facă profit mic.(nu zau?n.r.Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. (…) Toate băncile din România au capital pozitiv”, a adăugat el.

d.d.rujan

COMENTARII