Dle ambasador Gerhard Reiweger: precis nu sunteți prost, dar faceți pe prostul!

Dle ambasador Gerhard Reiweger: precis nu sunteți prost, dar faceți pe prostul!

1 386

Ambasadorul Austriei la Bucuresti este mirat ca anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de „vanzarea” tarii catre companii straine. „O astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate,” a declarat cu orece ingaduintza dl.  Gerhard Reiweger.  In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.

Sa fim iertati de dl. ambasador, dar precis face pe prostul… „Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care «au cumparat parti ale tarii». De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (…) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate”, a declarat aiurea dl. ambasador Reiweger, citat de ziare.com, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre „….dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi… sa munceasca in orice stat comunitar”. Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o tara lasata in urma, cum cred unii romani.

Ia sa facem un Remember al unei singure afaceri: Privatizarea Petrom
Cine controlează Petrom, controlează economia, controlează şi politica. Cuvintele îi aparţin fostului premier Adrian Năstase, rostite pe 23 iulie 2004, ziua în  statul român şi-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare, încredinţând „perla coroanei“ unui alt stat, Austria,  La zece ani după această privatizareOMVPetrom   controla producţia de petrol a României, jumătate din producţia de gaze, 8% din producţia de energie şi are şanse reale de a face o descoperire istorică de gaze naturale în adâncurile Mării Negre.„Vă puteaţi imagina, în 2004, cum un OMV cu doar 5.000 de angajaţi să preia Petromul cu cei 60.000 de angajaţi?
Este cel mai mare „succes” al unei companii austriece în afara Austriei…devenita tara exportatoare de petol“, spunea într-un interviu Gerhard Roiss, CEO al OMVDin această privatizare statul român a luat doar 669 de milioane de euro. Ulterior austriecii au realizat o majorare dubioasa de capital până la 51%. Nu doar OMV s-a schimbat radical după ce a preluat singurul producător de petrol şi gaze al României, ci şi fostul Petrom, care si-a redus numărul de angajaţi cu 20.000 de persoane… OMV a renunţat rând pe rând la  combinatul Doljchim şi rafinăria Arpechim,vandute la fier vechi!

După toate aceste „măsuri” abuzive, Petrom a ajuns la un profit net de un miliard de euro, un nivel record pentru companie,. Mai departe ,in adâncurile Mării Negre,  alături de ExxonMobil, Petrom ar putea face o descoperire istorică de gaze naturale.dar autorul acestei performante nu mai este statul român. Afacerea Petrom – cu un pret modest… pentru ca privatizarea a fost facuta cu spatele la zid si cu cutitul la git. A fost aminata in mod nejustificat mai mult de cinci ani. Fiind in contratimp cu termenele angajate fata de Uniunea Europeana si cunoscindu-se de catre partenerii de tranzactie scadentele iminente, cumparatorii evident ca au fost pe pozitii mai tari, iar vinzatorii pe pozitii slabe.

Sa fie clar, pretul oferit de OMV a fost un pret de nimic. Asta pentru ca un pret asemanator a fost oferit in 1999, la prima incercare de privatizare a PETROM, atunci cind pretul titeiului era in jur de 15 dolari barilul, spre deosebire de 35-38 de dolari barilul, cit ajunsese dupa 10 ani! Or, sa nu uitam ca PETROM obtinuse si licenta pentru exploatarea zacamintelor de titei din Romania, care dadeau o productie anuala de 6 milioane de tone Daca am lua numai mentinerea unei asemenea productii pe un interval de cinci-sapte ani ajungem la valori foarte mari.

In final iata Zestrea SNPetrom
* are o cota de 40% din piata nationala de combustibili
* produce 220.000 de barili de petrol zilnicaproape dublu comparativ cu OMV,
* inaite de privatizare rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard de echivalent barili petrol.
* 306 zacaminte de petrol si gaze, asociate cu 1.450 de sonde de gaz si 13.856 de sonde petroliere,
* peste 15.000 de km de conducte de transport petrol, gaz si apa,
* capacitate de rafinare de 8 milioane de tone petrol anual, in cele doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi.
* 600 de statii de distributie a carburantilor, din care 200 erau fost aduse la standardele occidentale;
* fabrica de ingrasaminte Doljchim, cu capacitate anuala de 1,4 milioane tone
* 145 de depozite active
* 1.540 de autocisterne rutiere
* 1.470 de vagoane de cale ferata
* venituri de 2,03 miliarde euro in 2003
* taxe si impozite deja achitate la stat de 1,3 miliarde euro
* Un capital uman de 58.000 de salariati calificati

(sinteza d.d.rujan)

COMENTARII

  1. Nu inteleg de ce nu se stopeaza acest jaf. Guvernul roman nu mai trebuie sa ia lumina din chilotii jegosi ai BABEI MERKEL care este platita de jidanii de la BILDERBERG sa distruga europa si in special Romania. Guvernul trebuie sa-i impinga afara pe borfasii austrieci si sa-l execute pe tradatorul Adrian Nastase care a semnat contractul. Resursele energetice trebuie sa treaca in patrimoniu statului si daca este nevoie sa rupeti toate contractele cu UE.
    Germania trebuie sa asigure necesarul de gaze din austria, europa centrala si ungaria cu gaz rusesc fiindca are 2 conducte numai pentru fascistii ei.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.