DNA cu propunere de sef din exteriorul structurii, Adina Florea, de la...

DNA cu propunere de sef din exteriorul structurii, Adina Florea, de la Parchetul Curții de Apel Constanța

0 82
Suspansul s-a terminat, procurorul Adina Florea este propunerea minstrului Tudorel Toader pentru funcția de șef al DNA, a anunțat, joi, Ministerul Justiției.
Adina Florea, 52 de ani, vine de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Printre funcțiile detinute a ocupat și scaunul de
– prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și pe cel de
– procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Adina Florea a cerut redeschiderea dosarului în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost cercetat după ce a defilat îmbrăcat într-o uniformă cu însemne naziste la o prezentare de modă din Mamaia, în iulie 2009. Dosarul a fost închis pentru că ținuta nu avea legături cu nazismul, însă Florea a infirmat soluția.
Adina Florea vizată de un dosar de urmărire penală in rem chiar la DNA: Nu exclud posibilitatea de a exista un astfel de dosar
Vigilenta presei este o realitate ce nu mai poate contesta nimen. Cineva s-a interesat daca viitoarea sefa are dosar la DNA. Direcția Națională Anticorupție are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte, arată un răspuns al instituției pentru Mediafax.

„Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu presupune formularea unor acuzații împotriva unei persoane, ci instituirea cadrului procesual în care se pot strânge probe cu privire la fapta pentru care a fost începută urmărirea penală. Alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art.12, alin.1, lit. e) din Legea 544/2001”, a transmis Biroul de Informare și Relații Publice al DNA, la solicitarea MEDIAFAX, care a întrebat dacă instituția are în lucru vreun dosar în care este vizată Adina Florea.
Adina Florea a spus, într-un interviu la DIGI24, că nu știe să fi apărut numele său în vreun dosar, dar nu exclude posibilitatea existenței unui dosar în care să fie începută urmărirea penală in rem.
”Eu nu ştiu să fi apărut numele meu în vreun dosar, nimeni nu mi-a comunicat că aş avea vreo calitate procesuală în vreun dosar, nu exclud însă posibilitatea de a exista un dosar în care să fie începută urmărirea penală in rem”, a spus procurorul, întrebat ce știe despre dosarul de la DNA în care apare numele ei, alături de cel al procurorului Andrei Bodean și al procurorului Elena Grecu.
Pana la urma cine nu are dosar la DNA nu este roman! Deci si persoana propusă de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef DNA, Adina Florea, are unul, facut „colegial” alaturi de alti …colegi procurori.
Obiectivele prioritare ale procurorului propus pentru funcția de șef al DNA, Adina Florea
Potrivit proiectului de candidat al Adinei Florea, corupția vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei și afectează potențialul de dezvoltare a țării și buna guvernanță.
”În plan extern, persistența corupției are impact negativ asupra credibilității României”, subliniază Forea, adăugând că măsurile de până acum ale DNA nu au avut suficientă sustenabilitate, iar situația cere o regândirea a acțiunilor DNA.
Obiective și propuneri de măsuri:
1. Prioritar, am în vedere efectuarea unei evaluări a activității desfășurate în cadrul DNA (Structura centrală și cele teritoriale) care să măsoare eficiența și calitatea prin raportare la folosirea resurselor umane și materiale, raportul resurse investite – rezultate obținute. Termen: 3 luni de la data declanșării procedurii de evaluare
2. Toleranță zero la corupție. Îmbunătățirea activității de urmărie penală pentru asigurarea combaterii eficiente a acesteia. Termen de realizare: permanent.
3. Asigurarea sprijinului procurorilor-șefi adjuncți ai DNA, a procurorilor șefi ai serviciilor teritoriale, precum și a procurorilor cu funcții de execuție pentru coordonarea și pentru desfășurarea unei activități de urmărire penală care să aibă ca finalitate stoparea și diminuarea fenomenului corupției.
4. Control operativ curent în scopul verificării managementului de caz pentru procurorii cu funcții de execuție, în vederea asigurării finalității urmăririi penale și evitării situațiilor de achitare. Termen de realizare: semestrial.
5. Efectuarea unei evaluări a situațiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obținut mandate de supraveghere tehnică în ultimii ani, fără ca dosarele penale să se finalizeze cu trimitere în judecată.
6. Analiza profesională a soluțiilor de achitare definitivă dispusă de instanțele de judecată, precum și a celor de restituire.
7.  Identificarea problemelor determinate de modificările intervenite asupra Codului de procedură penală, a Codului penal și a altor legi speciale cu dospoziții penale în activitatea profesională internă, cât și în raporturile cu alte instituții, colectarea datelor, explorarea diferitelor interpretări posibile ale unei situații date.
8. Realizarea uni comunicări manageriale cu instituțiile angrenate în activitatea judiciară care să contribuie la realizarea unei informări corecte, eficiente și eficace, în vederea realizării în condiții optime a solicitărilor interne și externe și în concordanță cu obiectivele stabilite
9. Asigurarea respectului și a colaborării loiale a procurorului șef al DNA, precum și a celorlalți procurori din cadrul structurii cu celelalte instituții și autorități ale statului.
10. Diminuarea stocului de dosare vechi.
11. Creșterea transparenței activității deșfășurate de DNA.
Spicuiri din declaratii
Procurorul Adina Florea, propus pentru șefia DNA a declarat, joi, că este ”extrem de onorată și emoționată” că a fost aleasă de ministrul Justiției și speră ca și Secția de Procurori să aibă încredere în ea. Magistratul a mai spus că în întreaga sa carieră de procuror nimeni nu a exercitat presiuni asupra ei și îi este greu să creadă că o va face de acum încolo. 
Întrebată ce planuri de viitor are, procurorul a răspuns că este prea devreme acum pentru a le detalia.
Contactată de Digi 24, Adina Florea a spus că este gata să își exercite mandatul în respectul legii, cu ”foarte multă bună-credință și maturitate”, în cazul în care va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis. Ea a mai spus că nu crede că cineva va face presiuni asupra ei și a precizat că nu are cunoștință de existența vreunui dosar în care să apară numele ei, dar nici nu exclude o cercetare in rem.

”Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea în peste 20 de ani. Mi-e greu să cred că cineva o va face”, a declarat Florea, la digi24.

PSD are „legatura” cu numirea!
Deputatul USR Stelian Ion a declarat joi că alegerea procurorului Adina Florea pentru șefia DNA de către ministrul Justiției trezește suspiciuni, deoarece tatăl acesteia este consilier județean al PSD (la al 6-lea mandat).
Dumitru Florea, a declarat pentru Adevărul că fiica sa va face ordine în instituție în mai puţin de trei luni.
„Ştiu că are emoţii, va apărea în faţa lui Iohannis, despre care nu ştim ce gândeşte. Este un mare ‘dacă’. Dar ‘dacă’ va fi numită, o să vedeţi ce treabă face fata mea acolo! În nici trei luni o să facă ordine, că sunt probleme în DNA”, a declarat Dumitru Florea pentru Adevărul.
Horia D.R.
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.