DNA face prima mare bresa printre rechinii de la BNR – viceguvernatorul...

DNA face prima mare bresa printre rechinii de la BNR – viceguvernatorul Bogdan Olteanu a fost retinut pentru 24 de ore! (actualizari permanente)

0 438

Atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Națională a României (BNR).

ACTUALIZARE 4.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Decizia nu este definitivă. Asta inseamna ca DNA poate face recurs…
Bogdan Olteanu a așteptat decizia în sala de judecată, însă el va fi dus în arestul Poliției Capitalei, de unde va fi eliberat vineri noaptea, la expirarea ordonanței de reținere, în jurul orei 24,00.

Directia Nationala Anticoruptie a confirmat oficial informatia potrivit careia Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, a fost retinut pentru 24 de ore sub acuzatia de trafic de influenta.
P
rocurorii afirma, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau, vineri dimineata, ca „exista date si probe potrivit carora” in perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, care la acea vreme era presedinte al Camerei Deputatilor din partea PNL, „a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii”.
„Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, se arata in acest comunicat.
In urma „diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii”. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunarii, care a negat insa orice implicare intr-o fapta de coruptie.DNA 3

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane, precizeaza procurorii.
Bogdan Olteanu urmeaza sa fie prezentat vineri Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Retinerea lui Bogdan Olteanu vine dupa ce, joi, Sorin Ovidiu Vintu a fost adus la DNA din Penitenciarul Rahova, pentru a fi audiat intr-un dosar de cumparare de influenta.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi dat lui Bogdan Olteanu un million de euro pentru ca acesta sa sprijine numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii. In dosar, potrivit unor surse judiciare, ar fi implicat si numele lui Calin Popescu Tariceanu, care a negat insa orice acuzatii.
Si Liviu Mihaiu a respins acuzatiile, precizand, pe contul lui de Facebook, ca nu a stiut nimic despre aceasta „pretinsa tranzactie pe spezele numirii” sale ca guvernator si crede ca a fost vorba despre un „foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana”.
Cine este Bogdan Olteanu
Bogdan Olteanu s-a născut la data de 29 octombrie 1971 în orașul București. Tatăl său, ing. Dănuț Florin Olteanu a fost director general și secretar de partid[1] la Tehnofina SA din București, iar mama sa era fiica cominternistei Ghizela Vass, care s-a născut dintr-o familie de origine evreiască din Basarabia, fost membru al Comitetului Central al PCR și adjunct al Secției de relații externe a partidului.[2] (conform Wikipedia)
In anul 1997 a fost angajat pe postul de consilier al Ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului, Călin Popescu Tăriceanu.
Bogdan Olteanu (membru PNL din 1991), din 1998 este avocat si membru al Baroului Bucuresti MBA. Activeaza ca avocat in cadrul Societatii civile de avocati Gorghiu Pop&Asociatii. Cand este vorba de Gorghiu, sa fim atenti cum pronuntam, asta pentru ca este posibil ca dna (co)presedinte a PNL Alina Gorghiu (dansa era patroana „casei” in acea perioada) sa se supere!
La data de 29 decembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu. El a demisionat din această funcție la 19 martie 2006.
La data de 20 martie 2006, Bogdan Olteanu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, cu voturile grupurilor parlamentare PNL, PD, UDMR, PRM grupul minorităților naționale altele decât cea maghiară și a deputaților independenți. Astfel Bogdan Olteanu, în vârstă de 34 de ani, a devenit cel mai tânăr președinte al Camerei Deputaților.
Oteanu a fost si ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul si presedinte al Camerei Deputatilor in precedenta legislatura si este in prezent vicepresedinte al Camerei Deputatilor si membru in Comisia pentru buget, finante si banci, din aprilie 2009.
Din octombrie 2009, Olteanu devine viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
BNR face prima miscare
Atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Națională a României (BNR).ACTUALIZARE 1.
Cine este denuntatorul lui  Bogdan Olteanu, acuzat ca ca primit un milion de euro de la SOV pentru a determina numirea lui  Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei
Cel care a livrat informatiile procurorilor este un fost angajat al lui Vîntu, Ionut Adrian Eftimie, intermediarul care i-ar fi dus banii lui Bogdan Olteanu, nu Sorin Ovidiu Vantu asa cum s-a speculat initial, scrie Evenimentul Zilei, informatie confirmata pentru HotNews.ro de surse apropiate dosarului. SOV a primit citatia miercuri la penitenciar avand direct calitate de suspect, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate, astfel ca Vintu nu putea fi si denuntator. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost retinut joi noapte, dupa ce procurorii l-au audiat in cursul zilei pe Sorin Ovidiu Vantu la sediul DNA.
Ionut Adrian Eftimie a fost condamnat la sase ani si patru luni inchisoare in dosarul Petromservice, in care a fost condamnat si Sorin Ovidiu Vantu alaturi de sindicalistul Liviu Luca.
Potrivit publicatiei proarges.ro, Adrian Eftime este fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze Realitatea Media.ACTUALIZARE 2.
Milionul de euro primit de Bogdan Olteanu, transferat dintr-un cont din Cipru și scos numerar (referat)
Suma de un milion de euro care a fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive, reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu. „(…) i-a cerut (…), persoana care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicții, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru de una dintre aceste societăți (…) în contul unei societăți care urma să îi fie indicat de (…) sau fiul acestuia (…). În consecință, a avut loc o întâlnire între (…) și (…), care i-a indicat societatea IT (…), înregistrată în SUA (Delaware), care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. Potrivit (…), la data de 22.10.2008 (…) Cipru a transferat un milion de euro în contul deținut de societatea IT (…), de unde suma a fost retrasă în numerar de (…) în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008„, se arată în documentul citat.
Ulterior, la solicitarea lui Vântu, banii i-au fost remiși lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul unui partid politic.
De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat în Parlamentul României.
În acest context, din dispoziția omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor care se ridica la zeci de mii de euro.
„Din dispoziția lui (…), în vara și toamna anului 2008 (…) (directorul (…) — (…) S.R.L.) s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu și i-a oferit consultanță pentru campania electorală desfășurată pe parcursul anului 2008. Totodată, o echipă din cadrul (…) a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu. (…) Prețul serviciilor prestate de echipa lui (…) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condițiile în care (…) era acționarul real al (…), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenței exercitate de Bogdan Olteanu”, mai spun procurorii DNA.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurori că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remiși la sediul unui partid politic.
Olteanu a fost reținut pentru trafic de influență, fiind prezentat vineri Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
„În perioada iulie — noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu — n.r.) suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (Liviu Mihaiu — n.r.). Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, susțin procurorii.
Sursa citată subliniază că, ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării. DNA precizează că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

ACTUALIZARE 3.
Bogdan Olteanu își va da demisia luni din funcția de la BNR
Asa cum era de asteptat, BNR stie ce trebuie facut in astfel de imprejurari. Bogdan Olteanu își va da luni demisia din funcția de viceguvernator al BNR, a anunțat avocatul acestuia, Constantin Durgheu.
„Luni, domnul Bogdan Olteanu își va da demisia din postul de viceguvernator al BNR, deoarece nu dorește ca această instituție respectabilă, condusă de persoane respectabile, să fie târâtă în mod nejustificat într-un scandal mediatic, pe care nu numai că nu și l-a dorit, dar nici nu îl merită”, a declarat vineri avocatul.
Declarația avocatului a fost făcută la finalul procesului în care a fost judecată cererea DNA de arestare preventivă a lui Bogdan Olteanu, acuzat de trafic de influență.

Avocatul a mai spus că Bogdan Olteanu nu a cerut și nu a primit de la Sorin Ovidiu Vîntu vreo sumă de bani și este „consternat” de acuzațiile care i se aduc.
În opinia sa, Bogdan Olteanu nici măcar nu ar trebui pus sub control judiciar, care i se pare o măsură exagerată.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.