Doar 50.000 de braşoveni au loc în adăposturile civile din oraş

Doar 50.000 de braşoveni au loc în adăposturile civile din oraş

0 491

211 alarme au pornit de dimineaţă în judeţ, parte a exerciţiului PROCIV 2017 desfăşurat de Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Reprezentanţii ISU au vrut să testeze şi să verifice echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Exerciţiile se derulează toată ţara şi durează până vineri.

211 alarme au pornit de dimineaţă în judeţ, parte a Exerciţiului PROCIV 2017 desfăşurat de Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Reprezentanţii ISU au vrut să testeze şi să verifice echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. Exerciţiile se derulează toată ţara şi durează până vineri.
Timp de două ore, între 10 şi 12 sirenele au sunat la Braşov de cinci ori a câte 16 secunde cu pauze de 10 secunde. Asta a însemnat că alarmele au anunţat miercuri un dezastru natural.
Scopul urmărit de responsabilii ISU este în primul rând să-i obişnuiască pe oameni cu aceste moduri de avertizare dar şi să verificate fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi
Braşovenii nu s-au speriat când au auzit sirenele pentru că mulţi aflaseră deja de exerciţiul celor de la ISU.
Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
În unele situaţii oamenii ar trebui să se adăpostească în spaţii special amenajate adică în adăposturi civile. Toate au structură de rezistenţă ridicată, înălţime de 2,5 metri dar şi sisteme de aerisire şi de evacuare în exteriorul blocului.
În adăpostul de protecţie civilă de pe strada Brânduşelor nr 114 locatarii au amenajat la subsolul blocului beciuri unde ţin tot felul de lucruri personale.
Legea le permite acest lucru însă tot legea îi obligă, în caz de urgenţă, să elibereze spaţiile în maxim 24 de ore astfel încât să încapă cât ai multe persoane.
Doar 50.000 de braşoveni ar încăpea în cele 142 de adăposturi de protecţie civilă din municipiul Braşov, toate construite înainte de revoluţie . Mai grav este că mulţi nici nu ştiu unde sunt amenajate aceste spaţii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.