Doar 8 persoane cu dizabilităţi din Brașov au fost angajate în acest...

Doar 8 persoane cu dizabilităţi din Brașov au fost angajate în acest an

0 41

În ciuda beneficiilor financiare, angajatorii continuă să fie reticenți în angajarea lucrătorilor din această categorie. Nevăzătorii brașoveni au ajuns chiar să regrete vremurile de dinainte de 1989, când se simțeau mai protejați

În ciuda beneficiilor financiare, angajatorii continuă să fie reticenți în angajarea lucrătorilor din această categorie. Nevăzătorii brașoveni au ajuns chiar să regrete vremurile de dinainte de 1989, când se simțeau mai protejați.
Agenţia Judeţeană de ocupare a Forţei de Muncă împreună cu Direcţia pentru Protecţia Copilului au organizat o dezbatere pentru a încerca să remedieze unele problemele pe care persoanele cu dizabilităţi le întâmpină la angajare.
Deşi multe legi obligă angajatorii să aibă locuri şi pentru persoanele cu dizabilităţi şi chiar se oferă beneficii băneşti pentru fiecare astfel de angajat, foarte puţini își găsesc un loc de muncă. Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Braşov, recunoaşte că în evidenţele instituţile figurează 3 persoane cu dizabilităţi, iar de la începutul anului s-au angajat doar 8 astfel de persoane.
Nevăzătorii au ajuns să deplângă perioada dinainte de 89 când se simţeau mai protejaţi. Potrivit lui Virgil Lazăr de la Asociaţia Nevăzătorilor din Braşov, spune că înainte de 89 existau acele cooperative în care erau multe persoane cu dizabilităţi angajate pe anumite posturi.

De asemenea, masajul, practicat foarte bine de către nevăzători se preda doar în şcolile pentru nevăzători, care aveau cumva posturile asigurate.

Foarte multe persoane cu dizabilități nu își găsesc motivația de a merge la serviciu; una din cauze, spune Ciprian Lupu – preşedintele Fundaţiei Motivation, este şi pensia de boală pe care o încasează cei care nu au muncit nici măcar o zi dacă îşi plătesc o lună de zile taxele aferente către stat.
3 decembrie este Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.