Doar PSD nu „vede” politica pașilor mărunți” a UDMR !?

Doar PSD nu „vede” politica pașilor mărunți” a UDMR !?

0 88

Deputatul covăsnean Kulcsár Terza József liderul Partidului Civic Maghiar Covasna, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că, împreună cu ceilalţi membri ai UDMR din Camera Deputaţilor, va depune un proiect de lege pentru ca ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, să fie liberă. „Noi, maghiarii,  respectăm ziua naţională a României, dar dorim ca şi pentru noi să fie respectată ziua noastră naţională, 15 martie, iar maghiarii să fie liberi în această zi. În realitate însă, atât UDMR cât și partenerul său PCM, nu respectă în niciun fel ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Nu mai departe de anul trecut conducerile UDMR și PCM au refuzat invitația românilor de a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale.

În 2011, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe,iredentistul Antal Arpad, afirma că ar vedea normal ca Parlamentul să adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie declarată zi liberă în Transilvania (!!). În urmă cu câţiva ani, conducerea CJ Covasna şi a Primăriei Sfântu Gheorghe au introdus în contractul colectiv de muncă al angajaţilor dreptul de a beneficia de zi liberă pe 15 martie.„ Acest document a avut un rol de deschizător de drumuri deoarece în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş  a fost primul document care a consfinţit sărbătoarea maghiară în administraţia publică şi prin care s-a extins lista zilelor nelucrătoare acordate de stat. (…) Despre ce anume înseamnă ziua de 15 martie pentru românii din Transilvania a vorbit cât se poate de documentat  istoricul si cercetatorul Vasile Lechințan, doctor în istorie, o somitate în domeniul istoriei Transilvaniei:garda-hung

Înseamnă amintirea unei crunte perioade de teroare care a urmat, amintirea războiului civil şi a jertfelor numeroase în populaţia civilă românească: copii de vârste diferite, femei, bătrâni ucişi nevinovaţi, preoţi şi dascăli schingiuiţi, case si chiar sate întregi incendiate de către gardiştii secui şi maghiari, distrugerea prin incendiere a unei comori uriaşe a românilor, şi anume arhiva Episcopiei Ortodoxe de la Sibiu, amintirea ameninţărilor teroriste ale lui Kossuth adresate românilor care nu i se supun, într-un cuvânt amintirea terorismului maghiar de atunci. Cuvântul terorism este relevat de documentele de epocă, nu este o asociere hazardată de acum.
Şi abia astăzi ne dăm seama, concret, ce s-a-ntâmplat atunci, pentru că în anul trecut s-au publicat trei volume şi două studii importante pe tema victimelor româneşti de la 1848-1849, autori şi editori de documente fiind dr. Dumitru Suciu (cu o echipă) de la Cluj-Napoca, dr. Ana Hancu de la Târgu Mureş, Elena Mihu de la Târgu Mureş şi eu, Vasile Lechinţan.
Documentele sunt cutremurătoare şi iată că abia la 165 de ani de la dezastru sunt publicate şi urmează şi alte volume la care se lucrează în prezent. Trebuie să ştim exact ce s-a-ntâmplat atunci.
De aceea românii şi saşii sunt toleranţi în privinţa sărbătoririi de către maghiari a acestei zile de 15 martie, pornind de la partea luminoasă a evenimentului şi consider că şi maghiarii conştienţi îşi asumă cu responsabilitate şi demnitate trecutul istoric netrunchiat, pentru că jertfele pentru libertate umană de atunci să nu fi fost făcute în zadar”.

Așadar, rămâne o singură întrebare: se pregătește PSD de un act de trădare națională? (Dan Tanasa, jurnalist)

COMENTARII