Doar una din 10 românce îşi alăptează copilul. Media europeană e de...

Doar una din 10 românce îşi alăptează copilul. Media europeană e de trei ori mai mare!

Cifrele sunt alarmante, spun medicii, pentru că laptele matern e crucial pentru sănătatea copiilor. Femeile care vor să-şi hrănească bebeluşii cu lapte matern pot apela la ajutorul clinicilor de alăptare, acolo unde primesc sfaturile de care au nevoie.
Lipsa de informare, de consiliere
și o anumită teama impinge multe femei, atunci când devin mame pentru prima oară să nu apeleze la hrănirea fătului de la sân. În România, numai 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă.
La fel ca orice început, şi alăptarea poate să fie un proces dificil, însă important este să nu renunţaţi iar atunci când întâmpinaţi o problemă să apelaţi neapărat la specialişti.
98 la sută dintre mame pot alăpta fără probleme, aşa că sunt slabe şansele să faceţi parte dintre cele două procente ale femeilor care au o problema medicală şi nu pot face acest lucru.

“Acei 2% sunt cazuri foarte rare când mama are probleme hormonale şi nu poate să secrete prolactină, acel hormon responsabil de secretarea laptelui, nu are ţesut mamar sau a avut intervenţii chirurgicale la nivelul sânului”, explică Sorana Mureşan, consultant în alăptare.
Laptele matern este foarte important pentru sănătatea bebeluşilor, mai ales a celor născuţi prematur. Anual, în România, peste 20.000 de copiii vin pe lume înainte de termen. Mult peste media europeană.

“În primele 6 luni de zile şi, mai ales în secţiile de reanimare neonatale, nu trebuie să existe altceva decât lapte matern”, spune Cătălin Cârstoveanu, şef secţie ATI la spitalul Marie Curie.

Studii recente arată că, la nivel mondial, vieţile a aproape un milion de copii ar putea fi salvate, dacă aceştia ar fi alăptaţi de mamele lor.

Sursa: TVR

COMENTARII