Doi turişti s-au panicat la Refugiul Ascuţit

Doi turişti s-au panicat la Refugiul Ascuţit

Duminică noaptea, în jurul orelor 21.45, dispeceratul Jandarmeriei a fost alertat în legătură cu două persoane care ar fi pornit de la Refugiul Ascuțit spre Cheile Zărneștilor, pe traseul marcat cu triunghi albastru încercuit cu alb. Oamenii au solicitat ajutorul salvatorilor montani, cărora le-au spus că le este teamă să mai coboare

Duminică noaptea, în jurul orelor 21.45, dispeceratul Jandarmeriei a fost alertat în legătură cu două persoane care ar fi pornit de la Refugiul Ascuțit spre Cheile Zărneștilor, pe traseul marcat cu triunghi albastru încercuit cu alb.
Oamenii au solicitat ajutorul salvatorilor montani, cărora le-au spus că le este teamă să mai coboare, din cauza întunericului şi a pericolului de accidentare.
Jandarmii au aflat că turiştii nu aveau asupra lor lanterne frontale, dar echipamentul le asigura confortul termic pentru temperaturi scăzute.
A fost informată patrula de jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montani Zărnești, condusă de plt.maj. Bârligă Marian.
S-a încercat preluarea coordonatelor GPS de la apelant și partajarea acestora către numărul de telefon mobil aflat la dispeceratul Jandarmeriei; apelantul a fost sunat pe numărul de telefon afișat în fișa de caz 112, dar nu a răspuns.
În cele din urmă, plt. maj. Blajiu Marian a reușit să ia legătură cu cel care făcuse apelul la numărul de urgenţă. Acesta vorbise între timp la Salvamont Național, care i-a îndrumat pe cei doi să se întoarcă la Refugiul Ascuțit, unde să înnopteze.

Vifor Rotar

 

COMENTARII