Domnitorul Petru Șchiopul, precursor al BREXIT-ului, acorda britanicilor largi facilități comerciale. Unde...

Domnitorul Petru Șchiopul, precursor al BREXIT-ului, acorda britanicilor largi facilități comerciale. Unde erau Ungurii?

1 475
Anul viitor se implinesc 430 de ani de la semnarea primului Tratat bilateral  intre Regatul Angliei si Principatul Moldovei ! Este vorba despre  Tratatul de comerț încheiat de  Petre Schiopul, domn al Moldovei, cu ElisabetaRegina Angliei ,prin reprezentantii lor diplomatici!
Reprezentantul Reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele Reginei, cu Tara Moldovei si domnitorul Petru Șchiopul un Tratat prin care supușii Reginei urmau a fi liberi a se statornici și a face negoț, a vinde și a cumpăra„ba chiar a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții”.
Este bine sa nu uitam cacele trei Principate Romanesti chiar erau o forta economica si militara,„grija „imperiilor  fiind sa  le tina despartie!
Bătălia de la Mohács a fost o confruntare desfășurată la 29 aug. 1526 .În această bătălie forțele Regatului ungar, conduse alandala de… arhiepiscopul  Pal Tomori și de regele Ludovic al II-lea, au fost învinse de forțele superioare  ca organizare  ale otomanilor, conduse de sultanul Suleiman Magnificul.
Victoria otomanilor a avut ca rezultat împărțirea Ungariei si transformarea capitalei BUDA in pasalic (timp de aprox. 150 de ani !) între Imperiul Otoman și Casa de Habsburg din Wiena. Tot atunci Autonomia Principatului Transilvaniei a fost recunoscută de Imperiul Otoman, acest principat majoritar romanesc având același statut de independența, respectat de turci, ca și celelalte doua principate românești, Țara Românească și Moldova.Suleiman Magnificul a înțeles, mai ales după cele 20 de înfrângeri suferite de turci la Dunăre în confruntarea cu viteazul voevod român Radu de la Afumați (1522-1526), că puterea militară reunita a celor trei principate românești (Moldova, Țara Românească și Transilvania) nu-i poate permite cucerirea acestora, fiind mult mai înțelept să accepte plata unui tribut în schimbul păcii cu acestea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.