E bine să știm – legea prin care este eliminată ștampila din...

E bine să știm – legea prin care este eliminată ștampila din administrația publică a fost promulgată!

1 267

Luni, legea prin care este eliminată ștampila din administrația publică a fost promulgată de cancelaria prezidențială. Actul normativ prevede că instituțiile administrației publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ștampila în relația cu cetățenii sau cu alte instituții.
Prin promovarea acestei legi se creează premisele digitalizării (introducerea semnăturii electronice) dar și o reducere masivă a birocrației.

Practic legea modifică şi completează art. V din „Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea şi completarea unor acte normative”.
Astfel, la articolul V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2015 sunt adăugate trei noi alineate:
„(2.1) Persoanele juridice de drept public, nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice.
(2.2) Persoanele juridice de drept public nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea și persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitățile fără personalitate juridică.

(2.3) Prevederile alineatului (2.2) nu se aplică instituțiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special faţă de prezenta ordonanţă, li se impune expres folosirea ştampilelor”.
De asemenea, prin noua reglementare, funcționarii publici care solicită aplicarea ștampilei pe documentele firmelor sau persoanelor fizice sunt pedepsiți conform legii.
„(1.1) Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridică, precum şi persoanelor juridice de drept public, aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, conform proiectului legislativ.

Pe 11 septembrie a.c., Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie 2018, în calitate de prim for sesizat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.