Echipamente de 2,2 milioane de euro pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie

Echipamente de 2,2 milioane de euro pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie

0 36

Un proiect în valoare 2,22 milioane euro – fonduri nerambursabile Regio – a fost semnat ieri, 20 august 2019, la sediul Consiliului Județean Brașov.
Astfel, printr-un nou contract de finanțare Regio echipamente medicale de ultimă generație vor fi achiziționate și vor asigura servicii medicale de calitate pentru Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov.
Investiția a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă, de către președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu. Peste se vor aloca pentru achiziția echipamentelor de ultimă generație.

CJ Brașov va asigura 211 mii lei
Valoarea totală a proiectului contractat este de 10.572.694 lei, din care din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 10.361.240 lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului, (aproximativ 2,22 milioane euro). Diferența dintre cele două sume, respectiv 211 mii lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către Consiliul Județean Brașov pentru realizarea proiectului.
Fondurile alocate provin din bugetul Regiunii Centru al Programului Operațional Regional 2014-2020,  prevăzute pe prioritatea 8.1 ce finanțează Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, operaţiunea A – Ambulatorii.

Simion Crețu, director general ADR Centru – Brașovul a atras pentru infrastructură 83,29 milioane lei
În Regiunea Centru, investiția realizată prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte instituții spitalicești, urmărind să ridice nivelul calitativ al actului medical, să reducă riscul asupra sănătății populației și să ridice standardele de protecție a sănătății la un nivel comparativ cu cel european.
Concentrarea investițiilor în activități ce vizează interesul și siguranța brașovenilor se poate observa și din cele nouă contracte de finanțare nerambursabilă Regio semnate până în prezent de noi și Consiliul Județean Braşov.
Valoarea totală a sumelor atrase de județul Brașov pentru dezvoltarea infrastructurii locale este de peste 394 milioane lei, adică 83,29 milioane euro.
Patru proiecte din cele nouă vizează investiții consistente alocate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a drumurilor județene din județ, iar celelalte prevăd reabilitarea și dotarea unităților spitalicești din județ, respectiv a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, a UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, precum și două proiecte concentrate pe îmbunătățirea servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Brașov”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. 

Veștea spune că investiția în sănătate se face la solicitarea cetățenilor
La rândul său Adrian Veștea a spus „Considerăm acest proiect ca fiind foarte important, deoarece contribuie alături de celelalte proiecte locale la bunăstarea cetățenilor din județ. Consiliul Județean Brașov va beneficia în mod indirect de pe urma extinderii și modernizării Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, prin micșorarea cheltuielilor alocate. Angajații spitalului vor putea munci și asigura un mediu de lucru curat, nepoluat, îngrijit și sigur, cu precădere prin punerea la dispoziție a unor echipamente performante specifice acestei activități medicale, în vederea stimulării randamentului și eficienței tratamentelor de specialitate. Cetățenii vor vedea astfel că utilizăm fonduri europene pentru cele mai importante aspecte sesizate de oameni, respectiv creșterea calității în sănătate și, pe de altă parte, îmbunătățirea condițiilor de transport”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. 

Ce se va achiziționa și unde vor fi amplasate echipamentele
Infrastructura deținută de Ambulatoriu este insuficientă și duce la o disproporție între numărul pacienților și capacitatea echipamentelor. Rezultatul așteptat în urma implementării proiectului este de creare a unui spațiu dotat cu echipamente medicale și mobilier adecvat, în vederea creșterii calității serviciilor de sănătate și a nivelului de trai a populației din municipiul Brașov și din întregul județ.
Imobilul este situat în intravilanul Municipiului Brașov, str. Prundului nr. 7-9, jud. Brașov. Suprafața totală a imobilului este de 2.407 mp. Dotările vor fi amplasate în corpurile de clădire C1 și C8, alocate desfășurării activității Ambulatoriului integrat.
În urma implementării proiectului vor fi achiziționate 57 de echipamente medicale de specialitate și 22 de seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, în spațiul alocat desfășurării activității Ambulatoriului.
Se urmărește astfel asigurarea unui acces egal al tuturor cetățenilor la serviciile de sănătate, în vederea creșterii speranței de viață sănătoasă, prin sporirea accesibilității serviciilor medicale în ambulatoriu și îmbunătățirea calității acestora.
Pe lista echipamentelor prevăzute, se regăsesc următoarele aparate: computer tomograf, ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, precum și diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt: lift pentru transport pacienți, bandă alergare sau bandă pentru bazin, sistem robotizat de recuperare a mersului și alte sisteme de evaluare și recuperare a mobilității membrelor.

Proiectul presupune o abordare complexă și integrată, astfel încât la finalizarea implementării acestuia să se obțină rezultate importante în ceea ce privește creșterea calității serviciilor medicale prestate în ambulatoriu și scăderea numărului internărilor evitabile. Prin proiect se urmărește ca investiția să poată fi menținută pe o perioada foarte mare cu costuri materiale foarte mici prin includerea de echipamente calitative și agrementate tehnic. Costurile cu resursele umane sunt foarte reduse, deoarece personalul actual va fi instruit să utilizeze și să întrețină echipamentele ce vor fi achiziționate în cadrul investiției.

Consiliul Județean Brașov estimează că până la data de 31.07.2021 va finaliza procesul de derulare a achizițiilor și de dotare a Ambulatoriului.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.