Ecologistul Spinean vrea un aeroport mai mare la Ghimbav

Ecologistul Spinean vrea un aeroport mai mare la Ghimbav

0 232

Să aşteptăm rezultatele studiului de fundamentare şi abia apoi să semnăm contractul pentru proiectarea suprafeţelor de mişcare. Este propunerea consilierului judeţean Ionel Spinean, care nu doreşte ca forul judeţean să aloce aproape 2 milioane de euro pentru contractul de proiectare înainte de a şti care este cea mai bună variantă de finalizare a aeroportului de la Ghimbav

Să aşteptăm rezultatele studiului de fundamentare şi abia apoi să semnăm contractul pentru proiectarea suprafeţelor de mişcare. Este propunerea consilierului judeţean Ionel Spinean, care nu doreşte ca forul judeţean să aloce aproape 2 milioane de euro pentru contractul de proiectare înainte de a şti care este cea mai bună variantă de finalizare a aeroportului de la Ghimbav.
Ecologistul Spinean a prezenta studiul de fezabilitate actualizat în decembrie 2016, care indică rutele spre care ar putea decola avioanele de pe Aeroportul de la Ghimbav dar şi date referitoare la celalalte aeroprturi din România. În opinia lui Spinean, confirmată şi de studiul de fezabilitate categoria de încadrare a aeroportului ar trebuie să fie mai mare.
În urmă cu câteva săptămâni au fost demarate procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare a suprafeţelor de mişcare. Vineri a fost desemnată şi societatea care va realiza proiectele tehnice la calea de rulare Alfa, la platforma de îmbarcare-debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei. Spinean cere însă o amânare a semnării acestui contract până la finalizarea studiului de oportunitate.
Variantele analizate în studiul de fundamentare sunt: finalizarea investiţiei din bugetele publice ale partenerilor publici implicaţi, cu posibilitatea înfiinţării unei Asociații de dezvoltare intercomunitară, înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni pentru finalizarea și operarea obiectivului, sau realizarea unui parteneriat public-privat şi concesionarea obiectivului către un partener privat care va avea obligaţia finalizării investiţiei şi operării aeroportului.
Conform studiului de fezabilitate pentru finalizarea aeroportului în forma actuală sunt necesari 57,5 milioane de euro. Pentru lucrările la aeroport, în bugetul pe 2017 al judeţului este alocată suma de aproximativ 10 milioane de euro.

Vifor Rotar

COMENTARII