Etichetare a laptelui şi brânzeturilor au fost modificata în Parlament

Etichetare a laptelui şi brânzeturilor au fost modificata în Parlament

0 366

Noile reguli de etichetare a laptelui şi brânzeturilor au fost adoptate astăzi în Parlament şi au fost trimise la promulgare. Fabricile de lactate vor fi obligate să menţioneze pe ambalaj ţara de origine a laptelui, dar şi cantităţile de lapte praf folosit în locul celui proaspăt. Este o lege menită să îi ajute pe fermieri să vândă mai bine către fabricile care acum aduc lapte din străinătate şi îl vând ca produs în România. Totuşi, cumpărătorii vor fi cei care vor trebui să decidă dacă ţara de origine a laptelui contează mai mult decât preţul de la raft.
Fabricile de lactate vor mai avea cel puţin trei luni la dispoziţie să îşi modifice ambalajele. Dar, după ce legea adoptată astăzi în Camera Deputaţilor va intra în vigoare, etichetele laptelui, brânzeturilor sau untului vor conţine mult mai multe informaţii.
Nini Sapunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură: „Indicarea pe etichetă a procentului de lapte praf pe care îl conţine sau menţinunea că nu conţine lapte praf. De asemenea în comisie s-a introdus ideea lapte natural, adica produs din lapte 100% materie primă, de asemenea s-a menţionat ideea de lapte românesc, lapte provenit 100% din fermele din România”.branzeturi
Potrivit unor date ale Consiliului Concurenţei, 63% din laptele vândut în supermarketuri şi hipermarketuri e românesc, iar 36% provine din alte ţări ale Uniunii Europene. Deputaţii vor însă o cotă de piaţă mai mare pentru laptele românesc şi speră că fabricile de procesare vor lucra mai mult cu fermierii locali ca să poată folosi în continuare marca Made in Romania pe etichete.
Un studiu publicat anul trecut arată că 89% dintre consumatori preferă să cumpere alimente româneşti, iar trei sferturi spun că magazinele ar trebui să vândă produse autohtone chiar dacă sunt mai scumpe. Totuşi, când vine vorba de preţ, realitatea de pe teren nu se potriveşte mereu cu cea din studii.
Faptul că populaţia a început să cumpere produse de o calitate mai bună abia după ce a scăzut taxa pe valoare adăugată, atâa că preţul continuă să joace un rol esenţial în comportamentul de consum. Valuri ceva mai mari ar putea produce în schimb obligativitatea menţionării cantităţilor de lapte praf folosit în produsele lactate. Anul trecut patronatele apărau laptele praf despre care spuneau că este doar lapte obişnuit fără apa, mai uşor de conservat. Reprezentanţii industriei lactatelor susţineau atunci că lipsa de informare dă naştere unor psihoze nejustificate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.