Exporturile pe primele două luni ale României se ridică la aproape 11...

Exporturile pe primele două luni ale României se ridică la aproape 11 miliarde de euro…

0 294
Se tot vorbește de creștere economică. Sunt date care confirmă pozitia României pe primul loc la acest capitol la nivelul Europei. Critici mai mult sau mai putin intemeiate vin din toater partile. Se spune ca este o crestere cu baza pe consum, desi in Raportul CE se spune clar ca România are un nivel de investitie ce depaseste 23%, cu peste doua procente decat media europeană. Desigur că și aici s-au găsit cârcotași, vezi doamne ca nu sunt investitii in zonele cele mai profitabile, de top etc. Criticile vin din zone care fac opozitie fara perdea la tot ce s-a miscat, de la cresterea pensiilor și a salariilor in zona bugetară până la reforma fiscala (zona MF si ANAF cele mai putin nereformate domenii din țară). Adică cum poți să oferi prin lege unor instituții doar să cheltuiască, de exemplu consiliile judetene, fără să fie implicate real în procesul de colectare? Adică dacă asa fost în comunismul luminat cu față umană trebuie să menținem la infinit acest „centralism democratic”, care ne ține la periferia Europei.

Deficitul comercial din primele doua luni trece de 1.6 miliarde de lei
În primele două luni ale acestui an, România a exportat mărfuri în valoare de 10,88 miliarde euro și a importat de 12,53 miliarde euro, au transmis marți reprezentanții Institutului Național de Statistică. Astfel, deficitul comerțului internațional a fost de 1,65 miliarde de euro, mai mare cu aproape 400 de milioane de euro decât cel din urmă cu un an. Cumulat, în ianuarie și februarie 2018, exporturile au crescut cu 11,6%, iar importurile cu 13,9%, față de 1.I-28.II 2017

Deficitul comercial din primele doua luni trece de 1.6 miliarde de lei

În luna februarie 2018 exporturile au însumat 5,45 mld.  euro, iar importurile au fost de 6,33 mld. euro, rezultând un deficit de 882,5 milioane euro.

În perioada 1.I-28.II 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,7% la export şi 37,1% la import) şi alte produse  manufacturate ) (32,0% la export şi respectiv 30,7% la import).

În raport cu mărimea populației României, exportul de bunuri și servicii la finele anului 2017 era de 3.130 euro/locuitor, nivel situat la doar circa un sfert din media Uniunii Europene (11.600 euro/locuitor), respectiv chiar mai puțin, în comparație cu statele dezvoltate din UE (12.937 euro/locuitor). Comparativ cu statele membre UE, România se situa pe ultimul loc la acest indicator, fiind devansată și de Bulgaria (3.846 euro/locuitor), ceea ce face dificilă recuperarea decalajelor în această privință.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.