Fenomen îngrijorător! Urşi loviţi de maşini şi la Braşov dar şi în...

Fenomen îngrijorător! Urşi loviţi de maşini şi la Braşov dar şi în Covasna

0 65

Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov, a anunţat ieri despre faptul că luni seara, pe DN 13 de un tir, între localităţile Homorod şi Caţa un urs a fot accidentat de un TIR .

Un şofer de tir a apelat 112 afirmând că a lovit un urs pe DN 13, în zona Caţa. Imediat, la faţa locului, ne-am organizat, au venit jandarmii, reprezentanţii AVPS Rupea, poliţiştii. Au asigurat în aşa fel zona încât să nu existe pericol pentru oamenii. S-a stat acolo, pe ploaie, frig, ore întregi, până când am fost siguri că ursul a dispărut în vegetaţia înaltă de pe marginea drumului. Jandarmii au continuat să patruleze noaptea trecută şi, imediat după ce s-a făcut lumină, împreună cu AVPS Rupea, au organizat o goană, ca să luăm urma animalului, să vedem dacă este rănit, dacă nu cumva agonizează. Animalul a dispărut în pădure, nu sunt urme de leziuni grave. Suntem organizaţi, avem un protocol, nişte atribuţii pe care le respectăm, suntem foarte atenţi şi prezenţi acolo unde apar situaţii de genul acesta. Nu s-ar fi ajuns în situaţia de Harghita pentru că noi eram prezenţi”, a declarat Marian Rasaliu.

Opinia noastră vizavi de modul cum autorităţile locale au tratat problema o găsiţi aici în articolul: Ursul se distreaza pe banii publici
De asemenea, reprezentantul Guvernului – sprijinit de reprezentanţii Jandarmeriei Braşov – a mai afirmat că în acest caz reprezentanţii Sanctuarului de urşi de la Zărneşti au fost pregătiţi, gata să intervină, dacă era necesar să preia animalul rănit.


S-au dublat cazurile de ,,alertă de urs” faţă de anul trecut!
Potrivit datelor prezentate ieri de şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov, colonel Cristian Elly Paliştan, anul acesta, „la nivelul unităţii au fost preluate şi tratate 161 apeluri privind interacţiunea cetăţenilor cu urşii. Comparativ cu anul 2018 este o creştere de 209%, când au fost gestionate 52 de astfel de situaţii. În peste 75% din cazuri, adică 91, prezenţa animalelor sălbatice nu a putut fi confirmată”.

Urs lovit de maşină şi în Covasna
Un alt accident în care a fost implicat un urs s-a produs marţi dimineaţa în judeţul Covasna. Mai exact, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Covasna, marţi dimineaţă în jurul orei 4.00, poliţiştii au fost sesizaţi că un conducător auto, în timp ce conducea pe DN11 (Braşov – Bacău), din direcţia Târgu Secuiesc spre Braşov, a lovit frontal un urs care se afla pe partea carosabilă, pe sensul de mers al şoferului. „În urma evenimentului, animalul a fost rănit şi a fost solicitat un medic veterinar care l-a tranchilizat şi a constatat faptul că are ambele membre din faţă fracturate, motiv pentru care animalul a fost transportat la o rezervaţie de urşi”, au declarat reprezentanţii IPJ Covasna.
Animalul a fost adus la Sanctuarul de Urşi de la Zărneşti, administrat de Asociaţia Milioane de Prieteni Braşov. Ursul a fost examinat, fiind confirmat faptul că ambele membre anterioare erau facturate. De asemenea, au fost descoperite mai multe hemoragii interne. „În urma acestor constatări se impune eutanasierea animalului, leziunile fiind iremediabile”, a declarat Eugen Neagu, medic veterinar oficial în zona Bran-Zărneşti, el fiind cel care a examinat animalul.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.