Finanţele vor să lase ONG-urile fără cei 2% din profit

Finanţele vor să lase ONG-urile fără cei 2% din profit

0 369

Mii de cazuri sociale grave riscă să rămână fără protecţie şi fonduri. Ministerul Finanţelor discută, în cadrul modificărilor Codului Fiscal, eliminarea opţiunii pentru contribuabili de a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit către zona ONG-urilor. Reprezentanţii acestor organizaţii îi avertizează pe oficiali că eliminarea acestei facilităţi va însemna imposibilitatea de a salva mii de vieţi

Mii de cazuri sociale grave riscă să rămână fără protecţie şi fonduri. Ministerul Finanţelor discută, în cadrul modificărilor Codului Fiscal, eliminarea opţiunii pentru contribuabili de a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit către zona ONG-urilor. Reprezentanţii acestor organizaţii îi avertizează pe oficiali că eliminarea acestei facilităţi va însemna imposibilitatea de a salva mii de vieţi.
Grupurile de lucru de la Ministerul Finanţelor iau în calcul introducerea unui nou sistem care ar putea înlocui redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, începând cu 2018.
Contribuabilul va avea astfel posibilitatea să deducă, anual, cel puţin 1.000 de lei pentru persoană singură şi cel puţin 2.000 de lei pentru o gospodărie formată din două persoane, la care se adaugă încă 1.000 de lei pentru fiecare membru în plus în gospodărie, incluzând copiii.
Nu mai există, însă, posibilitatea direcţionării sumei către un ONG sau o cauză umanitară. Pentru ONG-uri, acest sistem va însemna o reducere drastică a fondurilor cu care îşi desfăşoară activitatea. Hospice Braşov, de exemplu, care activează de 25 de ani în România, oferind servicii în domeniul îngrijirilor paliative, va fi serios afectată.
În ultimii trei ani, media fondurilor atrase prin campania 2% a fost de 1 milion de lei pe an. Cu aceşti bani, Hospice poate acorda sprijin necondiţionat pentru mii de copii şi adulţi cu boli incurabile.
Cristina Nica, Departamentul Fundraising şi Comunicare din cadrul Hospice Casa Speranţei Braşov, spune că eliminarea acestei opţini ar însemna restrângerea activităţii multor ONG-uri şi a sprijinului oferit diverselor persoane şi diverselor cauze. Strict în cazul Hospice, este vorba despre copii şi adulţi cu boli incurabile şi o nevoie foarte mare de îngrijire paliativă care există în România.
Un semnal de alarmă l-a tras, recent, şi preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, care a fost la Braşov pentru a dona Spitalului de Copii aparatură necesară pentru Secţia de Terapie Acuţi, în cadrul programului de reducere a mortalităţii infantile. Un program care înseamnă donaţii de aparatură pentru maternităţi şi spitale de copii din ţară, sprijin şi programe pentru mamele sărace de la ţară.
Eliminarea unei surse importante de strângeri de fonduri, fără ca aceasta să fie înlocuită cu o prevedere fiscală similară, ar conduce la restrângerea activităţii multor ONG-uri. Implicit ar diminua şi sprijinul pe care acestea îl oferă comunităţii.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.