Fiscul a pus gand rau persoanelor fizice autorizate

Fiscul a pus gand rau persoanelor fizice autorizate

0 519

Practic, din acest an, PFA-ul devine cea mai impovarata fiscal categorie profesionala, avand de suportat o impozitare de 32%. Conform noilor prevederi din Noul Cod Fiscal, persoanele fizice autorizate sunt obligate sa plateasca si contributii pentru pensii, pe langa cele de asigurari sociale de sanatate, care reprezinta un procent de 5,5 % din venituri

Practic, din acest an, PFA-ul devine cea mai impovarata fiscal categorie profesionala, avand de suportat o impozitare de 32%.
Conform noilor prevederi din Noul Cod Fiscal, persoanele fizice autorizate sunt obligate sa plateasca si contributii pentru pensii, pe langa cele de asigurari sociale de sanatate, care reprezinta un procent de 5,5 % din venituri. Baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei, dar nici mai mare danaf averi1e 13.405 lei. Doar daca nu depasesc plafonul de 938 de lei pe luna, PFA-urile nu vor plati aceste contributii pentru pensii.
Prin urmare, ca PFA, platesti in continuare 16% impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii, 5,5% contributia individuala de sanatate si in cazul fericit, doar 10,5% contributia individuala la pensii. Astfel, Persoana Fizica Autorizata se duce catre o impozitare de 32%. Specialistii spun ca afectate vor fi PFA-urile care realizeaza un venit lunar pana la 2.000 de euro. In aceste conditii, tot mai multi brasoveni renunta la PFA-uri.
Nicoleta Daniela Constantin, sef serviciu Registru Contribuabili Persoane Fizice, recunoaste ca la ghisee s-a inregistrat un aflux mai mare de contribuabili care si-au suspendat sau care si-au incetat activitatea.
De la 1 ianuarie 2016, persoanele care isi desfasoara activitatea pe baza unor contracte, trebuie fie sa se autorizeze la Registrul Comertului si sa se comporte ca un PFA daca ocupatia nu este reglementata prin lege speciala, fie sa se inregistreze la organul fiscal de domiciliu.
Prevederile fiscale nou intrate in vigoare, care par facute sa descurajeze PFA-urile sa-si continue activitatea, nu vor face, cel mai probabil, decat sa incurajeze prestatiile la negru.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.