Flacăra Olimpică a ajuns în Japonia; ce folos însă, pentru că tot...

Flacăra Olimpică a ajuns în Japonia; ce folos însă, pentru că tot mai multe indicii duc spre anularea Jocurilor Olimpice din acest an!

0 221

Flacăra olimpică a ajuns în Japonia, unde ceremonia festivă, legată de acest eveniment, a fost redusă la cea mai simplă formă a sa, din cauza pandemiei de coronavirus. Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (24 iulie – 9 august) fusese aprinsă în data de 12 martie, în antica Olympia din Grecia, în cadrul unei ceremonii restrânse, din cauza riscului de contaminare cu coronavirus. Avionul care a transportat flacăra olimpică în Japonia, a aterizat la baza aeriană Matsushima, în nord-estul ţării, regiunea fiind aleasă în mod special pentru a simboliza reconstrucţia zonelor devastate de uriaşul tsunami din 11 martie 2011, urmat de accidentul nuclear de la Fukushima.

La ceremonia desfăşurată fără spectatori au participat preşedintele Comitetului de organizare a JO 2020, preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Seiko Hashimoto, ministrul Jocurilor Olimpice, judoka Tadahiro Nomura şi luptătoarea Saori Yoshida, ambii cu câte trei medalii olimpice de aur în palmares.

Cei doi campioni olimpici au aprins împreună flacăra într-un imens vas metalic de aur roz, simbolizând floarea de cireş, pe care japonezii o aşteaptă cu nerăbdare în fiecare primăvară.

Ştafeta flăcării olimpice pe teritoriul Japoniei va debuta pe 26 martie, la centrul de fotbal J-Village din prefectura Fukushima, care a servit drept bază a operaţiunilor pentru combaterea efectelor dezastrului nuclear de acum aproape un deceniu. Din cauza pandemiei de Covid-19, ceremonia care va avea loc cu ocazia startului ştafetei se va desfăşura cu porţile închise, primele alergătoare urmând să fie componentele selecţionatei feminine de fotbal a Japoniei care au cucerit Cupa Mondială în 2011.

Ținând cont de ascensiunea pandemiei Covid 19, Comitetul de Organizare a luat în calcul un posibil scenariu, inclusiv amânarea Jocurilor de la Tokyo, cu un un an sau doi ani mai târziu. Câțiva membri ai Comitetului de Organizare speră totuși ca Jocurile Olimpice să poată avea loc la o lună sau o lună și jumătate după datele inițiale. Pe de altă parte, tot mai multe națiuni sunt împotriva organizării evenimentului în acest an, cu toate că guvernul nipon dorește ca Jocurile Olimpice să se desfășoare conform programului inițial!

D.D.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.