FMI nu știe cum să ne mai îndatoreze

FMI nu știe cum să ne mai îndatoreze

0 251

Aprilie ’89 – Romania scapa de intreaga datorie externa, devenind prima tara din lume care achita integral si in avans creditul de imprumut contractat de la FMI.
Iunie 2019 – la 30 de ani distanta, Fondul Monetar International este din nou prezent in Bucuresti, dicteaza iar asupra politicilor fiscale de aici, ne controleaza si conduce viata.
Ultima gaselnita a necrofagilor finantei mondiale – inchiderea programului Prima Casa, care in ultimii ani a salvat sectorul imobiliar din Romania.

Reprezentantii Fondului Monetar International cauta solutii sa ne mai bage niste credite pe gat

Nici bine nu s-a dat un restart guvernarii social-democrate dupa eliminarea din joc a lui Liviu Dragnea ca s-au si repezit asupra Romaniei vulturii capitalismului de gherila. Daca tot n-a bifat semnarea vreunui credit, delegatia FMI care a venit la Bucuresti saptamana trecuta si-a trecut in palmares un alt succes – anularea programului Prima Casa!

Implementat pentru a debloca sectorul imobiliar lovit de criza din 2008, Prima Casa a fost unul dintre cele mai longevive si apreciate programe, un adevarat succes sub orice guvernare. De facilitatile oferite au beneficiat romanii care isi doreau o locuinta, Prima Casa declansand un adevarat tsunami pe piata constructiilor. Ansambluri rezidentiale si/ sau vile au aparut „peste noapte” in toata tara, axa dezvoltatori-Stat-cumparatori dovedindu-si rentabilitatea si eficienta.

Din pacate, orice lucru pozitiv in Romania starneste furia Occidentului, astfel ca si acest program se apropie de final. FMI ne vorbeste despre riscuri si vine cu experti care prezinta cifre inspaimantatoare si prognoze negative. Concluzia Fondului:

Romania trebuie sa puna cruce programului Prima Casa!

Nu imediat, ci gradual, macar aceasta concesie ne-a facut-o Jaewoo Lee, seful misiunii FMI care ne-a vizitat tara.

S-au luat si de „Robor”
Pe de alta parte, Fondul Monetar International critica si noul indice de dobanda IRCC, care a inlocuit Roborul. Jaewoo Lee considera ca IRCC poate genera situatii dezavantajoase pentru clienti (vai, dar nu ne asteptam ca tocmai FMi sa ia partea clientilor in „meciul” cu bancherii hrapareti!): „Sunt doua aspecte care ne ingrijoreaza. In primul rand, aceasta masura, acest indice, este foarte volatil. Si sursa de volatilitate este data de lipsa de lichiditate. Iar lichiditatea nu este neaparat legata de conditia economiei. Dar cand este utilizat ca indice, un cost al volatilitatii poate ajunge sa fie suportat de clienti”.

Reamintim ca vizita delegatiei FMI trebuia sa urmeasca starea si perspectivele economiei, insa, ca de obicei, finantistii au adus cu ei si un caiet de sarcini, pe care l-au inmanat autoritatilor. „To do list” nu este optional, conform politicii Fondului.

https://www.national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.