Godină, frizeriţa şi facebook-ul

Godină, frizeriţa şi facebook-ul

0 353

Poliţia Română a publicat, pe site-ul propriu, un comunicat de presă în care dă un răspuns ce se referă la scandalul în care o angajată a de la o frizerie din Braşov, respectiv Ramona Dicianu, a reclamat public că a fost agresată de unul dintre poliţiştii care efectuau un control, concluzionând că comisarul şef de la Poliţia  Braşov aflat în control îşi făcea datoria şi a acţionat legal.

Verificările au fost făcute de Direcţia Control Intern şi Direcţia de Poliţie  iar constatările sunt următoarele: „La data de 4 octombrie 2019, o echipă de poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Braşov a acţionat la o unitate economică din municipiul Braşov despre care existau informaţii că nu eliberează bonuri fiscale pentru sumele de bani pe care clienţii le achită cash. În urma activităţilor, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 11.500 de lei, iar suma nejustificată de 744 de lei a fost confiscată. De asemenea, pentru evidenţele contabile duble găsite la punctul de lucru, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală. Procesul-verbal întocmit în urma activităţilor a fost semnat fără obiecţiuni de administratorul firmei şi de persoana care a publicat imaginile în mediul online. În urma analizării dovezilor administrate în cauză, nu au rezultate elemente care să atragă răspundere disciplinară în sarcina poliţiştilor Întregul material de control a fost înaintat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, pentru a analiza şi dispune cu privire la oportunitatea valorificării acestuia în cadrul dosarului penal existent la aceasta unitate de parchet”, se arată în comunicatul citat.

La fel ca şi reclamaţia doamnei Dicianu şi decizia Poliţiei pare-se că s-a viralizat imediat pe reţelele de socializare.
Inspirat de aceste fapte minore la rândul său poliţistului braşovean Marian Godină spune că „După 15 ani de lucru în străinătate, o doamnă se întoarce în ţara natală şi se angajează la o firmă. În prima ei zi de muncă se loveşte de realitatea românească şi e abuzată de nişte poliţişti veniţi să controleze respectiva firmă. Eee… cum sună? V-aţi înduioşat? V-o imaginaţi pe doamna reîntoarsă în ţară din patriotism şi dragoste de ţară, dornică să contribuie prin taxele sale la bugetul iubitei noastre patrii? Săraca… nici bine nu s-a întors şi a şi dat piept cu abuzurile. Este o ştire, nu? Mai ales însoţită de nişte imagini trunchiate, este o ştire care se propagă rapid pe reţelele de socializare şi în presă.

Ştirea corectă ar fi sunat cam aşa: o doamnă s-a reîntors în ţară, unde fratele său are o firmă. (În postarea iniţială s-a omis aspectul ăsta, probabil s-au gândit că gradul de rudenie dintre patron şi angajat e irelevant.) Nişte poliţişti au venit în control la respectiva firmă, care făcea niţică evaziune fiscală şi care ţinea o dublă contabilitate pe nişte agende, ca să ştie oamenii câţi bani bat pe casă şi câţi bagă direct în buzunar. Doar că, ce să vezi, proaspăta angajată a refuzat să dea poliţiştilor acele agende. Oare ştia ce conţin? Sau doar s-a speriat de acest «abuz»?
Oamenii de pe Facebook au sărit cu comentarii în apărarea femeii şi împotriva poliţiştilor, intrigaţi de faptul că poliţistul a ţinut neapărat să ajungă la agenda ascunsă. Probabil trebuia să plece dacă a văzut că doamna nu vrea să i-o dea, nu? Tam-tam mare, corpul de control a venit la Braşov şi a constatat următoarele (şi aici redă paragraful din comunicatul IGPR, n.r.). Scriu asta pentru că am primit muulte mesaje cu «abuzul» poliţiştilor”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.