România, ultima în UE la ponderea personalului tech

România, ultima în UE la ponderea personalului tech

0 394

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la rata personalului angajat în sectoarele de producție de înaltă tehnologie și de servicii bazate pe cunoaștere, conform unui grafic interactiv realizat de Biroul european de statistică Eurostat, cu date până la nivelul anului 2016.  

Conform statisticii UE, în anul 2016, o pondere de 27% din totalul angajaților din România activau în producție de înaltă tehnologie și de servicii bazate pe cunoaștere, mult sub media UE, de 45,8%.

Totuși, țara a făcut unele progrese, ponderea acestor salariați crescând constant din anul 2008, când se înregistra o rată de 24%.

Thumbnail
Spre comparație, în anul 2016, vecinii noștri din UE stăteau mult mai bine ca noi: Ungaria – 45,6%, iar Bulgaria – 35%. Asta ca pondere, pentru că în cifre absolute România are, evident, mai mulți salariați în domeniile menționate, în condițiile în care avem o populație de aproape 3 ori mai mare ca a Bulgariei și de 2 ori mai mare decât a Ungariei.

Pe primele locuri, ca pondere a lucrătorilor din sectoarele producție de înaltă tehnologie și servicii bazate pe cunoaștere în total lucrători, în anul 2016, erau: Suedia (57,6%), Danemarca (53%) și Luxemburg (52,3%).

În ceea ce privește personalul din cercetare-dezvoltare, România „cedează” ultimul loc Ciprului. În 2016, 0,4% din totalul angajaților din România activau în cercetare-dezvoltare, mult sub media UE, de 1,2%.  În Cipru, rata era de 0,3%.

Ungaria avea 0,8%, iar Bulgaria, 0,7%.

Pe primele locuri la ponderea angajaților în R&D figurează Danemarca (2,1%), Luxemburg (1,9%), Suedia (1,7%).

Reamintim că în România personalul din sectoarele cercetare-dezvoltare și tehnologia informației, în anumite condiții, beneficiază de impozit pe venit zero, însă în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat începând cu anul 2018 firmele private din sector pierd o parte din acest stimulent, fiind obligate să-și majoreze cheltuielile salariale cu câteva procente, pentru a nu le scădea angajaților respectivi salariile nete.

Guvernul a adoptat un memorandum prin care și-a anunțat intenția de a lansa o schemă de ajutoare nerambursabile pentru firmele din IT și R&D, pentru a menține stimulentele acordate acestor sectoare.

Puteți naviga în graficul interactiv al Eurostat selectând și deselctând țări din butonul Select Countries (sus-dreapta) și domenii de referință de la pictogramele galbene de pe rândul de jos.

Sursa: Euronews

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.