Greu de crezut, dar cam așa stau lucrurile – cele 4 creiere...

Greu de crezut, dar cam așa stau lucrurile – cele 4 creiere ale omului!

0 283

1. Instinctul de supravietuire, psihologia de tipul LUPTA sau FUGI, PROCREEAZA sau DISPARI, MANANCA sau MORI sunt toate perceptii ale realitatii de la nivelul creierului REPTILIAN, cel mai vechi creier al omului. Acesta este creierul mostenit din zona regnului animal in baza caruia omul devine capabil sa supravietuiasca vicisitudinilor si agresiunilor mediului inconjurator, sa faca fata pericolelor si amenintarilor la adresa integritatii sale corporale.

2. Dorintele si emotiile care tin de afectivul imediat, de ceea ce vrem sa dobandim, sa posedam, agrearea placutului si respingerea neplacutului, intampinarea vietii in termeni de cerere si oferta fac parte din gama trairilor resimtite si decodate la nivelul creierului LIMBIC – acesta fiind urmatorul salt calitativ al perceptiei din lantul trofic din care face parte si omul  (ca specie aflata in plin proces de rafinare si transformare).

3. Toate tipurile de stiinte ce tin de o raportare abstracta la un context interior (stari) sau extrerior (evenimente derulate in plan social, profesional, personal) – apar si se dezvolta pe nivelul NEOCORTEXULUI. Aici se codifica si se decodifica acele concepte mentale menite sa ne inradacineze in aceasta existenta sub aspectul ideologiilor si axiomelor despre lume si viata.

4. Viziunea mitica asupra vietii, contactul cu realitatile subtile, inevidente, aflate in spatele dinamicilor cotidiene, dincolo de povestea imediata ce rezulta din epicul lucrurilor, sesizarea intuitiva a Marelui Joc al existentei din care facem parte si ale carui deziderate sunt lectii de constiinta si nu doar miscari de trupe, toate acestea tin de o perceptie rafinata asupra devenirii noastre ca fiinta cosmica, a carei prezenta in acest spatiu-timp este puratoare de scop si sens spiritual. Acest gen de atribute ale perceptiei devin active de la nivelul celui mai nou si mai sofisticat tip de creier – PREFRONTALUL.

Se mai impune de facut o mentiune importanta: asa cum la capitoul despre chakre am aratat ca omul aflat eminamente pe o cale a dezvoltarii si evolutiei sale nu poate functiona doar pe chakrele de jos sau doar pe cele de sus, la fel si aici este important de constientizat faptul ca omul functionand armonios corp-minte-suflet nu poate face abstractie de nici unul dintre aceste creiere.

– Omul care nu foloseste CREIERUL REPTILIAN nu poate supravietui nici o zi in viata tridimensionala pentru ca se duce si se pune singur in fata masinii sau a trenului fara sa ii pese de consecintele gestului sau.

– Omul care nu foloseste CREIERUL LIMBIC devine lipsit de pasiunea si entuziasmul propriei vieti tridimensionale, nu mai palpita, nu se mai bucura, nu mai cauta fericirea in aceasta lume din care face parte ci doar, cel mult, intr-un univers fantasmagoric in care se izoleaza si traieste neinteles, rupt de realitatea cotidiana.

– Omul care se opreste la NEOCORTEX dar tanjeste dupa misterul si magia iluminarii, a intelegerilor de dincolo de materie, va ramane intotdeauna prins in psihanaliza, in dogme si legi, ratacind printre abstractiuni mentale dar incapabil sa transforme perceptia orizontala (tridimensionala) intr-una verticala (multidimensionala), impregnata de gratia si harul starilor puternic intuitive, clarificatoare si unificatoare ale aspectelor paradoxale ale existentei.

– Omul care lucreaza cu misticismul pe zona de PREFRONTAL dar neglijeaza realismul si viata traita de la nivelul tuturor celorlalte creiere, este cel mai predispus catre autoamagire, catre confuzia dintre o spiritualitate autentica si o pseudospiritualitate. El poate ajunge sa dezvolte afectiuni si simptome mai mult sau mai putin evidente – somnul ratiunii, personalitate multipla, incoerenta mental-afectiva, devitalizare fizica si psihica, fuga de responabilitate, izolarea de lume, boli mintale.

Dezvoltarea creierului la om de-a lungul a 5 milioane de ani de evolutie arata aproximativ in felul urmator:

Din punct de vedere al corespondentei cu centrii energetici, putem considera cu o destul de buna aproximatie faptul ca perceptia de la nivelul de constiinta al Muladharei este perceptia creierului REPTILIAN, nivelul de constiinta al Svadhisthanei este aferent creierului LIMBIC, cel de-al treilea creier – NEOCORTEXUL – corespunde centrului de constiinta al Manipurei iar tot ce inseamna Anahata si mai departe devine accesibil prin intermediul creierului PREFRONTAL.

http://www.fortasigratie.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.