Guvernanții schimbă regula – cine refuză un loc muncă îşi pierde ajutorul...

Guvernanții schimbă regula – cine refuză un loc muncă îşi pierde ajutorul social!

0 56

Să facem protecție socială celor care au nevoie de așa ceva nu celor care pot munci și nu o fac. Poamana socială, gestionată de regulă de primari pare să se termine. Se punem întrebarea dacă Mizeria politică – voturi pentru ajutor social – se află la final? Se poate împlini o asemenea minune doar cu un mecanism bine pus la punct de control și sanctiuni a celor care administrează localitățile.
De săptămâna viitoare, cine refuză un loc muncă, fie şi o singură dată, îşi pierde ajutorul social. Este una dintre măsurile legislative prin care guvernul vrea să încurajeze munca şi să-i responsabilizeze pe asistaţii social, în condiţiile în care, în România sunt peste 200.000 de persoane care primesc ajutor de la stat.

Ajutorul social va fi sistat dacă beneficiarii acestui sprijin sunt apţi de muncă, dar refuză o oportunitate de angajare sau un curs de formare profesională. În situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana în cauză pot depune o nouă solicitare abia după un an.

În Parlament, proiectul a fost susţinut de către toate partidele, iar iniţiatorii au subliniat că scopul este acela şi de a încuraja munca şi de a responsabiliza persoanele asistate social. Modificările legislative nu îi vizează pe cei cu nevoi sociale, în schimb, potrivit noilor prevederi, persoanele apte de muncă din familiile care beneficiază de ajutor social, vor avea obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local.

Munca în beneficiul comunităţii se execută raportat la cuantumul banilor primiţi, fără a se depăşi regimul normal de lucru. Legea stabileşte obligaţii şi pentru primari. Aceştia trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere, pe baza cererilor primite de la firmele care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza localităţii respective. Pentru neîndeplinirea acestei sarcini, primarul este sancţionat cu o amendă de la 1000 la 5000 de lei. Prin această sancțiune se pare că s-a înțeles că o frână în punerea în valoare a forței de muncă locale sunt tocmai cei care conduc administrația publica de la nivelul comunei sau orașului. Ar fi de dorit ca această sancțiune să nu fie doar o prevedere neaplicabilă, ca multe altele. Un exemplu, lipsa de finalitate a controalelor Curții de Conturi, care lasă procese verbale cu masuri ignorate de regulă de primari.

Ultimele statistici arată că peste 200.000 de persoane primesc un sprijin financiar de până la 300 de lei pe lună, iar acordarea acestuia depinde de semnătura primarului (nu de putine ori un …troc pentru voturi).
Vlad T.angela-matei

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.