Guvernul Orban obligat de Parlament să dubleze alocațiile pentru copii

Guvernul Orban obligat de Parlament să dubleze alocațiile pentru copii

2 154

Camera Deputaţilor a respins miercuri, cu 209 voturi Ordonanţa Guvernului Orban care amâna aplicarea dublării alocaţiilor copiilor până la 1 august. După respingerea în Parlament, proiectul merge la promulgare, la şeful statului, care o poate ataca la CCR sau o poate retrimite în Legislativ.
Este vorba de amânarea termenului de aplicare la legea PSD care prevedea dublarea alocațiilor copiilor de la 150 la 300 de lei. Decizia a fost luată de deputați cu 209 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă și 98 de abtineri (alianța din jurul PNL).

Declarații
Lia Olguța Vasilescu, PSD
: ”Deşi era prost făcut, se cerea ca banii să fie luaţi din excedentul de la pensii, care la vremea respectivă nu exista, am considerat că este oportun ca în Parlament să modificăm acel amendament, dar să lăsăm alocaţiile copiilor crescute. Nu ne-am plâns că nu avem bani, am găsit imediat resursele bugetare. Anul acesta este aceeaşi situaţie. De data aceasta vine Opoziţia cu o lege care prevede dublarea alocaţiilor. Nu am venit ca dumneavoastră cu un amendament care nu putea fi aplicat, ci o să vă dăm sursa de finanţare, de unde puteţi lua aceşti bani ca alocaţiile copiilor să fie dublate.
Nu este nevoie de 7-8 miliarde până la finalul anului, cum s-a tot discutat, este nevoie de 3,2 miliarde. Puteţi lua aceşti bani prin relocare de la capitolul Bunuri şi servicii.
Noi venim și cu soluții la bugetul statului și nu suntem teroriști așa cum ne cataloga domnul ministru Cîțu. Având în vedere că săptămâna trecută și dl fost președinte al României Traian Băsescu avea o replică de genul că este criminal cel care crește veniturile pentru că oamenii cu banii se duc la alimentară, vezi Doamne mănâncă, considerăm că dreapta și-a cam prezentat poziția în ceea ce privește creșterea veniturilor în România”.

Florin Roman, PNL: ”Haideți, nu mai blocați impozitarea pensiilor speciale și sigur că putem crește alocațiile și pensiile conf legii dacă și dvs veți fi de acord cu anularea pensiilor speciale. Românii vor putea să facă diferența între un PSD care susține pensiile speciale și un PSD care vrea să facă o chestiune populist, politic, demagogic. Vă vom forța să renunțați la frăția cu pensiile speciale”.

O dispută politică PSD-PNL din care au caștigat… copiii
După o dispută, în două reprize, dintre PSD și PNL pe tema majorării alocațiilor copiilor, s-a ajuns la o dublare consecutivă a valorii alocației.
În 2019 când PSD era la guvernare, PNL reușit să obțină susținerea parlamentarilor de la toate formațiunile politice și a trecut o lege (unanimitate) care a dublat alocațiile copiilor de la 80 de lei la 150 lei. La vremea respectivă, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea îi acuza pe liberali de demagogie pentru că încarcă bugetul de stat și că nu există bani pentru această majorare. Dar bani s-au găsit li s-a aplicat prima dublare a alocației.
Intrați în opoziție PSD a întors „favoarea liberlilor” promovând un alt proiect de lege cu același scop: dublarea alocației copiilor.
Preşedintele Klaus Iohannis, nu a avut încitro și a promulgat, pe 14 ianuarie 2020, legea ce prevedea, din nou, dublarea alocaţiei de stat pentru copii, valoare care ajunge la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Dacă PSD în 2019 a aplicat legea, liberalii în 2020 au refuzat cresterea alocatie și au dat o OUG pentru amânare, anulată miercuri în Parlament.

Horia D.R.

COMENTARII

  1. STAREA DE NEMERNICIE! – aceasta incepe cu Baselu, se continua cu noul mandat al sasului si inglobează ultimele doua stari decretate. Acesti derbedei trebuiesc opriti imediat. Actualul val de imprumuturi este o copie a strategiei Basescu-Boc care ne va ingropa. Si asta doar ca sa aiba ce fura. Il vedeti si pe acest Adrian Vestea mai baga o cheltuiala cu aeroport doar sa mai fure. Studiile sunt reteta sigura cand ai un consiliu judetean fara opozitie, din biete marionete papusate de olani ce isi spun lideri politici. Solutia pentru finalizaea aeroportului, am vazut-o in acest site, ramane „vanzarea” investitiei. Un fel de parteneriat public-privat, care nu mai costa judetul, nu se mai fura si se termina investitia in cateva luni.

  2. Banii trebuie să ajungă la firmele de casă ale P.N.L.-ului, nu la copii, ce naiba.
    Să-i vedem cu pensiile.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.