Haos după ședința CSAT – Klaus Iohannis pare că și-a pierdut mințile;...

Haos după ședința CSAT – Klaus Iohannis pare că și-a pierdut mințile; suntem în fața premisei unei lovituri de stat!!

2 64

Daca la noua ispravă mai adăugăm strategia blocării mecanismului legislativ prin reclamarea la CCR dar și ultimele blocaje, cele legate de refuzul de a numi șef la DNA, refuzul de a da curs cererii ministrului Justiției de al demite pe șeful Parchetului general, Augustin Lazăr, sau blocarea demiterii, respectiv promovarea remanierii, la două ministere de mai bine de o lună, putem spuen că de fapt Iohannes are în derulare o lovitură de stat.

Ultima activitate oficială cu o participare la vârf, adică președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancilă, miniștrii, sefii de instituții, care sau întâlnit în ultima ședință a CSAT, în loc să rezolve problemele de pe agendă și să închine o cupă de șampanie pentru noul an, s-a lasat cu o nouă încălcare a legii.
Pur și simplu Klaus Iohannis nu a vrut să fixeze noul șef de stat major pe motive de nerespectare a legii, și 
a anunțat că a luat decizia de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major, argumentând că „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”.
Daca la noua ispravă mai adăugăm strategia blocării mecanismului legislativ prin reclamarea la CCR dar și ultimele blocaje, cele legate de refuzul de a numi șef la DNA, refuzul de a da curs cererii ministrului Justiției de al demite pe șeful Parchetului general, Augustin Lazăr, sau blocarea demiterii, respectiv promovarea remanierii, la două ministere de mai bine de o lună, putem spuen că de fapt Iohannes are în derulare o lovitură de stat.

In scurta declarație de presă Klaus Iohannis a precizat că „CSAT (adică el n.r) nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării” privind propunerile pentru șefia CSAT, „o situație foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale țării”.

Klaus Iohannis prelungește ilegal mandatul generalului Ciucă la șefia Statului Major

„Practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului Major al Armatei. Nu există o propunere pentru șeful Armatei”, a spus președintele.
Mandatul generalului Ciucă (în foto) se termină pe 31 decembrie iar „România nu poate să rămână fără șef al Armatei”, a continuat Iohannis.
„Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatului de șef al Armatei pentru generalul Ciucă”, „un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase”, a subliniat Klaus Iohannis. In filmul de mai jos se poate vedea declarația de presă.
Practic pe agenda CSAT a fost validarea mai multor schimbări la nivelul conducerii armatei.
Propunerea principală a fost generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE, pentru conducerea Statului Major al Armatei. Această propunere a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, iar ulterior alte două propuneri ale ministrului Gabriel Leș ar fi fost respinse de șeful statului. O altă propunere a ministrului pentru funcția de șef al Statului Major al Armatei ar fi fost Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Decretul (textul de mai jos n.r.) a fost publicat în cursul zilei de azi (vineri, 28 12.2018n.r.) pe site-ul Administrației Prezidențiale:
„În temeiul prevederilor art. 92 alin. (1), art. 94 lit. c) și ale art. 100 din Constituție, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcția de șef al Statului Major al Apărării, reținând necesitatea asigurării continuității conducerii armatei, în condițiile în care mediul regional și internațional de securitate se află în continuă schimbare și având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 decembrie 2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 28 decembrie a.c., decretul privind prelungirea mandatului de șef al Statului Major al Apărării cu un an domnului general Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, numit prin Decretul nr. 950/2014.”

Iohannis si Dancila

Viorica Dăncilă: Decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă la șefia Armatei nu respectă condițiile de legalitate
În deschiderea ședinței de guvern de azi (vineri)premierul Viorica Dăncilă,  a declarat că Decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului generalului Ciucă la șefia Armatei nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.
Premierul a susținut că potrivit legii, „președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major”. Dăncilă a precizat că președintele nu a explicat refuzul de a numi noul șef al Statului Major.
Premierul a comentat așa cum au decurs lucrurile „pare un scenariu pus în scenă de președintele Iohannis ​dând dovadă că dorește blocarea activității Guvernului”.
Dăncilă a amintit, de asemenea, de „blocajul” de la Transporturi și dezvoltare, unde președintele a refuzat până acum să numească noii miniștri.
Ministrul Apărării Gabriel Leș: Președintele a refuzat fără motiv prelungirea mandatului
Ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcția de șef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar președintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului, scrie Mediafax.
„Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (…) L-am întrebat ce e nelegal”, a declarat ministrul Gabriel Leș, la Antena 3.Gabriel Les, Ministrul Apararii
Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcția de șef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcția, trebuia să fie șef de Stat Major al unei categorii de forță.

Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcția de șef al Statului Major al Forţelor Terestre, deținută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziția de reprezentantul militar al României la NATO și UE.

„Mi-a spus (președintele Iohanne n.r.) că <<nu accept să muți oameni de ici colo, că sunt pe unde sunt>>”, a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, ministrul spune că șeful statului nu ar fi putut semna decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, deoarece nu există un aviz al premierului și nici o propunere a ministrului Apărării în acest sens.
„Sunt foarte curios cum (a decis și a semnat decretul președintele n.r.). Să vedem pe chestiuni legale. Și propunerea de prelungire se face de ministrul Apărării”, a mai spus Leș.
Întrebat ce se va întâmpla pe viitor, ministrul Apărării a declarat că mandatul generalului Ciucă expiră pe 31 decembrie 2018, iar ulterior va veni cu o altă propunere.

Prima reacție a PSD prin Codrin StefănescuPrima reacție a PSD, după ședința CSAT: Iohannis se cere suspendat 16
Klaus Iohannis este acuzat de şeful Guvernului că semnează decrete care încalcă legea. Şedinţa Consiliului Suprem de apărare a Ţării a ajuns loc de confruntare la nivel înalt.
Preşedintele acuză Executivul de incompetenţă, premierul acuză Preşedintele că blochează activitatea Guvernului, că blochează două ministere importante care au de gestionat dosare importante după 1 ianuarie, când România preia preşedinţia Consilului Uniunii Euroopene. Mai mult, Viorica Dăncilă vorbeşte despre un scenariu pus în practică de ceva vreme.
”Iohannis nu mai poate fi lăsat la infinit. Azi a încălcat deliberat legea și ne pune într-o situație foarte complicată, mai ales în ochii partenerilor noștri NATO. Lumea cere lămuriri. Președintele își bate joc, nu ține seama de cetățenii care l-au votat, nu ține cont de Guvern, acționează cu ranchiună politică. El ne-a transmis un mesaj: Suspendați-mă”, a declarat Codrin Ștefănescu.
Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat pentru MEDIAFAX:
„În mod cert, Iohannis se cere suspendat. Prin tot ceea ce face în fiecare zi, devenind tot mai duşmănos cu propria-i ţară, încălcând în mod deliberat toate legile ţării, Constituţia şi deciziile Curţii (Constituţionale – n.r.), Iohannis acţionează în mod clar conform unui plan creat de şefii unei instituţii în sensul de a fi suspendat. A
ceste mişcări deasupra legii prin care arată că se ştie protejat de parchete şi de alte instituţii de forţă, dar blochează la nesfârşit România. Mai mult, prin tot ce întreprinde în ultima perioadă, Iohannis îndeamnă opinia publică la nesupunere constituţională, călcând astfel în picioare toate deciziile democraţiei şi statului de drept”, 
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

  1. Cu sau fara voie pres. Iohannes, prin actiunile din ultimele luni, nu a facut altceva decat sa-si consolideze o pozitie de dictator prin actiunile de forta si nesecotirea legii sau a deciziilor CCR. Am scris ca „si fara voie” pentru ca sunt vizibile limitele acestui politician provincial. Este clar faptul ca de la accederea la aceasta functie (o caciula mult prea mare) care s-a facut prin „manipularea” votului (niciodata nu s-au numarat atatea milioane de voturi in dreptul lui W K Iohannes) pana la modul in care isi face mandatul, ca executa doar ordine. Un om care nu este in stare nici sa citeasca un text spune totul. A fost si ramane o marioneta.
    Da, a calcat legea prim emiterea decretului, pentru ca membrii CSAT nu si-a asumat prelungirea. Ministrul Les a fost „pacalit” de claboratori, asta pentru ca gen. Dumitru Scarlat nu indeplinea intocmai conditiile legale. Desi se pare ca este singurul general care se apropia cel mai mult de exigentele legii. Un lucru este clar unii ajung prea usor pe scaune de ministri. Astfel de oameni nu au ce cauta nici la usa cabinetului. Reazolvarea problemei era extrem de simpla – promovarea unei OUG care modifica unele prevederi ale legii si favoriza numirea pe conditiile noi. Iata unde se ajunge cand se fac legi doar pentru niste oameni sau atunci cand ai Puterea si nu prea stii sa o folosesti. Ma refer la folosirea in interesul tarii nu in cel personal cum a facut Basescu si camarila lui.

  2. Lovitura de stat este confirmata de acel decret de prelungire a mandatului sefului de stat major. Asa este cam tot ce a facut au fost lovituri tintite pe institutiile democratiei Parlament si Guvern. Incalcarea deciziilor CCR confirma statutul de dictator a lui Iohannes.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.