Harnicia TEHNOCRATILOR confirmata de Bruxelles – Romania are absorbtie zero la fondurile...

Harnicia TEHNOCRATILOR confirmata de Bruxelles –
Romania are absorbtie zero la fondurile UE 2014-2020!

0 294

Comisarul European pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, spune ca Romania nu a absorbit nimic din fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, ca deconturi de la Bruxelles, in baza cheltuielilor interne din proiectele europene, oficialul european declarandu-se ingrijorat de situatie.
Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Pana in momentul de fata, Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens iar in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati” – spune Cretu, intr-o declaratie de presa remisa, marti.
Parlamentari PSD, printre care Ana Birchall, sefa Comisiei de afaceri europene din Camera Deputatilor, Eugen Teodorovici, fost ministru al fondurilor UE, Sebastian Ghita (deputat independent afiliat grupului PSD), i-au reprosat lui Ghinea faptul ca Romania are absorbtie zero la noile fonduri structurale si de coeziune. Corina Cretu

Desi s-au lansat deja apeluri de proiecte pe mai multe programe operationale din perioada de programare 2014-202  0, Romania nu are inca autoritatile de management acreditate pentru a putea cere si primi decontarea cheltuielilor, de la Bruxelles.
In schimb, comisarul Corina Cretu a aratat, marti, ca, pe perioada de programare 2007-2013, Romania a ajuns la o rata de absorbtie efectiva a fondurilor structurale si de coeziune de 85,8%, cu tot cu avansurile acordate de Comisie.
In perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, Romaniei i-au fost alocate in total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit pana acum peste 85,8%, (Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune) – arata datele facute publice de Corina Cretu. Aceasta inseamna ca Romania a primit efectiv de la CE peste 19,2 miliarde de euro.
In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbtie la data de 27 iulie era de 92.36% incluzand prefinantarea si platile in curs (efectuate, insa nedecontate inca de catre Comisia Europeana), dintr-o contributie totala a UE de 3,966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regionala, precizeaza comisarul european.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.