I.V.Stalin: „TRANSILVANIA VECINO NA RUMÎNIE !” — (Transilvania va...

I.V.Stalin: „TRANSILVANIA VECINO NA RUMÎNIE !” — (Transilvania va fi pe veci a României!)

Se vor implini curand  65 de ani de la moartea celui care a spus: ”toate obstacolele ce vor apărea din partea Occidentului şi a acoliţilor Ungariei vor fi învinse şi dreptatea României va triumfa”.
Pe 5 martie 1953 o veste stârnea ecou pe întreg mapamondul: Stalin a murit! 
Atunci  evenimentul oarecum neasteptat, a fost marcat prin manifestări comemorative grandioase, mii de articole de presă în
întreaga lume au evocat personalitatea care a dominat ultimii 15 ani istoriei unei părți a lumii. Abia după câțiva ani a început să se vorbească despre crimele lui Stalin, de dictura sa sângeroasă, în primul
rând pentru ruși și pentru celelalte popoare sovietice, dar și pentru țările ocupate după război.

De fapt, dispariția lui Stalin a provocat o răsuflare de ușurare la nivel mondial, peste câțiva ani vor apărea schimbări majore în primul rând în URSS, iar peste alti câțiva ani, va genera o perioadă de deschidere internațională și de revenire.
Iosif Vissarionovici Stalin a fost o personalitate si uriasă si sinistră personalitate care a marcat istoria, dar fiind totodată si cea mai mare controversă a istoriei moderne și contemporane. Personalitate complexă — teolog, excelent jurnalist, fire pragmatică dominată de multe ori de un cinism criminal, om de acțiune, Stalin nu poate fi înscris nici în cea mai largă paradigmă umană, ale cărei limite le-a depășit de multe ori, poate nu doar în partea răului.
La fel, pentru români, în dreptul lui Stalin apare marea vină a luării Basarabiei și Bucovinei, urmată de odioasele crime și deportări pe care au suferit modovenii și bucovinenii. Dar, să nu uităm, pactul criminal
nu a fost semnat doar de trimisul lui Stalin, ci și de
 Ribbentrop, trimisul mincinosului aliat al României, Germania!!
 Da, știm, Germania nu era încă nu era inca aliatul nostru, dar toată politica românească era filogermană, nemții comandau practic la București prin partidele aservite.
Dar, în dreptul lui Stalin stă și revenirea Transilvanieirăpită de același mare „aliat” al României, Germania, prin nemernicia Occidentului, odiosul Diktat de la Viena.
Asaltat de diplomații maghiari,dupa Razboi, Stalin rostește ofrază fără drept de apel, în stilul său unic:
TRANSILVANIA VECINO NA RUMÎNIE !” — „Transilvania este (va fi) pe veci a României”.
De fapt, au fost două întâniri pe tema Transilvaniei între conducătorii comuniști români și Stalin, ambele relatate de Gheorghe Apostol. În prima întânire, din decembrie 1944, delegația românească fusese precedată de cea a comuniștilor maghiari, condusă de Matias Rakosi, care-i ceruse lui Stalin pentru Ungaria întreaga Transilvanie!!
Delegația română își pregătise o întreagă argumentație pe tema Ardealului de Nord, dar, după 10 minute, Stalin l-a interrupt pe Gheorghiu Dej adresându-i-se clar, răspicat:
Dej, eu nu pretind că stăpânesc istoria României şi mai ales a Transilvaniei mai bine decât tine. Am înţeles ce doriţi. Cunoaşteţi că nu de mult a fost la mine Rakosi, susţinând că nu numai Ardealul de Nord, ci şi întreaga Transilvanie se cuvine de drept să fie redată Ungariei. I-am răspuns că dacă mai insistă asupra acestei chestiuni, îl voi alunga fără menajamente.
Dej, Transilvania va fi pe veci a RomânieiComuniştii unguri şi poporul ungar n-au fost în stare să facă ce au făcut comuniştii români şi poporul român. Voi aţi întors armele împotriva Germaniei, voi aveţi un 23 August! Ne-aţi ajutat să reducem cu şase luni războiul şi să salvăm peste două milioane de soldaţi ai
Armatei Roşii (…) Mergeţi acasă şi spuneţi-le comuniştilor români, 
forţelor democratice ale României, că noi nu ne vom schimba poziţia faţă de Transilvania, că toate obstacolele ce vor apărea din partea Occidentului şi a acoliţilor lui Rakosi vor fi învinse şi dreptatea României va triumfa, a declarat Stalin. 
Desigur, argumentația în privința acestei atitudini poate merge în multe sensuri, armata română lupta alături de cea sovietică în Ungaria și Cehoslovacia,iar… Transilvania la unguri ar fi reprezentat un potențial de conflict etnic major în zona de sub influența sovietică iar Stalin nu avea nevoie de așa ceva…
În plus atât Dej, cât și diplomația românească se bucurau de o încredere a lui Stalin, care nu a uitat că si activitatea lui Titulescu fusese extrem de importantă pentru recunoașterea internațională a URSS-ului, socotită atunci principalul invingator al nazismului ; ba chiar însuși marele prizonier, Maresal Ion Antonescu, se bucura de o anume stimă militara din partea Generalisimului Stalin!
Una peste alta, pe  5 martie, in zodia Centenarului Marii Uniri, 
se vor implini  65 de ani de când o umbră uriasă si sumbră s-a ridicat de peste Lume, care nu a apărut din prea mult bine, ci din acumularea de nedreptăți ale aproape întregii Planete . Stalin nu a fost în primul rând o cauză, ci un effect al unor nefericite cauze pe care, dacă nu le vom recunoaște și asuma, se pot repeta.

Dragoș Dumitriujurnalist roman-fost parlamentar al Romaniei

COMENTARII

  1. Este bine ca mai aminteste cate cineva aceste adevaruri!
    Chiar daca Stalin a…uitat cum a luat Rusia cele doua
    vechi provincii romanesti: BASARABIA si BUCOVINA!