Ialomițeanu: cine va proteja sănătatea și economia își va reveni mai ușor...

Ialomițeanu: cine va proteja sănătatea și economia își va reveni mai ușor din criză!

0 29

Fostul ministru de finanțe, candidatul independent la Primăria Brașov se întreabă: ,,Care țări iși vor reveni mai ușor de pe urma crizei determinată de coronavirus?
Țările care vor aplica masuri bugetare, fiscale si monetare cu impact major asupra protejarii sanatatii populatiei si a economiei isi vor relua activitatea economica mult mai usor dupa aceasta criza. Guvernele care vor pune pe primul loc deficitul bugetar si pe locul al doilea populatia si economia in perioada de criza vor avea mari probleme economice, financiare si sociale dupa aceasta perioada. Semnalul a fost dat si de Comisia Europeana care a suspendat prevederile din Pactul de stabilitate si crestere, adica se poate depasi deficitul bugetar de 3% din PIB cu conditia injectarii de capital in economie.

Sigur ca unele guverne au posibilitati mai mari sa ajute economia si anume in tarile in care in perioada anterioara crizei s-a inregistrat excedent bugetar. Nu trebuie sa luam decizii tinand cont de experienta in urma crizei din anul 2009. In acea perioada a fost o criza de lichiditati si a trebuit sustinut sistemul bancar. Acum guvernele trebuie sa sustina economia si populatia pentru ca este foarte important care va fi situtia sanatatii populatiei si a economiei dupa aceasta criza. Guvernul Ludovic Orban ar trebui sa fie mai curajos in luarea masurilor fiscal bugetare in aceasta perioada si sa monitorizeze modul in care institutiile publice implementeaza aceste masuri. Este momentul ca si bancile sa sustina economia si populatia mai ales ca in aceasta perioada exista un surplus de lichiditati pe piata financiara. Sigur ca toate aceste masuri ar trebui luate in mod responsabil si transparent.”

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.