Ialomiţianu aruncă mănuşă fostului său coleg Orban – deficitul trtebuie să fie...

Ialomiţianu aruncă mănuşă fostului său coleg Orban – deficitul trtebuie să fie de maxim 3%

0 59

Fostul ministru de Finate Ghorghe Ialomiţeanu spune că ,,cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban in 2019 o reprezinta incadrarea Romaniei intr-un deficit bugetar de 3% din PIB pana la sfarsitul acestui an”. Presupunem că știe ce spune atâta timp căt este singurul ministru de finanțe cu premiu european.
Iată o analiză semnal, pertinentă, care sigur va ajunge nu doar la premierul Orban Ludovic (fost coleg de guvernare în Regimul băsescu, ci și la controversatul ministru Cîțu.

Depasirea deficitului bugetar de catre Romania va fi sancţionată de catre Comisia Europeana prin declansarea procedurii de deficit excesiv, ceea ce inseamna impunerea Romaniei implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor si de majorare a veniturilor bugetare.
În aceste conditii va fi greu pentru Guvernul Orban să continue implementarea legii salarizarii şi a legii pensiilor considerate de Comisia Europeana nesustenabile financiar.

Exista un risc si pentru ratingul Romaniei prin retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating sau transmiterii de catre acestea a unor mesaje privind adancirea instabilitatii macroeconomice a Romaniei.
Aceste decizii ale agentiilor de rating ar insemna pentru România reducerea credibilitatii pe pietele financiare influenţând negativ costul cu finantarea si investitiile straine in Romania.

Încadrarea in deficitul bugetar de 3% din PIB in 2019 poate fi asigurata prin imbunatatirea incasarilor bugetare pana la sfarsitul anului si prin stoparea cheltuielilor nejustificate„.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.