Ideea lui Soros: ţiganii rromi să devină şi …vlaxi

Ideea lui Soros: ţiganii rromi să devină şi …vlaxi

În mediul virtual circulă o petiţie legată de faptul că identatea, atâta câtă mai este, a românilor, cunoscuţi şi drept vlahi, riscă să dipară cu totul. Asta deoarece, Soros Open Network  încearcă să inventeze o limbă ţiganească împletită cu româna şi pe care doreşte o denumească Romani Vlax, exact Vlax ce rimează, nu este aşa cu valah/vlah.

Soros reinventează istoria conform intereselor sale
Conform publicaţiei ,,Cotidianul”, ce a a adus mai mult în atenţie acest subiect, ,,această teorie este avansata de un anume Ian F. Hancock care îşi publica lucrările prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul menţionat mai sus şi care se recomandă drept ,,romani” cu descendenţă britanică si maghiară este profesor de ,,Studii Romani la Universitatea din Texas”. Oricum, după o simplă verificare am remarcat că pe saitul dedicat acestei societăţi pretins europene, respectiv cea  a lui Soros, există un document din proiectul iniţiat de Soros  respectic ,,Legal – investiţie europeană pentru viitorul romilor din România”, cu denumirea ,,Legal şi egal pentru comunităţile de romi – diagnoza factorilor care influenţează nivelul de ocupare la populaţia de romi din România.”

Proiectul ne-a atras atenţia pentru că deşi are câteva zeci de pagini, niciodată nu se spune nici măcar ,,rromi” – o denumire impusă, vom reveni adesea acestui fapt, ci de ,,romii” din România.

Acest document îl găsiţi usor accesând ,,Download fisier atasat – Fundaţia Soros” . www.soros.ro/ro/fisier_publicatii.php?publicatie=111.

Deşi nu avem o limbă comună cu ţiganii-romii pare-se, în opinia ,,specialiştilor” lui Soroş, că acum după ce am reuşit să fim – în stricta noastră opinie – furaţi prin copiere aproape perfectă – de la român la rom, deci prin pastişare şi căpuşarea etnonimul de român, acum fundaţia miliardarului amintit doreşte şi preluarea etnonimul de valah/vlah transformat în vlax.

Deci noi suntem români vlahi iar conaţionalii noştri… rromi vlaxi.

Sincer, vă solicit un exerciţiu de imaginaţie. Dacă aţi fi un cetăţean din ţările nordice sau chiar unul dintr-o ţară latină aţi identifica direct diferenţele dintre un român vlah şi un rom valx? Care, atenţie aparţin aceluiaşi spaţiu carpato danubiano pontic numit Romînia? Sau aţi considera că este una şi aceaşi naţiune? Sincer!
Mai mult, cetăţeanul profesor amintit anterior, Ian F. Hancock, care este autorul ,,studiului”  spune că ,,olahii” sau ,,vlahii” sunt de fapt ţigani, de unde ar veni şi denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca ,,un dialect al limbii române” vorbit de populatia ,,Vlax/Vlach”.

Este în stricta noastră opinie intolerabil, iar practic asistăm la o rescriere butucănos grosieră, nici măcar nuanţată şi speculativ – argumentativă a istoriei. Iar această suprapunere lingvistică are tot felul de efecte perverse. Ştim cu toţii cum pe pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandează: ,,tiganii, tiganii” – folosind sensul invers, românii devenind …rromi. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi trist, instâlandu-ne în coada Europei. De aceea, văzînd cum s-a ajuns în aceasta situaţie ar trebui să reacţionăm la alte pastişări ale identităţii noastre.

Agresiune nu doar lexicală ci şi de identitate
Aşa cum se spune şi în petiţia ce circulă pe internet, ,,Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. (…)
O prima dispută a fost cea legată de cuvântul ,,romi”, românii fiind prostiţi apoi că aceasta va fi înlocuită cu ,,rromi”, o altă formulă care doar a sporit debandada lexicală.
De amintit, ca fapt divers, că in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiască ţiganeasca primise numele de ,,romalli”, forma care nici nu se putea declina şi care a fost inlocuită ulterior cu ,,romani” şi varianta „rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificată cu ,,roma/romani/romanies”. Confuzia este generală, inclusiv la nivelele academice ale intelectualităţii din ţările afectate de valul de imigratie dar şi de infracţionalitate ţiganească.
Cine ce sa mai inteleagă?! Strigător la cer este că denumirea nu are nici o bază istorică, ţiganii nu au purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim şi acesta provine din cuvantul „DOM”, care pe limba originară a ţiganilor inseamna ,,om”.

Prin denaturare (voita) ,,dom” s-a transformat în „rom” cu „r” accentuat, apoi din ,,rom” s-a trasformat în ,,roma” apoi în ,,romani” şi în ,,rromanies” . S-a ajuns astfel încât ţiganii sa aibă numele identic cu al românilor în limba engleză . Romani cu romani şi romanies cu romanians. Doar că, aşa cum se ştie în engleză nu există diacritice dupa cum vedeti, iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu ţigani. ,,Practic – acuză petiţionarii – denumirile sunt identice”.

Tiganii sunt rromi în România, gypsy în Occident şi yansseri în SUA

Foarte interesant este ca ţiganii şi-au atribuit întotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au permis sa-şi ascunda etnia. Astfel, spun lingviştii, ,,Şatra” vine de la casta Kshatria (razboinică) careia nu i-au apartinut niciodata.

,,Ţigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la ,,Athinganoi”, sectă religioasă grecesca recunoscută pentru activitatea de prezicere, deşii ţiganii n-au au apartinut niciodată acestei secte.

 ,,Gypsy” vine de la ,,Egyptian” cum şi-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinţe şi mancare, pretinzand ajutor ca fiind creştini egipteni aflaţi în pelerinaj.
Iar ,,Yansser” cum sunt cunoscuţi la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat ţiganii emigrati în America pe la 1900.
În Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner şi Sinti.
În limba franceză s-a impus numele Gitanes.
 În limbile engleză şi spaniolă, Gipsy, respectiv Gitano. În Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

O istorie grea, dar cu un prezent îmbibat de fals
De la primele atestari ale prezenţei lor în Ţara Românească şi Moldova, ţiganii au fost, este adevărat, subjugaţi până la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Apoi a urmat o  perioadă mai bună a ţiganilor. Respectiv cea din timpul regimului comunist. Încă primii ani sistemul amintit a manifestat în ce-i priveşte pe tigani, o tendinţă de integrare în aparatul de partid, în miliţie, armată şi chiar organele de securitate.
Explicaţia ţine de fundamentul comunismului marxist: într-un stat de sorginte comunistă nu există identitate naţională ci doar socială.
Aceea de membru de partid. De exemplu, în timpul regimului Ceauşescu, acesta a subordonat statul Partidului, iar partidului lui însuşi.  Acum se perpeteeză în regimu corporatist unde indentitatea trebuie să lipsească.
Astfel pentru a fi un tovarăş de încredere trebuia să fii un bun comunist. Un bun comunist era un fidel a lui Ceauşescu. Un fidel de a lui Ceauşeascu era, prin consecinţă logică, un comunist convis şi un patriot. Indiferent de etnie. Un exemplu banal îl constituie uriaşele migraţii sub raportul populaţiei României, ce au avut loc sub regimul amintit.
Deşi preponderent nomazi până în anii ’50,  ei au fost aduşi în case nationalizate – iar din anii ’70, ’80 aduşi forţat, ca şi multor altor cetăţeni cărora li s-au distrus însă proprietăţile – în blocurile construite şi în scopul realizării ,,omului nou”  .

Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore în comportamentul populatiei de ţigani. Pe fondul liberalizării economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe bazate de haosul legislativ de la inceputul anilor ’90, dar şi pe dispretul general faţă de legi. Aceste afaceri au ajuns sa aducă unei părţi a ţiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice care, folosindu-se de pătura săracă a ţiganilor, au ajuns să domine lumea interlopă, cu ramificaţii importante şi în sfera politicului.
De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ei au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante.
Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii ţiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice.
Este, din această perspectivă, interesantă naşterea unui nationalism ţigănesc, bazat pe etnonimul roma şi pe spaţiul teritorial al României. Cu atât mai mult cu cât în  afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, nici români ci doar… romani. Confuzia este voită.
Dacă nu mă credeți spuneți repede care este capitala Kazashtanului ( Nur Sultan),   Kârgâzstan – capitală Bișkek,  Uzbechistanului – Tașkent-  sau Turkmenistanul – Ashgbat și pentru acea dorința de țară a Kurdistanului.
Nu sincer când plătiți facturi, achitați chitanțe, mai țineminte aceste nuanțe? Dacă da, tot respectul. Dacă nu vă înțeleg.

Întrebare – rromi sunt victimele românilor sau românii victimele ţiganilor?

Ţiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Numai că, se pare sau poate chiar aşa este, poporul ales drept victima sunt românii. Să lăsăm minciuna sau ipocrizia deoparte, iar dacă şi ei şi noi considerăm numele ţigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.

Pentru că, practic, nimeni nu contestă dreptul la autoidentificare. Acesta reprezintă clar şi corect un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorică a unor altor popoare existente. Şi, iertată-ne să ne fie precizarea, europene.

Istoric
Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea ţiganilor din India în Europa s-a facut, spun istoricii, între secolele al IX-lea şi al XIV-lea, în mai multe valuri. Odată cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi, Ţigani.
Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase greceşti cu numele Athinganis sau Atsinganos care însemna ,,de neatins”.
Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac.
Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, când acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 – 1419 îi întâlnim în toată Europa Centrala, din Ungaria până în Germania. Pe la 1422, o bandă numeroasă de ţigani coboară în Italia, până la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a început mult inainte de valul de tigani veniţi din România). În deceniul următor au ajuns până în Franţa, Spania, Anglia şi Scandinavia.
Aici ei preiau denumirea de ,,egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi. Precum se vede, ţiganii s-au răspândit în toată Europa, venind din India prin Asia Mică şi nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul român, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisă despre prezenţa ţiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385.

Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de ţigani – sau rromi, cum doriți – dezradacinaţi şi pierzând şi urma de identificare culturală, comite un numar important de infracţiuni, care atrage asupra ei antipatia populaţiilor native ale altor ţări. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de român cu cea de rom, ca o denumire modernă a ţiganilor, se transferă asupra poporului român în ansamblu. Ca si cum denumirea de ,,rom” simplă nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma ,,romani/romanies” în limba engleză care este limba în jurul căreia se invarte intrega lume.

Cu sprijinul lui Sorov se dorea – nu am spus doresc pentru că disprețuiesc sincer confuzia voită – și cea de vlah. Numită nu de țiganii/romi ci de ciorditorul de denumire de la K.R, Poper ,,Societatea deschisă și dușmanii ei” și care a transformat-o doar în ,,Societatea deschisă” intereselelor lui.

Iulian Rider

 Puteti semna petitia aici: http://www.petitiononline.com/qd3xx666/petition.html

COMENTARII

  1. Ce este in subtext? Suprprinzator, nu se vorbeste suficient de clar despre Grupul etnic al tziganilor maghiarizati , localizati in judetele : .Mures,Harghita ,Covasna! Sunt aproape 200.000!! Care n-au nimic cu maghiarii,dar sunt”numarati” acolo…
    Pentru a face credibila si revendicarea „poporului secuiesc” ca… popor, si Planul de a avea un stat, asemenea Bascilor din Spania sau Scotzienilor din UK, acest grup populatzional este deliberat izolat, enclavizat, facut incompatibil cu restul tzarii, tzinut in izolare si saracie pentru a avea de ce sa se plinga.
    Sunt provocari, facute cit mai obraznic si fantezist, dar continuu, ca doar doar romanilor majoritari le sare tzandara, la nivel de stat sau de populatzie civila statornica in Ardeal!.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.